Zuschlag több mint 10 millióval tartozik

Vágólapra másolva!
A börtönben ülő Zuschlag János az egyike a legalább 10 millió forint adóval tartozó magánszemélyeknek. A cégeknél többnyire kis kft-k vannak a listán, jellemzően áfatrükközés gyanújűval.
Vágólapra másolva!

A 2013. március végi állapot szerint 3894 magánszemély tartozik az adóhatóságnak legalább 180 napja több mint tízmillió forinttal. A lakcímmel nem rendelkező magánszemélyek között Zuschlag János volt szocialista képviselő is megtalálható, aki jelenleg börtönbüntetését tölti - írja a pénteki Napi Gazdaság.

Zuschlag tavaly februárban pert vesztett az adóhatóság ellen, így majdnem 60 millió forintot kell fizetnie adóhátralék, bírság és késedelmi kamat címén. A volt szocialista politikus bűnszervezet tagjaként, 72 millió forintnyi közpénz elcsalása miatt tölti hatéves bürtünbüntetését, a róla szóló összes korábbi cikkünket itt olvashatja.

A nagy adótartozást felhalmozó cégek listája a tavalyi utolsó negyedévben 99 taggal bővült. E társaságok adóhátraléka összesen 25 milliárd forintot tett ki, a bírsággal a teljes tartozásuk 40 milliárd forint körüli - írja a lap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adataira hivatkozva.

Az utóbbi években átalakult a nagy adótartozást felhalmozó társaságok tevékenységi köre. Pár éve e listákat számítástechnikai, informatikai cégek vezették. Bár ma is vannak ilyenek a listán, számuk elenyésző. Több ingatlanos, építőipari társaság mellett a prímet a kereskedelmi és szolgáltató cégek viszik.

A listát az 500 ezer forintos kft-k népesítik be, és a több száz milliós vagy milliárdos összegű tartozás az esetek elenyésző részében köthető ahhoz, hogy a társaság bajba jutott, elveszítette a piacát vagy fizetésképtelenné vált. Jellemzően olyan áfacsalás van a háttérben, amelyet a nehezen beazonosítható termékek - sóder, homok, alma, krumpli, gabona - álkereskedelmével követnek el.