Újra csúcson a munkanélküliség

Vágólapra másolva!
A munkanélküliségi ráta 11,8 százalékra ugrott, ilyen magas az utóbbi 15 évben csak egyszer, 2010 első negyedévében volt. A foglalkoztatottság viszont nőtt a tavalyi és az idei első negyedév között, és a jelek szerint már nem a közmunkák révén.
Vágólapra másolva!

Nőtt az állástalanok száma és aránya az idei első negyedévben az egy évvel korábbi állapothoz képest. 509 ezren voltak munka nélkül, a munkanélküliségi ráta ezzel 11,8 százalék volt az egy évvel korábbi 11,7 százalékhoz képest - derül ki a KSH pénteken közzétett adataiból.

Az 1998 óta elérhető KSH-adatok szerint ilyen magas eddig csak egy negyedévben, 2010 elején volt a munkanélküliség. Az adatok azt mutatják, hogy egy éven belül rendre ebben az időszakban a legmagasabb a ráta.

Szembejött a recesszió

Az látszik meg most a munkanélküliségi mutatókban, hogy tavaly recesszióba került az ország - mondta Árokszállási Zoltán az Erste Bank elemzője. Ez még akkor is igaz, ha a mutató megugrásában a szezonális hatásoknak is szerepük van, az év elején mindig több a munkanélküli.

A fiatalok (18 és 24 év közöttiek) között drámai számokat közölt a KSH, 30,5 százalékuk volt regisztrált munkanélküli. Tavaly az első három hónapban 79 ezer fiatal volt munka nélkül, idénre ez a szám 92 ezerre nőtt. (A munkanélküli fiatalok helyzetéről itt olvashatja el riportunkat.)

A férfiak körében 0,4 százalékponttal nőtt (12,4 százalékra), a nők körében ugyanilyen mértékben csökkent (11 százalékra) a munkanélküliség. Jóval nagyobb mértékben, 2,7 százalékponttal nőtt az állástalanok aránya a 15-24 éves korosztályban, körükben már több mint 30 százaléknyian nem találnak munkát.

Nem csak Magyarország küzd az egyre növekvő munkanélküliséggel. Történelmi csúcsra nőtt a munkanélküliség Franciaországban is, márciusban 3,225 millió volt a regisztrált munkanélküliek száma, ami 1,2 százalékkal több, mint februárban volt - közölte a francia munkaügyi minisztérium csütörtökön.

Spanyolországban az 1970-es évek vége óta nem volt annyi munkanélküli, mint most. Három hónap alatt negyedmillió ember vesztette el a munkáját.

Az idén ez a szint marad

A kormány - amelynek egyik fő választási ígérete volt, hogy 10 év alatt egymillió munkahelyet hoz létre - igyekszik ellensúlyozni a munkanélküliség terjedését. A munkahelyvédelmi akcióterv keretében azokat a cégeket támogatják, amelyek vállalják, hogy nem bocsátanak el dolgozókat. Ez azonban a munkanélküliség csökkenését kevésbé éri el, inkább annak terjedését gátolja.

Nőtt a foglalkoztatottság

A foglalkoztatottság ugyanakkor nőtt 2013 első három hónapjában: 3 millió 818 ezer fő volt a 15-74 éves foglalkoztatottak száma. A 15-64 éves népesség foglalkoztatási rátája 0,9 százalékponttal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A foglalkoztatottak száma kiemelkedően, 37,5 ezer fővel nőtt a piaci szolgáltatások területén.

Szezonális hatások, valamint a közmunkaprogramok növekedése miatt a következő hónapokban a foglalkoztatás emelkedése és a munkanélküliség csökkenése várható. A nyár végére 10,3 százalékra süllyedhet az állástalanok aránya - írta gyorselemzésében Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Suppan Gergely az [origo] kérdésére kiemelte, hogy különösen nagy mértékben nőtt a diplomások foglalkoztatottsága, vagyis most már nem a közfoglalkoztatás húzza a növekedést.