Vágólapra másolva!
Kisebb pluszban tartózkodik a hazai értéktőzsde a kereskedés felénél, amit a Richter 1,1 zázalék közeli emelkedéssel segít. A forgalom meglehetősen alacsony a budapesti parketten. A forint a délelőtti gyengülését korrigálja és jelenleg 301,5 közelében ingadozik az euróval szembeni árfolyam.Európában az eladók kerültek többségbe az elmúlt két nap nagyobb emelkedését korrigálva. Legnagyobb mértékben a spanyol index csökken, mivel tovább nőtt a munkanélküliség az ibériai országban, valószínűleg ez hatott negatívan a többi piac teljesítményére is.A határidős indexek alapján a pozitív tartományban nyithatnak az amerikai börzék. A tengerentúlról ma érkezik a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma, valamint 62 S&P 500 komponens cég teszi közzé negyedéves gyorsjelentését, többek között az ExxonMobil és a ConocoPhilips is.
Vágólapra másolva!

Ma a Richter a felülteljesítő

0,3 százalékos pluszba kapaszkodott nap közepére a BUX, míg a régióban vegyes a kép, a cseh és az osztrák tőzsde emelkedik, de a lengyel parkett 0,2 százalékkal csökken.

Forrás: [origo]

A blue-chipek közül a Richter drágul legnagyobb mértékben, a gyógyszercég 1,1 százalékkal megy felfelé. De az OTP és a Magyar Telekom is a pozitív tartományban tartózkodik, előbbi 0,9, míg utóbbi 0,2 százalékkal megy felfelé. A Mol 0,6 százalékkal, míg az Egis 0,8 százalékkal gyengül. A forgalom ma sem túl acélos a hazai parketten, 1,5 milliárd forint alatt van.

Forrás: [origo]

Ma délelőtt tartotta éves közgyűlését a Mol, ahol újraválasztották igazgatósági tagnak Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót. Valamint elfogadták a részvényesek a 46 milliárd forint értékű osztalék-kifizetést. A közgyűlésen történtekről szóló sajtótájékoztató 12 órakor kezdődött.

További az olajcéget érintő hír, hogy a Mol az INA teljes átvételéről tárgyal a horvátokkal a Poslovni Dnevni értesülései szerint. A lap értesülései szerint egy júniustól életbe lépő új részvényesi megállapodásról lehet szó, melynek keretein belül a Mol átvenné a horvát kormány 44,84 százalékos részesedését a jelenlegi 49,1 százalékos részesedése mellé.

Ismét Jelentős mennyiségű OTP részvényre átváltható OPUS kötvényt vásárolt az OTP elnök-vezérigazgatója, dr. Csányi Sándor. A 4000 darab ezer eurós névértékű kötvényt 58,11 százalékos árfolyamon vette meg a bank első számú embere. Az értékpapír tranzakció szinte teljesen megegyezik a tegnap bejelentett, szintén közel 4000 darab OPUS kötvényvásárlással.

A reggeli nagyobb gyengülés után valamelyest korrigál a forint, az euróval szembeni árfolyam a 301,5-es szint közeléig jött vissza. A dollár 230,5 forintnál ingadozik, míg a svájci frank keresztárfolyam 244,3-nál mozog.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

A ma tartott 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukción az előzetesen meghirdetett 50 milliárd forintos mennyiség helyett 55 milliárdot fogadott el az Államadósság Kezelő Központ, míg összesen dupla annyi vételi ajánlat érkezett a kincstárjegyekre. Az átlaghozam 4,02 százalékos történyelmi mélyponton alakult. A várható további jegybanki kamatcsökkentések árazódhatnak be a hozamokba, ami 5 százalékkal alacsonyabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál, míg az előző aukció átalghozamától 14 bázisponttal marad el.

Forrás: [origo]

A Richter árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

Mínuszban a legtöbb nyugat-európai tőzsde

Európában mínuszba váltottak a vezető indexek, a csökkenés a spanyol parketten a legnagyobb mértékű. Nem tett jót a hangulatnak, hogy Spanyolországban a vártnál nagyobb mértékben emelkedett a munkanélküliségi ráta, ami így már meghaladja a 27 százalékot. Az állástalanok száma már több mint 6 millió főre emelkedett.

A brit gazdaság 0,3 százalékkal emelkedett az első negyedévben az elemzői konszenzusban szereplő 0,1 százaléknál nagyobb mértékben, de különösebb reakciót nem váltott ki a kedvező adat a piacokon, a FTSE100 0,1 százalékkal megy lejjebb. Egyedül a német DAX tartózkodik a pozitív tartományban, de ennek mértéke sem számottevő.

Forrás: [origo]

12 százalékot esett éves szinten az első negyedévben a második legnagyobb francia autógyártó, a Renault árbevétele. A társaság 8,27 milliárd eurós bevételt hozott össze, holott a szakértők 8,57 milliárd eurót vártak. A vállalat ugyanakkor megerősítette korábbi célkitűzéseit, tehát az autó divízióban pozitív üzemi eredményt várnak és pozitív szabad pénzáramlást, de ehhez az is kell, hogy az európai autópiac ne romoljon tovább. A francia autógyártó részvényei 2,5 százalékos pluszban állnak.

A Bayer német gyógyszergyártó a várakozásoktól elmaradó adózás-, kamatfizetés előtti és értékcsökkentési leírásoktól tisztított eredményről (EBITDA) számolt be. Az elemzők 2,55 milliárd eurót vártak, míg a tényleges eredmény 2,45 milliárd euró lett. A cég részvényei 1 százalékkal csökkennek.

Az Unilever 2 százalékkal megy lefelé, miután az egyszeri hatásoktól megtisztított árbevétele csak 4,9 százalékkal nőtt az első negyedévben, holott az elemzők 5,5 százalékos emelkedésre számítottak. A kisebb növekedés az európai és amerikai piac csökkenő keresletének tudható be.

A Volvo 2,3 százalékkal emelkedik, miután a svéd autógyártó 11 százalékos megrendelés növekedésről számolt be a tehergépkocsi üzletágában. A befektetők ezt pozitívan értékelték, pedig a társaság csak 482 millió svéd koronás működési profitot ért el, ami jóval alatta maradt az elemzői konszenzusban szereplő 1,63 milliárd koronának.

A határidős indexek alapján a pozitív tartományban nyithatnak az amerikai börzék. A tengerentúlról ma érkezik a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma, valamint 62 S&P 500 komponens cég teszi közzé negyedéves gyorsjelentését, többek között az ExxonMobil és a ConocoPhilips is. Piaczárást követően pedig az Amazon, a UPS és a Starbucks is jelent. Emellett érkezik ma még a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma a tengerentúlról.