Adózási trükkökkel bírnák jobb belátásra a Vodafone-t

Vágólapra másolva!
Alacsonyabb adófizetési kötelezettséggel járó megoldáson okoskodnak a Verizon Communications képviselői, hogy a tárgyalóasztalhoz tudják csalni a Vodafone-t a közös leányvállalatuk értékesítésének ügyében. A vevőnél olyan "trükköt" találtak ki, mellyel jelentős mértékben csökkenteni lehetne az értékesítéssel járó több milliárd dolláros tőkenyereség-adót, ami meggyőzhetné a Vodafone-t, hogy váljon meg a Verizon Wireless-ben meglévő részesedésétől.
Vágólapra másolva!

A Vodafone amerikai leányvállalatának értékesítésének sikere a Verizon Communications-nek nagy mértékben attól függ, hogy a felek hogyan tudják megoldani az adózási kérdéseket A Reuters értesülései szerint a Vodafone képviselőit az tudná a tárgyalóasztalhoz csalni, ha az amerikai telekomcég olyan ajánlattal állna elő, mely minél kevesebb adófizetési kötelezettséggel járna együtt a Vodafone számára.

Ahogy beszámoltunk róla, a Verizon Communications újabb kísérletet kíván tenni a Vodafone-nal közös leányvállalatának, a Verizon Wireless felvásárlására. Az érdeklődő már évek óta próbálja bekebelezni az 55 százalékos részben birtokolt leányát, azonban a brit mobilcég eddig nem volt hajlandó megválni részesedésétől.

Azonban, ha a felek megtalálnák a módját a lehetséges ügylet után fizetendő több milliárd dolláros adófizetési kötelezettség mérséklésének, az meggyőzheti a Vodafone képviselőit az üzlet megkötésére - írja a Reuters.

Egyes elemzők szerint ugyanis a korábbi egyeztetések éppen az adózási kérdések miatt akadtak meg. A Vodafone számára leányvállalatának értékesítése több milliárd dolláros nyereségadó fizetési kötelezettséggel járna együtt, és nagy részben emiatt a brit cég nem hajlandó megválni a Verizon Wirelesstől. Az UBS bankház elemzői szerint egy 100 milliárd dolláros ügylet után a Vodafone-nak 38 milliárd dollárnyi tőkenyereség-adót kéne fizetnie. Ez pedig tovább növekedhet a felvásárlási összeg emelkedésével, mivel a szakértők szerint a brit társaság akár 130 milliárd dollárt is kérhetne a Verizon Wireless-ért.

A Reuters értesülései szerint a Verizon Communications olyan megoldáson dolgozik, mellyel elkerülhető lenne az óriási adó kifizetése. Eszerint a vevő nem a Verizon Wireless-t venné meg közvetlenül, hanem az azt birtokló Vodafone Americas társaságot, ami az elemzők szerint nem amerikai egységnek minősül, így az amerikai tőkenyereség-adót sem lehetne kivetni rá.

A Vodafone-nak rendkívül bonyolult nemzetközi szerkezeti struktúrája van, melynek a Vodafone Americas is a része. Ez az üzletág többek között különböző német és spanyol érdekeltségekkel is rendelkezik, melyeket a Verizon Communications visszaadna a Vodafone-nak az ügylet megkötése után, a Verizon Wireless-t pedig megtartaná. Ebben az esetben csak a Vodafone európai egységeit érintő tranzakciók után keletkezne adófizetési kötelezettség maximum 5 milliárd dollár értékben, melyet a Verizon Communications a Vodafone-nal fizettetne ki az ügyhöz közel álló források szerint.

Ugyanakkor ezt a megoldást nem nézné jó szemmel az Egyesült Államok adóhatósága, különösen akkor, ha a Vodafone Americas maradékát a Vodafone nem vinné haza Nagy-Britanniába. Ráadásul a brit hatóságok és a kormány rosszallását is kiváltaná, ha a Vodafone csak az adófizetés elkerülése érdekében kíván trükkökhöz folyamodni.

A Vodafone befektetői egyelőre nem fogadták kedvezően a híreket, a cég részvényei fél százalékos mínuszban forognak Londonban.

Vodafone árfolyama (London)

Forrás: [origo]