Vágólapra másolva!
Elfogyott a reggeli minimális plusz a budapesti tőzsdéről, ezzel követve az általános kedvezőtlen nyugat-európai hangulatot. Egyedül a Magyar Telekom tud fél százalékkal erősödni. A forint nem mutat nagy elmozdulást, továbbra is a reggeli 301,5-ös szintnél mozog az euróval szemben.Európában ma korrigálják a héten bemutatott nagy emelkedést az indexek, a főbb parkettek közül mind a negatív tartományban tartózkodik.A határidős indexek alapján 0,2-0,3 százalékos mínuszban kezdhetik a pénteket az amerikai tőzsdék. A tengerentúlról fél háromkor lát napvilágot az első negyedéves GDP-adat, ami akár komolyabb elmozdulást is kiválthat a piacokon. Az elemzők éves alapon 3 százalékos növekedésre számítanak.
Vágólapra másolva!

Már mínuszban a magyar tőzsde is

Átragadt az európai általános rossz hangulat a magyar parkettre is, a kezdeti minimális pluszból 0,3 százalékos csökkenésbe váltott a BUX is. A régióban az osztrák börze teljesít a leggyengébben 1,4 százalékos mínuszával.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Már csak a Magyar Telekom tud erősödni a blue-chipek közül, 0,5 százalékkal. Az OTP kisebb mínuszban tartózkodik, míg a Mol 0,6 százalékkal gyengül. A két gyógyszercégnek sem megy jól, a Richter 0,6 százalékkal megy lejjebb, az Egis pedig már 2,2 százalékos mínuszban van. Érdekes, bár inkább elszomorító, hogy a kisebbik gyógyszercég részvényeire az első kötés csak 10 óra után érkezett, és a jelenlegi forgalom is minimális, 9 millió forintos.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Tovább bővülhet idén az OTP hitelállománya, miközben a hitelportfólió minőségének romlásában már rövid távon is lassulást vár Csányi Sándor. Az elnök-vezérigazgató szerint van lehetőség az osztalék emelésére is, vagy akár sajátrészvény visszavásárlására is. A bank közgyűlésén elhangzottak alapvetően mérsékelt optimizmussal tölthetik el a befektetőket.

Megszavazta Richter Gedeon Nyrt. éves közgyűlése a társaság menedzsmentje által előterjesztett részvényenkénti 660 forintos osztalékfizetési javaslatát. Ezen túlmenően döntöttek a részvények 10:1 arányú feldarabolásáról is.

Délután 1 órától felfüggesztik az E-Star részvények, illetve kötvények kereskedését a budapesti tőzsdén. A vállalat indoklása szerint ekkor kezdődik az újabb csődegyezségi tárgyalás, melynek keretében a kibocsátó működését meghatározó jelentős információk hangozhatnak el, amelyek a cég értékpapírjainak árfolyamát jelentős mértékben befolyásolhatják. Ezért az információk nyilvánosságra hozataláig nem lehetne fenntartani a tisztességes kereskedelmet, így szükséges a kereskedés szüneteltetése. A felfüggesztés előtt 6,5 százalékkal menetelnek felfelé a cég részvényei.

A Mol szektortársa, az osztrák OMV tájékoztatása alapján az előzetes számok láttán összességében nagy az esélye, hogy a tavalyi negyedik negyedévhez képest kisebb csökkenést mutat majd az olajcég egyszeri tételektől tisztított eredménye. A vállalat kitermelése emelkedett, a vállalat mégis kevesebb mennyiséget értékesített az első negyedévben. A cég részvényei 2 százalékkal csökkennek.

Az OMV árfolyama (Bécs)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A forint euróval szembeni árfolyama továbbra is a 301,5-ös szint közelében ingadozik, nem mutatva nagyobb elmozdulást. A dollár 231,5-nél mozog, míg a svájci frank keresztárfolyama 244,4-nél ingadozik.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nem fogyott a Gucci

Komolyabb mínuszok alakultak ki a vezető nyugat-európai tőzsdéken, amivel az elmúlt 5 hónap legnagyobb heti ralijukat korrigálják az indexek. A piacokat megmozgathatja még a délután érkező amerikai GDP-adat is.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A héten korábban a 600 legnagyobb európai vállalatot tömörítő Stoxx 600 index 3,6 százalékos pluszt szedett össze, elsősorban az ECB esetleges kamatcsökkentésével kapcsolatos spekulációkra. Ma 1,2 százalékkal csökken a mutató.

Olaszország 8 milliárd euró értékben adott el 6 hónapos állampapírokat, méghozzá rekord alacsony 0,503 százalékos hozammal.

A Stoxx 600 értéke (pontban)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Gucci és az Yves Saint Laurent márkákat is forgalmazó PPR luxuscég a várakozásoktól elmaradó első negyedéves eladási számokat tett közzé, aminek hatására a cég részvényei már 6,8 százalékkal zuhannak. A cég bár a legtöbb luxusmárkából többet adott el mint a megelőző év azonos időszakában, a növekedés üteme azonban elmaradt a korábbiaktól és a várttól is. A nem luxus üzletág bevételei pedig csökkentek. A társaság szerdán azt is bejelentette, hogy megveszi az olasz ékszergyártó Pomellato-t, de a tranzakció értékéről nem árult el részleteket a PPR.

A PPR árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Telenor árfolyama 2,5 százalékkal esik, mivel a norvég telekomcég csökkentette a teljes évre várható organikus árbevétel növekedési ütemét 2-4 százalékra, a korábbi 3-5 százalékról.

2,86 milliárd eurós egyszeri tételekkel módosított profitot ért el az első negyedévben a Total, szemben a 2,92 milliárd eurós elemzői várakozással. Az olajmamut fenntartja részvényenkénti 59 eurócentes osztalékfizetését. A vállalat papírjai 1,1 százalékkal csökkennek a rossz eredményekre.

A Total árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az elemzői konszenzustól némileg jobb negyedévet zárt a német vegyipari vállalat, a BASF. Az egyszeri tételekkel módosított üzemi eredmény 2,21 milliárd euró lett a várt 2,09 milliárd euróval szemben, az árbevétel pedig 19,7 milliárd euróra rúgott, holott az elemzők 19,4 milliárd eurót vártak. A vállalat emellett megerősítette korábbi éves célkitűzéseit. A részvények 2 százalékkal emelkednek.

A határidős indexek alapján 0,2-0,3 százalékos mínuszban kezdheti a pénteket az amerikai tőzsdék. A mai nap legfontosabb eseménye a 14:30-kor megjelenő első negyedéves amerikai GDP adat lesz. A Bloomberg által megkérdezett elemzők éves alapon 3 százalékos növekedésre számítanak az év első három hónapját tekintve. De a becslések 1 százalék és 3,8 százalékos növekedések között szóródnak. Emellett folytatódik a gyorsjelentési szezon is, ma 16 vállalat jelent köztük a Goodyear és a Chevron is.