A Naposparton terjeszkedik a Telenor

Vágólapra másolva!
717 millió euró fejében veszi meg a második legnagyobb bolgár mobilszolgáltatót a hazánkban is jelen lévő Telenor norvég anyacége. Az eladó a Deutsche Telekom görög leánya, az OTE, amely adósságának csökkentésére fordíthatja az összeget. A Telenor a lépéssel régiós jelenlétét kívánja erősíteni, a felvásárolt Globul csoportszinten a tavalyi bevétel 1,5 százalékra rúgó értékesítést ért el.
Vágólapra másolva!

717 millió euróért vásárolja meg a norvég Telenor a görög OTE telekommunikációs cég bolgár leányát, a Globult. A tranzakció az elmúlt években lebonyolított telekom ügyletekhez képest egyáltalán nem számít drágának EV/EBITDA alapon 5,8-as értékével, igaz, az összehasonlítás alapját képező csoportban elsősorban nyugat-európai telekommunikációs cégeket találunk.

Forrás: [origo]

EV: A saját tőke, a nettó hitelek és a kisebbségi részesedések összértéke. Vagyis a vállalati érték.

EBITDA: A vállalat működési eredménye az adó- és kamatfizetések, valamint az értékcsökkenések levonása előtt. Nagyjából a vállalat működési pénzáramlásának felel meg.

EV/EBITDA: Az EV/EBITDA mutatószám a vállalat teljes értékét (EV, azaz Enterprise Value) hasonlítja a kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredményhez (EBITDA). Tőzsdei cégek értékelésénél sokszor a hasonló vállalatok EV/EBITDA értékének és a vizsgált vállalat EBITDA értékének szorzataként számítjuk vizsgált vállalat cégértékét (EV).



A Telenor közleménye szerint a Globul jól illeszkedik a már meglévő régiós leányok sorába, Magyarország, Szerbia és Montenegró mellett. A 2012 év végi adatok alapján a második legnagyobb bolgár mobilszolgáltatónak számít a felvásárolt cég 4,5 millió előfizetőjével.

Forrás: [origo]

Tavaly a Telenor régiós operációi a teljes bevételek 6,7 százalékára rúgtak, míg a Globul 378 millió eurós értékesítése a 1,5 százalékát tette volna ki, azaz felvásárlás csak kisebb mértékben növeli a Közép-Kelet Európa kitettségét.

Forrás: [origo]

Ugyanakkor kedvező fejlemény, hogy a Globulnak az elkövetkezendő közel egy évtizedben nem kell hatalmas összegeket költenie frekvenciasávok vételére, miután a legkorábban 2021 januárjában jár le a 900, illetve az 1800 megahertzes frekvenciák licence is. A vevő komoly növekedési potenciált lát a mobil adatforgalom megugrása terén, ugyanis jelenleg igen alacsonynak számít Bulgária okostelefon penetrációja.

Pénteken mintegy 3 százalékos mínusszal indította a kereskedést a norvég Telenor részvénye, miután a társaság a várakozásoktól gyengébb első negyedéves árbevételről számolt be, ráadásul az éves növekedési előrejelzését is visszavágta a telekomcég menedzsmentje. Ennek ellenére a nap végére a lejtmenet jelentős részét ledolgozta az árfolyam és a fontos 130 koronás szinten zárt a telekompapír, aminek a közelében található a mai kereskedés során is.

A Telenor árfolyama (Oslo)

Forrás: [origo]