Rekordprofit jön az OMV-nél - Mi a trükk?

Vágólapra másolva!
Habár a szénhidrogéneket nagyobb intenzitással termelte ki az OMV, a vállalat mégis kevesebb mennyiséget értékesített belőlük az első negyedévben. A kiemelten fontos kutatás-termelési szegmensben mindez az eredmények csökkenéséhez vezethetett, amit várhatóan csak részben tudott ellensúlyozni az emelkedő olajár jótékony hatása. Az osztrák olajvállalat előzetes jelentése szerint a finomítói üzletágban csökkent az olaj feldolgozásán elérhető profit nagysága, és bár a gázértékesítések tovább emelkedtek, ennek nagyrészét olyan kereskedési jellegű bevételek adják, amiken kisebb az elérhető profit nagysága. Az előzetes számok láttán összességében nagy az esélye, hogy a tavalyi negyedik negyedévhez képest kisebb csökkenést mutat majd az OMV egyszeri tételektől tisztított eredménye. Az osztrák stratégiai olajkészletek kezelésével foglalkozó leánycég eladása miatt viszont akkora egyszeri profitra tesz szert a vállalat, ami rekordmagasságba emeli majd az eredményszámot.  
Vágólapra másolva!

Az OMV a legtöbb profitot az olaj és gáz kitermelésén tudja zsebre rakni, így nagyon fontos a vállalat számára, hogy mennyit tud azokból kitermelni, és milyen áron tudja azokat eladni. Mivel az előző negyedéves napi 301 ezer hordós kitermelést sikerült 302 ezer hordóra növelni a líbiai és jemeni régióknak köszönhetően, ez alapvetően jó hír kell legyen a vállalat tulajdonosainak. Egy bökkenő azonban akad, hiszen bár a kitermelés emelkedett, a vállalat lényegesen kisebb mennyiségű szénhidrogént tudott csak értékesíteni. Ez egyáltalán nem jó hír, hiszen emiatt vélhetően csökkent a szegmens eredménye is az első negyedévben.

Ezen ráadásul az eladási ár sem tudott sokat segíteni. Bár az olajár feljebb került, a dollár árfolyama gyengülést mutatott az euróhoz képest, ami csaknem teljes egészében ellensúlyozta a pozitív hatást. Azért fontosak a devizamozgások, mert az OMV euróban publikálja az eredményszámait, vagyis számára az olaj árának euróban számított változása a fontos.

Persze költségei is vannak az olaj és gáz kitermelésének, mely tekintetben csak a kutatási költségek alakulásával kapcsolatban ad részleteket előzetesen a vállalat. Ezen a soron viszont nem történt érdemi változás a negyedik negyedévhez képest, vagyis összességében a kitermelt mennyiség értékesítésének csökkenése miatt az eredmény visszaesésére kerülhetett sor a szegmensben az első negyedévben.

Az osztrák vállalat gázszegmensében ezzel szemben tisztán pozitív folyamatok látszanak. Az eladott gáz mennyisége 5 százalék feletti mértékben emelkedett, azonban ennek nagy része az alacsonyabb profittartalommal bíró kereskedési jellegű bevételeknek volt köszönhető. A gázszállítás is jó teljesítményre volt képes, vagyis összességében a szegmensben nagy eséllyel növekedhet valamelyest a működési eredmény mértéke.

Mindez viszont sajnos nem mondható el a finomítás szegmensről. A vállalat által az olaj feldolgozásán elérhető profit mértéke (vagyis szakszóval az indikatív finomítói marzs) csökkent az egy negyedévvel korábbi időszakhoz képest, miközben a finomítók termelése is lejjebb került (a német Bayernoil finomító részleges leállítása is kedvezőtlenül hatott a szegmens teljesítményére). Bár a vegyipari részleg a kedvező értékesítési volumen és külső környezet hatására jól szerepelt, és a török kiskereskedelem is pozitívan járult hozzá a számokhoz, a szegmens egésze talán még így is a profit visszaesését szenvedhette el az első negyedévben (a tavalyi negyedik negyedévhez képest).

A három nagy mozaikot összerakva tehát az OMV várhatóan az (egyszeri tételektől tisztított) üzemi eredmény csökkenéséről számol majd be az első negyedévben, miközben a piaci konszenzus emelkedést vetít előre (igaz a Bloomberg konszenzusa csupán két elemű, vagyis ezt érdemes lehet fenntartásokkal kezelni). Mindezek miatt ez előzetes számok talán kisebb negatív meglepetésként szolgálhatnak, azonban ezen sokan képesek lehetnek majd átsiklani.

Az osztrák stratégiai olajkészletek kezelésével foglalkozó leánycég értékesítése miatt ugyanis a vállalat 440 millió eurós pozitív hatást fog elkönyvelni az üzemi eredmények soron, ami soha nem látott magasságba emeli majd a negyedéves profit nagyságát (melyet adózott soron az emiatt csökkenő adókulcs is segít). Fontos persze kiemelni, hogy ez nem újdonság, ezt már korábban is jelezte az OMV, vagyis csak emiatt várni az árfolyam további emelkedését azért túlzó lehet.

Az OMV igen lendületes áremelkedésében az elmúlt időszakban az eredmény növekedése mellett fontos szerep jutott annak, hogy bizonyos mértékű átértékelődési folyamat vette kezdetét a részvény piacán. Az osztrák vállalat sokáig jelentős mértékben alulértékelt volt az európai szektortársaihoz képest (P/E, vagy EV/EBITDA alapú mutatószámok szerint), ami az általános részvénypiaci rali közepette egyre több befektető érdeklődését is felkeltette. Mivel az OMV árazása továbbra sem tűnik túl feszítettnek, ez a folyamat a jó hangulatban még akár továbbra is kitarthat majd.

Az OMV árfolyama (EUR)