Merkel beelőzte az európai kamatcsökkentést

Vágólapra másolva!
Nem szoktak német politikusok megszólalni az EKB kamatpolitikájáról, most azonban a pénzügyminiszter és Angela Merkel kancellár is a magasabb kamatszint mellett érvelt. Jövő héten kamatdöntő ülés lesz, ahol nem elképzelhetetlen, hogy a német érdekkel szembemenve csökkentenek a kamatszinten.
Vágólapra másolva!

Egy héttel az Európai Központi Bank kamatdöntő ülése előtt Angela Merkel német kancellár azt mondta, Németországnak magasabb kamat tenne jót. A német politikusok normális esetben kerülik, hogy a monetáris politikáról beszéljenek, hiszen ezzel is bizonyítják a jegybankok függetlenségét - írta a Financial Times.

Merkel Drezdában azt mondta, hogy "az EKB tényleg nehéz helyzetben van. Németországnak az tenne jót, ha kissé emelkednének a kamatok, de más országoknak éppen az lenne jobb, ha még több forráshoz juthatnának, főleg a vállalati hitelezés élénkítéséhez". Nemrég Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter mondta azt, hogy csökkenteni kellene a pénzmennyiséget, vagyis szigorítani a monetáris politikán.

A Financial Timesnak a német gazdasági miniszter igyekezett enyhíteni Merkel szavainak jelentőségét. Szerinte az EKB függetlensége fontos, és hogy Merkel megbízik a jegybankban.

Mivel azonban nem szokás politikusoknak kommentálni a jegybanki politikát, Merkel szavai mégis úgy értelmezhetők, hogy nyomást akar gyakorolni az EKB-ra. A piac arra számít, hogy az európai alapkamatot 0,25 százalékkal csökkenteni fogja a jegybank pár hónapon belül, akár már a következő ülésen.