Rossz jel: elhasalt az amerikai ipari óriás

Vágólapra másolva!
A várakozásoktól elmaradó első negyedéves eredményről számolt be a 3M amerikai ipari óriás. A számtalan iparágban működő cég 1,61 dolláros egy részvényre jutó eredményt tett közzé, holott az elemzők 1,65 dolláros értéket vártak. Ráadásul a vállalat visszább vette idei évre vonatkozó előrejelzését is, mivel lassú gazdasági növekedésre számít. Közel 3 százalékot esett az árfolyam.
Vágólapra másolva!

A várakozásoktól elmaradó első negyedéves eredményről számolt be az amerikai ipari óriás, a 3M. A számtalan iparágban működő cég 1,61 dolláros egy részvényre jutó eredményt (EPS) tett közzé, míg az elemzők 1,65 dolláros értéket vártak. Az árbevétel 2 százalékkal 7,6 milliárd dollárra emelkedett, ami rekord nagyságú első negyedéves értékesítésnek számít.

Forrás: [origo]

Az organikus (devizaárfolyam-hatásokat kiszűrő) árbevételbővülés az Egyesült Államokban 2,3 százalék, míg az USA-n kívüli Amerika régióban 7,3 százalék volt. Az Európa, Közel-Kelet és Afrika (EMEA) régióban viszont 0,8 százalékkal csökkentek az eladások. Az erős dollár és az alacsony gazdasági növekedés miatt nem tudta hozni a várt számokat a cég, írta a jelentésben Inge G. Thulin vezérigazgató.

A 3M többek között az egészségügyi, az elektronikai cikkek, az autóalkatrészek és a fogyasztási cikkek iparágában is tevékenykedik. A gyengébb eredmények hatására a vállalat csökkentette az idei évre vonatkozó várakozásait is, mivel azt valószínűsíti, hogy a globális gazdasági növekedés továbbra sem lesz túl erős az idén.

A 2013-ra vonatkozó várható EPS-t 6,6-6,85 dollárra vágta vissza a társaság a korábbi 6,7-6,95 dollár közötti szintről. Míg az organikus árbevételnövekedés 2-5 százalék között alakulhat. A devizahatások az idei évben összesen 1,5 százalékkal csökkenthetik a bevételeket a cég beszámolója szerint, pedig korábban még nem számoltak ezzel a negatív hatással.

Ez pedig nem vetít előre túl jó képet 2013-ra, hiszen a társaság rendkívül sok iparágban tevékenykedik, és ha általánosan nem látnak növekedési lehetőséget az a világgazdaságra nézve is rossz jel. A 3M-hez hasonló ipari konglomerátumok teljesítményét, és legfőképpen előrejelzéseit ezért követi kiemelt figyelemmel a piac.

Forrás: [origo]

3M árfolyama 2,8 százalékot esett tegnap a rossz hírekre.

A 3M árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]