Vágólapra másolva!
Sikerült a pozitív tartományban befejeznie a napot a budapesti tőzsdének, amit a Richter 2,7 százalékos hegymenetének köszönhet elsősorban. A forint a délelőtti gyengülését korrigálva már a 301-es szint alatt mozog az euróval szemben.A nap végére kisebb pluszokban tartózkodnak a főbb európai indexek többsége, de akad kivétel is, például a spanyol parkett, ahol a rosszabb munkanélküliségi adatok miatt szomorkodnak a befektetők.Mérsékelt emelkedésben vannak ma az amerikai piacok, a fontosabb indexek 0,5-1 százalékos erősödést mutatnak a nyitást követő órákban annak ellenére, hogy több gyorsjelentés sem lett maradéktalanul kedvező.
Vágólapra másolva!

Jól ment ma a Richternek

0,2 százalékos pluszban zárt a magyar tőzsde, a BUX ezzel a régiós tőzsdékkel megegyező teljesítményt nyújtott, egyedül az osztrák tőzsde lógott ki a sorból, mely 1 százalékos emelkedést produkált.

Forrás: [origo]

A Richter több mint 2,5 százalékkal emelkedett a nap végére, amivel bőven felülteljesítette a többi magyar céget. Az OTP 0,6 százalékkal emelkedett, míg a Magyar Telekom 0,5 százalékkal került lejjebb. A Mol 1,5 százalékos csökkenéssel zárt, az Egis pedig tegnapi záróárán fejezte be a kereskedést.

Forrás: [origo]

Jóváhagyta a Mol közgyűlése a menedzsment által javasolt 46 milliárd forintos osztalékfizetés, ami egy részvényre vetítve mintegy 460 forintnak felel meg. Ezen kívül Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató igazgatósági tagságát is megújították a részvényesek. A Bloomberg tudósítása szerint a társaság az idei évben nem várja, hogy ismét bevétele keletkezzen Szíriában.

Zoran Milovanovic, horvát miniszterelnök elmondása szerint még nem döntöttek róla, hogy mit kezdenek az INA-ban lévő 45 százalékos részesedésükkel, mellyel kapcsolatban horvát sajtóinformációk szerint felmerült, hogy a Mol megvenné. Hozzátette, hogy jelenleg csak informális tárgyalás folyik a Mol és a kormány között, többet azonban nem árult el. A horvát kormánnyal folyamatban levő tárgyalásokkal kapcsolatban Hernádi Zsolt sem kívánt részleteket közölni.

Tegnap újabb 4000 darabos mennyiséget vásárolt dr. Csányi Sándor az OTP részvényekre átváltható, ezer eurós névértékű OPUS kötvényekből 58,11 százalékos árfolyamon. A héten így már közel nyolcezer darab átváltható kötvény került az elnök-vezérigazgató tulajdonába.

Újabb történelmi mélypontra, 4,02 százalékra csökkent a 12 hónapos DKJ aukciós hozama, ami 5 bázisponttal alacsonyabb, mint a tegnapi másodpiaci hozam, illetve 14 bázisponttal múlja alul a legutóbbi aukciós átlaghozamot. A kibocsátó az eredetileg tervezett 50 milliárd forint helyett 55 milliárd forintnyi DKJ-t adott el.

Forrás: [origo]

Délelőtt egészen 302 fölé gyengült a forint az euróval szemben, azonban azóta visszakorrigált az árfolyam és nap végén a 301-es szint környékén mozog. A dollár 231,5 forintnál ingadozik, míg a svájci frank keresztárfolyam 244,6-nál mozog.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Magukra találtak az európai tőzsdék nap végére

A pozitív tartományba küzdötték fel magukat a nyugat-európai indexek, kivétel a spanyol tőzsde, ami délután is csökken leginkább a gyenge munkanélküliségi adatok hatására.

Forrás: [origo]

Újabb elszomorító munkaerőpiaci adat látott napvilágot Spanyolországban, mely szerint a spanyol munkanélküliségi ráta 27,2 százalékra emelkedett az év első három hónapjában a várt 26,5 százalékkal szemben. Utoljára az 1970-es években volt ilyen magas a munkanélküliség a déli országban, ennek eredményeként a spanyol index alulteljesítő ma Európában.

2,1 százalékkal zuhant az AstraZeneca árfolyama, miután a gyógyszeripari cég csupán 6,39 milliárd dolláros első negyedéves árbevételt tudott felmutatni, szemben a Bloomberg elemzői konszenzusában lévő 6,55 milliárd dollárral. A tavalyi évhez képest ez 13 százalékos visszaesést jelent a vállalatnak.

Közel 3 százalékot esett a spanyol Banco Santander árfolyama, miután a bank nettó nyeresége 26 százalékot zuhant az előző évhez képest. Az 1,21 milliárd eurós profit pedig elmaradt a FactSet elemzése alapján becsült 1,31 milliárd eurós elemzői konszenzustól.

Ismét 1600 felé tart az S&P 500

Jó formában vannak ma az amerikai piacok, a nyitás utáni órákban 0,5-1 százalékos pluszok születtek. A legjobb teljesítményt a Nasdaq mutatja, míg a Dow valamelyest alulteljesítő. Fontos gyorsjelentések is érkeznek ma piaczárás után, többek között az Amazon, a WynnResorts és a Starbucks számai lehetnek érdekesek.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektoraiból mind a 10 emelkedést mutat ma, legjobban a nyersanyag és a távközlési szektor teljesít, 1,5 százalék körüli emelkedésekkel. A közmű cégek viszont valamelyest alulteljesítőnek számítanak, átlagosan "csak" 0,3 százalékkal emelkedik az árfolyamuk.

Forrás: [origo]

Felemás negyedéven van túl az ExxonMobil olajipari óriás, egyszeri tételekkel módosított szinten 2,12 dolláros EPS-t ért el, így jóval meghaladja a 2,04 dolláros konszenzust. A kitermelés viszont elmaradt a várakozásoktól, 4,4 millió hordó kőolajegyenértékest hoztak felszínre, szemben a várt a 4,42 milliós napi értékkel. A hírre az árfolyam 1 százalékos mínuszt ért el.

2 százalékkal emelkedik a UPS árfolyama, miután kedvező lett az első negyedéves gyorsjelentése, az egyszeri tételekkel módosított EPS 1,04 dollár lett az elemzői várakozásokban szereplő 1,01 dollárral szemben. Az árbevétel azonban valamelyest elmaradt a várakozásoktól, csak 13,44 milliárd dollár lett, míg az elemzők 13,46 milliárdot vártak.

2,7 százalékos mínuszban van a 3M, miután nem sikerült túl jól első negyedéves gyorsjelentése, az EPS csupán 1,61 dollár lett az elemzői konszenzusban lévő 1,65 dollárral szemben. Ezzel együtt az ipari konglomerátum csökkentette a 2013-as évre vonatkozó várakozásait, a korábbi 6,7-6,95 dolláros EPS-t 6,6-6,85-re módosították. Az árbevétel területén is csalódást okozott a vállalat, 7,63 milliárd dollár született a várt 7,81 milliárd helyett.

A 3M árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

0,3 százalékos pluszban van a ConocoPhillips árfolyama, a vállalat első negyedéves gyorsjelentése után. Az egyszeri tételekkel módosított EPS 1,42 dollár lett, ami megegyezik az elemzői konszenzussal. Ezzel együtt az első negyedéves 2,1 milliárd dolláros profit elmarad az egy évvel korábbi 2,9 milliárdtól.