Matolcsy közbelép, ha nagy a baj

Vágólapra másolva!
Legutóbb 2008-ban vásárolt magyar állampapírt a jegybank, de kivételes esetben újra megteszi, ha erre lenne szükség - válaszolta egy írásos kérdésre Matolcsy György jegybankelnök.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbb 2008-ban vásárolt magyar államkötvényt a másodpiacon, de kivételes esetben kész beavatkozni a hazai értékpapírpiacon - írta Matolcsy György jegybankelnök Volner János (Jobbik) országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában.

A képviselő kérdésében arról érdeklődött, hogy a jegybank az elmúlt öt évben milyen részvény- és kötvényvásárláshoz kapcsolódó ügyleteket végzett, és, hogy tervez-e a közeljövőben hasonló lépéseket.

Az parlament honlapján közzétett válaszlevélben az MNB elnöke arról írt, hogy a jegybank 2008-ban 213,3 milliárd forint értékben vásárolt magyar állampapírt az állampapírpiac zavartalan működésének és a bankrendszer támogatása érdekében, de azóta nem végeztek hasonlót. A hazai államkötvények állománya 142 milliárd forintot tett ki az év végén.

Matolcsy György beszámolt az MNB tartalékairól is, ezek zöme alacsony kockázatú értékpapír. A 2012 végi állapot szerint 9756 milliárd forint tartaléka volt az országnak, ebből 7801 milliárd deviza-értékpapír, a devizatartalék 33,5 milliárd eurónak felelt meg. A tartalék másik része, körülbelül 2000 milliárd forint nagyrésze devizabetét (1400 milliárd forint), aranyból 36 milliárd forintnyit jegyzett a jegybank tavaly év végén.

Külföldi részvényeket nem tart az MNB, viszont magyarországi érdekeltségei vannak, ezek a pénzügyi rendszerhez kötődő vállalatok. 100 százalékos tulajdonos a jegybank a Pénzjegynyomda Zrt.-ben, a Magyar Pénzverő Zrt.-ben, és többségi tulajdonos a pénzforgalmat kezelő KELER Zrt.-ben. Van 6,9 százaléka a Budapesti Értéktőzsde Zrt.-ben is.