Kisütött a nap az európai piacokra

Vágólapra másolva!
Kedvezően indul a hét a hazai piacon, bár a blue-chipeket vegyes teljesítmény jellemzi, a BUX 0,2 százalékos emelkedéssel nyitott. Szintén kedvező lehet, hogy a forint is valamelyest erősödni tudott az euróval szemben a kora reggeli órákban.Eközben Európa nyugati részén szintén kedvező a hétkezdet, a főbb indexek 0,3-1 százalékos pluszban tartózkodnak, amivel vélhetően a pénteki nagyobb eséseiket korrigálják.Olvassa el reggeli piaci összefoglalónkat és heti kitekintőnket is: Kulcsfontosságú hét előtt a piacok
Vágólapra másolva!

Tartja a tempót a BUX

Jól teljesítenek a régiós piacok, 0,2-0,5 százalék körüli pluszban nyitottak a fontosabb indexek, melyek között ezúttal a BUX sem lemaradó.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A hazai piac 0,3 százalékos emelkedéssel kezdi a hetet, a blue-chipek közül a Richter 0,6, míg a Mol 0,6 százalékos emelkedést mutat reggel. Az OTP és a Magyar Telekom sem lemaradó, 0,4, illetve 0,5 százalékot veszített értékéből a részvény. A BUX ennél alacsonyabb erősödése a kisebb papírok gyengélkedésének köszönhető.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Megállapodott hitelezőivel az E-Star a pénteki csődegyezségi tárgyaláson, melynek értelmében a társaság 50 millió darab új részvényt fog kibocsátani, melyről korábban is szó volt. A korábbi tervek szerint 366 forintos részvényértéken váltják majd át a tartozásokat, így minden 366 forintnyi követelésért cserébe 1 újonnan kibocsátott részvényt fognak kapni a hitelező. A vállalat pénteken felfüggesztett részvényeivel és kötvényeivel ma tovább folytatódik a kereskedés.

Az egy évvel korábbihoz képest mérsékeltebb eredményekről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében az Erste Group. A bank adózás utáni nyeresége közel felére zuhant vissza, elsősorban a hitelkereslet csökkenése, valamint a régióban a vállalatot sújtó különböző bankadók növekedése következtében. A társaság viszont optimista a jövővel kapcsolatban, és 2013 második felében már újra az eredményeinek enyhe javulását várja.

Hirtelen erősödésnek indult a forint a kora délelőtti órákban az euróval szemben, a pénteki 302-es szintről 300,8-ig jutottak a jegyzések.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Pozitív hangulat uralkodik Európában

Jó hangulatban kezdik a hetet a fontosabb európai indexek, a DAX 0,4, míg a francia CAC40 már 0,8 százalékos pluszban van a kereskedés kezdete után. A piacok ezzel vélhetően korrigálják a pénteken mutatott eséseket.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Sikerült megállapodni Olaszországban az új miniszterelnökről, akit vasárnap nevezett az olasz elnök a kormány tagjaival együtt. Ma Enrico Letta a parlamentben meghallgatáson vesz részt.

A következő, 8,8 milliárd eurós mentőcsomag részletért cserébe tegnap a görög parlament megszavazta a hitelezők által kért reformokat, mely keretében akár több ezer közalkalmazottat is elbocsáthatnak az országban.

650 millió dollárért eladja a BHP Billiton az arizonai rézbányáját, illetve a hozzá tartozó vasutat a Capstone Mining Corpnak. Az elmúlt 12 hónap során a BHP 5 milliárd dollár értékben adott már el eszközöket, de az év elején bejelentett tervek szerint további értékesítések is jöhetnek.