Semmi pánik, emelkedhet az arany ára

Vágólapra másolva!
Az arany árának rövid távú emelkedésére számít a Bloomberg által megkérdezett elemzők legtöbbje. A szakértők elsősorban a jegybankok folytatódó aranyvásárlásaival magyarázzák optimista nézeteiket, de kisebb befektetők felől is óriási érdeklődés mutatkozik az arany érmék és rudak iránt. Ráadásul a nemesfém árfolyamának áprilisi nagyobb zuhanása kedvező beszállási pontokat biztosíthat a hosszú távú befektetők számára is a megkérdezettek szerint.
Vágólapra másolva!

Az arany befektetők számítanak az egyik legoptimistábbnak a legtöbb piaci szereplő közül a Bloomberg legutóbbi felmérése szerint. A Bloomberg által megkérdezett elemzők közül 15 szerint a nemesfém árfolyama emelkedni fog a jövő héten, 11 az árfolyam csökkenésére számít, míg 3 elemző úgy véli, a jelenlegi szintek körül lesz az árfolyaman egy hét múlva.

Akik az arany drágulására számítanak, azok többek között úgy érvelnek, hogy a jegybankok tovább fogják növelni aranytartalékaikat. Többek között az orosz és kazah jegybank az utóbbi fél évben jelentős mértékű aranyvásárlást hajtott végre, ami tovább folytatódhat. Részben emiatt a jegybankok átlagos aranytartaléka nyolc éves csúcsra ugrott az IMF adatai szerint. A Valutaalapnál azzal számolnak, hogy a jegybankok 550 tonna aranyot fognak vásárolni ebben az évben a tavalyi 534,6 tonna után, ami az aranytartalék 1964 óta a legnagyobb mértékű növelésének felelne meg.

Ezen túl folytatódhat az aranyrudak és érmék iránti kereslet növekedése, az Egyesült Államok hivatalos pénzverdéi 3,5 fél éve nem látott értékben adtak el aranyérméket az utóbbi hetekben, míg a brit pénzverdék közlése szerint a nemesfémből készült érmék értékesítése megtriplázódott áprilisban. A 196 500 unciányi eladott arany után a legnagyobb amerikai pénzverdének fel is kellett függesztenie az eladásokat, mivel nem tudta kielégíteni az óriási keresletet.

Az általános nézet szerint a nagy jegybankok eszközvásárlási programjai szintén támogatólag hathatnak az arany árfolyamára, mivel a laza monetáris politika az infláció elszaladásával járhat együtt. A Fed pénzpumpája mellett a Bank of Japan is óriási mértékben önti a pénzt a piacra. Az árak emelkedésétől való félelem pedig a biztonságos menedéknek tekintett aranynak kedvez, ami megélénkítheti iránta a keresletet.

Ráadásul az arany árának áprilisi nagyobb zuhanása visszacsalogathatta a hosszú távú befektetőket a piacra, kedvezőbb beszállási pontot biztosítva számukra - véli Adrian Day amerikai alapkezelő. Az 1400 dolláros szintek alól már korrigálni tudott a nemesfém, mely jelenleg is fontos szintek környékén található. Ugyanakkor a nagyobb esések után egyre jobban megkérdőjeleződik az arany biztonságos befektetési eszköznek tekintett szerepe, így mindenképpen érdemes óvatosan bánni vele.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]