Dobják a tévéket a japánok után

Vágólapra másolva!
Márciusban sorozatban az ötödik hónapban regisztráltak deflációt Japánban: a magárindex éves összevetésben 0,5 százalékot esett, jelezve, hogy még nem érezhetők a kormány és a jegybank agresszív inflációgerjesztő politikájának hatásai.
Vágólapra másolva!


A folytatódó defláció elsősorban a tartós fogyasztási cikkek 10,4 százalékos áresésével magyarázható, a televíziók például átlagosan 18,7 százalékkal voltak olcsóbbak az idén márciusban, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor az energiaárak a jen gyengülése miatt 2,2 százalékkal nőttek.

A kormány és a jegybank korábban drasztikus lépéseket hozott a másfél évtizede tartó defláció letörése érdekében, amely Abe Sindzó kormányfő szerint a szigetország legfőbb gazdasági gondja. A jegybank április elején bejelentette a monetáris bázis két éven belüli megduplázását, és két százalékos inflációt ígért 2014 végére.

Elemzők szerint a mostani adatok - amelyek még a jegybanki lazítás előtt születtek - azt jelzik: az inflációs cél elérése még a drasztikus lépések fényében is kétséges. Ugyanakkor a nyártól ha lassan is, de beindulhat az infláció Japánban, elsősorban a jen gyengülése miatt megemelkedett import- és energiaárak, illetve az ehhez kapcsolható áramár-emelések miatt - közölték pénteken japán közgazdászok.

Ugyanakkor áprilisban vélhetően folytatódik a defláció: Tokióban eddig 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak a hónap folyamán, a fővárosi trendek pedig általában előrejelzik az országos adatokat.