Matolcsy 300 forint alá vitte az eurót

Vágólapra másolva!
Matolcsy György szóban védte a forintot azzal, hogy hétfőn képviselői kérdésre azt írta, beavatkozik az állampapírpiacon a jegybank, ha szükséges. A forint hétfőn az euróhoz képest négy forintot erősödött, de ehhez hozzájárulhatott az is, hogy három nagybank kiszállt a forintpiacról, amíg kiderül, mit mond kedden Matolcsy a hitelprogramról, és dönt a kamatról az EU és az USA. De jót tett a semmi is.
Vágólapra másolva!

Jó napja van a forintnak, az euró közel négy forinttal lett olcsóbb a reggeli szintjéhez képest. A 302 forint fölötti árfolyamról rövid időre 298 forint alá is került a jegyzés. Négy óra körül kissé visszapattant az árfolyam, és 299 forintnál járt az euró.

Az euró dollárral szembeni árfolyama kevésbé változott, ez jelzi, hogy főleg a hazai hírek mozgatták a piacot. Matolcsy György jegybankelnök délelőtt válaszolt egy képviselői kérdésre, válaszában azt írta, hogy az MNB legutóbb 2008-ban vásárolt magyar állampapírt, de kész újra megtenni, ha szükséges.

Buró Szilárd, az Equilor pénzpiaci szakértője szerint ez a bejelentés burkolt forintvédelmet jelent, szóbeli intervenciót a forintpiacon. Matolcsy kedden sajtótájékoztatót tart az áprilisban bejelentett hitelezésélénkítő programról. A cégek hiteleinek ösztönzéséről még vannak nyitott kérdések, a piac várja, hogy többet tudjon meg.

Böhn Péter, a Raiffeisen devizakereskedője szerint épp a sajtótájékoztató az egyik oka annak, hogy a forint erősödött. Három nagybank zárta a forintpiacon nyitott pozícióját. Korábban a forint gyengülésére számítottak, és a 300 forint fölötti árfolyamon realizálni tudták a profitjukat. Matolcsy György, illetve az európai és amerikai kamatdöntés a héten túl sok kiszámíthatatlanságot okoz, így még ezek előtt lezárták a pozíciókat, és kivárják, amíg kiderül a három jegybank politikája.

Mindkét piaci szakértő is azt mondta, egyelőre 300 forint körül fog ingadozni a forint. Böhn Péter szerint ez egy "mágnesszint", amely alulról és fölülről is vonzza az árfolyamot.

Taraczky Andrej, a Buda-Cash devizaüzletág-vezetője szerint az is segítette a forintot, hogy nagy hírek nem jelentek meg. Ez azért fontos, mert a múlt héten a forint gyengébb volt, mint amit a nemzetközi hangulat indokolt, így nagy hírek híján hétfőn alkalmazkodni tudott az árfolyam.