Bankot vett a Telenor Szerbiában

Vágólapra másolva!
Kivonul Szerbiából a belga KBC, ottani bankját a Telenor venné meg, de a francia Société Générale kezelné. A KBC 2009 óta készül a lépésre.
Vágólapra másolva!

A KBC csoport a Telenornak adná el a szerbiai bankját, az ügylet harmadik szereplője pedig a Société Générale. A Telenor a KBC részvényeinek 100 százalékát vásárolná meg, de gyakorlatilag csak a bank működési engedélyét tartaná meg, hiszen a Société Générale-hez kerülne a magánszemélyekből, vállalkozásokból, kis- és közepes vállalatokból álló portfólió.

A tranzakció részletei nem nyilvánosak. Az Európai Bizottság és a KBC csoport 2009-ben állapodtak meg arról, hogy a bank elhagyja a szerbiai piacot.

A szerbiai Telenor közleménye szerint korszerű pénzügyi szolgáltatásokat akarnak bevezetni a piacon. A bankvásárlás jól illeszkedik a vállalat stratégiájába, és lehetővé teszi, hogy a lehető leggyorsabban megjelenjenek a piacon, írja a belgrádi Politika. A Telenor innovatív, egyszerűen használható és minden pillanatban elérhető mobilbankolási szolgáltatásokat készül bevezetni, mondta a lap szerint Uwe Fredheim, a Telenor Srbija igazgatója.

2012 decemberében a szerbiai KBC hitelállomány 209 millió euró, a betétállomány pedig 142 millió euró volt. A tranzakciót a szerb jegybanknak és a versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia.