Vágólapra másolva!
Ismét 300 alatt a forint euróval szembeni árfolyama, vélhetően a kedvező nemzetközi hangulat hatására. Eközben minimális erősödést mutatott a nap első felében a magyar tőzsde, amivel a régiós országokkal megegyező teljesítményt ért el. A forgalom viszont továbbra is gyenge, alig érte el az 1 milliárd forintot.Európában jelentősen árnyalta a képet a kedvezőtlen makrogazdasági adat, de így is a pozitív tartományban tudtak maradni a vezető indexek.Amerikában vélhetően 0,2-0,3 százalékos pluszban nyithatnak a főbb indexek a határidős indikációk alapján.
Vágólapra másolva!

Alacsony forgalom mellett, de legalább erősödik a BUX

Kedvező hangulat bontakozott ki délelőtt a régiós piacokon, a főbb indexek kivétel nélkül a pozitív tartományban fordulnak a nap második felére.

Forrás: [origo]

A hazai piacon is jelen van az Európában tapasztalható jó hangulat, 0,2 százalékot erősödött a BUX, a négy blue-chip közül kettő markánsan emelkedni tudott a délelőtti órákban, míg a Mol lényegében stagnálást mutat, továbbá a Richtert csak egy hajszál választja el a negatív zónától. Ezzel együtt a forgalom meglehetősen alacsony, csupán 1,1 milliárd forintot tett ki.

Forrás: [origo]

Csak extrém körülmények között avatkozna be a jegybank a hazai értékpapír piacon, mondta el Matolcsy György az MTI-nek. Az MTI továbbá kiemelte, a jegybank különös figyelemmel kíséri az államkötvények piacának alakulását, de nem szándékozik azon vevőként megjelenni, melyre utoljára 2008-ban volt példa.

A reggeli órákban még a 302 forint/eurós szinteken tartózkodott a hazai fizetőeszköz, azonban onnan meredek erősödés bontakozott ki a délelőtti órákban, 299,5-ig is eljutottak a jegyzések. A közel 1 százalékos erősödés főleg a kedvezőbb makrogazdasági környezettel magyarázható.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Kedvezőtlen fogyasztói bizalom index adat érkezett

A vártnál is nagyobb volt az eurózóna fogyasztói bizalom indexének visszaesése, miután az elemzők 89,3 pontos értéket vártak, míg a tényleges áprilisi adat csak 88,6 pont lett. Az adat hatására az európai piacok veszítettek a nap eleji emelkedéseikből, a DAX például már csak 0,3 százalékos pluszban van, de a francia CAC40 is távolra került a nap elején elér 1,1 százalékos plusztól.

Forrás: [origo]

2010 októbere óta nem volt ilyen alacsony az olasz tízéves kötvény másodpiaci hozama, mely 3,94 százalékon alakult a mai kötvénykibocsátás után. Az adat egyértelműen pozitívum a több hónapos huzavona után új miniszterelnököt választó Olaszország számára.

717 millió euróért vásárolja meg a norvég Telenor a görög OTE telekommunikációs cég bolgár leányát, a Globult. A Telenor a lépéssel régiós jelenlétét kívánja erősíteni, a felvásárolt Globul csoportszinten a tavalyi bevétel 1,5 százalékra rúgó értékesítést ért el.

37 milliárd dollárral (219 milliárd norvég korona) gyarapította vagyonát a világ legnagyobbjának számító norvég állami nyugdíjalap az idei első negyedévben. Az év első három hónapjában látott nagy részvénypiaci ralit sikeresen használta ki az alap, ezzel már csaknem a felét zsebre vágva a tavaly megkeresett 80 milliárd dollárnak.

Amerikában vélhetően 0,2-0,3 százalékos pluszban nyithatnak a főbb indexek a határidős indikációk alapján.