Rosszindulatú pletykák az Egis partneréről

Vágólapra másolva!
Próbálja menteni a menthetőt az Egis dél-koreai partnerének, a Celltrionnak az alapító tulajdonosa, miután a részvény árfolyama valósággal összeomlott az elmúlt pár napban. Pletykák szerint a cég könyvelése talán túlságosan is kreatívra sikerült tavaly, melyet már a helyi felügyelet is elkezdett vizsgálni az ügy tisztázása végett. Seo Jung-jin szerint az árfolyam esésének oka, hogy a befektetők nem értik a céget, a nyilatkozat alapján viszont inkább úgy tűnik, hogy a vezetőnek nem sikerült megértenie a tőzsde pszichológiáját.
Vágólapra másolva!

Rosszul sült el a Celltrion alapítójának, és egyben legnagyobb részvényesének, Seo Jung-jinnak egy április közepi bejelentése. A vezető ekkor jelezte, hogy megválna a vállalatban meglévő 20,7 százalékos részesedésétől, méghozzá egy globálisan is meghatározó gyógyszercéget látna szívesen a vevők között. A híreket először pozitívan fogadták a befektetők, hiszen egy világszintű gyógyszerpiaci játékostól azt lehet várni, hogy csak tovább lendíti a biohasonló szerek gyártásával foglalkozó vállalat szekerét. Egy szakmai befektető ráadásul hajlandó mélyebben is a zsebébe nyúlni, ami közvetetten szintén jótékonyan hathat az árfolyamra.

A lila köd azonban hamar elillant, mikor az egyik termék késői kutatási fázisának törléséről érkeztek hírek. Ezeket bár később cáfolta a vállalat, már nem igazán tudta megnyugtatni a befektetőket, ráadásul közben a cég kreatív könyvelésével kapcsolatban is aggodalmak jelentek meg. A WSJ-nek nyilatkozó elemző szerint a félelmek a vállalatnál megfigyelhető könyvelési eljárásból táplálkoznak, mely szerint tavaly 172 millió dolláros profitot könyveltek el úgy a Remsima értékesítésein, hogy a vevői oldalon egy, Jung-jin többségében álló vállalat állt. A bevételeket a Celltrion így már korábban elszámolhatta, miközben a készítmény engedélyezésére várhatóan csak júniusban kerül sor Európában.

Az alapító a rosszindulatú pletykák miatt a hatóságoknál kezdeményezett vizsgálatot, és bár annak kimenetele lesz a döntő az ügyben, a cég reputációját így is sikerült a földbe döngölni. Jung-jin szerint ártó pletykák terjednek a cégről, miközben a befektetők nem értik a biohasonló termékek piacát. Az ügyben igazságot tenni nem tudunk, de a befektetők érthető módon egyre jobban foglalkoznak a céget körüllengő kockázatokkal. Sajnos a Celltrion kommunikációja az ügyben egyáltalán nem segít azok eloszlatásában.

Mivel a Celltrion kelet-közép-európai partnere az Egis, a dél-koreai vállalat körüli bonyodalmak közvetetten a magyar céget is érintik. Nem a konkrét profitszámokról van itt szó, sokkal inkább arról, hogy Celltrion együttműködésre középtávú katalizátorként tekintettek a magyar cég befektetői, miközben a történtek inkább az ezzel kapcsolatos kockázatokra irányítják a figyelmet.

A Celltrion árfolyamának alakulása (dél-koreai won)