Zsugorodó olajkitermelés okozhat gondot az olajmamutoknak

Vágólapra másolva!
Olajipari mamutok számoltak ma be első negyedéves teljesítményükről. A ConocoPhillips eredményszámai ugyan nem okoztak lehengerlő meglepetést, de pozitívum, hogy az elemzői konszenzushoz képest több kőolajegyenértékest tudott a negyedév során a naponta felszínre hozni. Az Exxon Mobil pedig EPS szinten tudott pozitív hírekkel szolgálni, a kitermelése nem lett olyan acélos. Csökkenéssel reagáltak a részvények a bejelentésekre.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb olajcégek között számon tartott ConocoPhillips és az Exxon Mobil is ma tette közzé előző negyedéves gyorsjelentését. Az Exxon Mobil az árbevételt és az egy részvényre jutó profitot vizsgálva felemás negyedévet zárt, előbbi közel 20 százalékot zsugorodott éves alapon és a konszenzusban szereplő értéktől is elmaradt 7,5 százalékkal. Utóbbi esetében viszont sikerült éves alapon növekedni és a Bloomberg elemzői várakozását is túlteljesíteni.

A ConocoPhillips ugyanakkor csak EPS-t tett közzé, mivel kivált belőle korábban a Phillips 66 vállalat - mely olajfinomítással és kiskereskedelemmel foglalkozik - így a mostani adatok már nem tartalmazzák már a levált cég számait. A ConocoPhillips a konszenzusnak megfelelő egy részvényre jutó profittal "ajándékozta" meg a részvényeseit.

Forrás: [origo]

A jelentések közös vonása, hogy az elmúlt negyedévek során csökkenő trendet mutat még mindig mindkét társaság esetében a napi szénhidrogén kitermelés. A ConocoPhillips esetében ráadásul a következő negyedév során sem javul a helyzet, ugyanis arra számít a menedzsment, hogy az első negyedéves napi 1,596 millió hordós kitermelés napi 1,44-1,47 millió hordóra esik vissza. A megingás ellenére azzal kalkulál az olajcég vezetése, hogy idéng átlagosan naponta 1,485-1,52 millió hordót kőolajegyenértékest tudnak majd a felszínre hozni. A ConocoPhillips első negyedéves teljesítményében nagy szerepe volt palagáz és a palaolaj forradalomnak is, ami miatt az Eagle Ford, a Bakken és a Permian területekről éves alapon 42 százalékkal tudta megnövelni teljesítményét.

Forrás: [origo]

Az Exxon Mobil esetében ugyan negyedéves szinten több mint 2 százalékot emelkedett a kitermelés, de továbbra is csökkenő tendenciát lehet felfedezni, ráadásul az elemzők magasabb teljesítményre számítottak.

Az Exxon negyedéves teljesítményére negatívan hatott a csökkenő olajár, melyet részben ellensúlyozni tudott az év első három hónapjában nagyjából 30 százalékot emelkedő földgáz ára, mi több a tavalyi év azonos időszakához képest közel 40 százalékkal volt magasabb ez energiahordozó ára.

Az Exxon Mobil és a ConocoPhillips is negatívan reagáltak a mai gyorsjelentés után, 1 százalék körüli mínuszban mozognak.

Exxon Mobil napi grafikon (NYSE)

Forrás: [origo]

ConocoPhillips napi grafikon (NYSE)

Forrás: [origo]