Lassan a békeidőben érzik magukat a cégek

Vágólapra másolva!
Főleg a mikrovállalkozások hangulata javult a K&H kutatása szerint, így javult a következő egy évre vonatkozó árbevétel- és eredményvárakozásuk.
Vágólapra másolva!

Nagyjából ugyanakkora bevételre, de nagyobb eredményre számítanak a hazai kis- és középvállalkozások a K&H bizalmiindex-kutatása szerint.

A bevétel 3,9, az eredmény 1,7 százalékkal növekedhet átlagosan, amennyiben a cégek várakozásai szerint alakul a következő egy év. Ezzel az árbevétel-várakozások megközelítik, az eredményvárakozások pedig meghaladják a válság előtti szintet.

A K&H 500 hazai kkv-vezető megkérdezésén alapuló bizalmiindex-kutatásának eredménye szerint a hazai kisvállalkozások helyzetét meghatározó tényezők közül a vevői kapcsolatokat követően a cég pénzügyeire vonatkozó várakozások a legfontosabbak.

"A kkv-vezetők jelenlegi árbevétel-várakozásai hasonló képet mutatnak az előző negyedévhez képest. A következő egy évben átlagosan 3,9 százalékos árbevétel növekedéssel számolnak a cégek, ami gyakorlatilag nem jelent számottevő változást a tavalyi negyedik negyedév eredményéhez képest" - mondta Németh László, a K&H kkv-marketingfőosztályának vezetője.

Szerinte a vállalkozások közel fele (49 százalék) 0-6 százalék közötti bevételnövekedést tervez, 29 százalékuk pedig ennél is nagyobb árbevétel-növekedést valószínűsít, míg csupán 22 százalékuk számol a cég árbevételének csökkenésével.

A különböző árbevételű cégek árbevétel-várakozásai jelentős eltérést mutatnak. A mikrovállalkozások a legoptimistábbak, mivel 5,3 százalékos árbevétel-növekedést valószínűsítenek, egyúttal egyedül náluk figyelhető meg az árbevétel-várakozások növekedése az előző negyedévhez képest. Ezzel szemben a kisvállalkozások és a középvállalkozások már a harmadik negyedéve egyre kisebb mértékű - jelenleg 2,7 százalékos, illetve 3 százalékos - árbevétel-növekedésre számítnak.

Az eredményvárakozások tekintetében a cégek többsége (72 százalék) növekedést prognosztizál, az átlagos elvárás 1,7 százalékos nyereségnövekedés. A középvállalatoknál az előző negyedévi mélyrepülés után csekély mértékben, 0,1 százalékról 0,8 százalékra növekedett a nyereségvárakozásuk, de a kisvállalkozások is hasonlóan visszafogott profitnövekedésre számítanak, jelenleg 0,9 százalékos nyereségbővülést valószínűsítenek. E téren is a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, hiszen ők jelenleg 2,1 százalékos nyereségnövekedéssel számolnak.

"A mikrovállalkozások árbevétel- és nyereségvárakozásoknál tapasztalt optimizmusa feltehetően összefügg a fogyasztói bizalmi index legutóbbi, nagymértékű növekedésével, ami vélhetően az alacsony mértékű inflációnak és a 10 százalékos rezsicsökkentésnek köszönhető" - mondta el a kkv-szakértő. A fogyasztás ugyan továbbra is stagnál, de a háztartások megtakarítási állománya növekedni tudott, ami hozzájárulhat a fogyasztás növekedésének beindulásához.