Nincs hivatalos egyeztetés a horvát INA átvételéről

Vágólapra másolva!
Elfogadta a Mol közgyűlése az igazgatóság javaslatait, vagyis Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató igazgatói tagságát megújították, és a tulajdonosok rábólintottak a 46 milliárd forintnyi osztalék kifizetésére is. A Bloomberg tudósítása szerint a közgyűlést követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Szíriában idén nem várja még a társaság a bevételtermelés visszatérését, miközben kihívásokkal teli üzleti környezetre számítanak. Azokat az lapértesüléseket, melyek szerint az INA kapcsán a horvát kormánnyal tárgyalások vannak folyamatban, a vállalat vezetője nem kommentálta.
Vágólapra másolva!

Kihívásokkal teli működési környezetre számít a Mol elnök-vezérigazgatója az előttünk álló időszakban, melynek kezelésére a vállalat jól felkészült. Molnár József, a társaság vezérigazgatója a következő három év vonatkozásában éves szinten legfeljebb 2 milliárd dolláros capex költésre számít, ami nem jelent meglepetést az eddigi ismereteikhez képest.

Ma reggel horvát lapértesülések találgatták, hogy a Mol a horvát kormánnyal tárgyal az INA teljes átvételéről. A sajtóbeszélgetésen a Bloomberg tudósítása szerint a Hernádi Zsolt nem kívánta kommentálni a lapértesüléseket. A horvát miniszterelnök egyébként szintén megszólalt az ügyben, annyit mondott, hogy a MOL szeretné újratárgyalni az INA-ban meglévő erőviszonyokat, de formális tárgyalások nem zajlanak a felek között. A későbbiekben ezt erősítették meg Martonyi János külügyminiszter szavai is, melyek szerint a kormányközi találkozókon nem esett szó a hazai olajcég INA-ban való részesedésének emeléséről.

Miközben a MOL szeretné csökkenteni a Nabucco-ban levő részesedését, folyamatosan keresi az upstream és downstream akvizíciók lehetőségét. Szíriában idén még nem számít bevételre a Mol első embere, a kitermelés újraindulására jövőre lehet nagyobb esély.

A sajtótájékoztatót megelőzően a tulajdonosok igent mondtak a 46 milliárd forintos Mol osztalékfizetésre, sőt napközben az is kiderült, hogy az INA vezetői 343 millió kunás (az eredmény felére rúgó) osztalék kifizetését javasolják majd elfogadni a júnuis eleji közgyűlésen.

Összességében a Mol közgyűlésen nem került sor a vállalat részvényeit érdemben befolyásoló lépésekre (a javaslatokat már hetek óta ismerik a befektetők), és az azt követő sajtótájékoztatón sem hangzottak el árfolyamváltozásra okot adó kijelentések. A szíriai kitermelés idei visszatérésével a piaci szereplők eddig sem számoltak, és a Nabuccoval kapcsolatos Mol álláspont is ismert volt már.

A Mol árfolyama (Ft)