Lázár szerény hasznot garantálna a trafikosoknak

Vágólapra másolva!
Épp csak kihirdették az első forduló nyerteseit, Lázár János máris módosít a trafiktörvényen. A módosítás szigorít is, de közben a tényleg a dohányra fókuszáló vállalkozásoknak tízszázalékos hasznot garantálna.
Vágólapra másolva!

Újra módosítják a trafiktörvényt - jelentette be Lázár János, aki be is nyújtotta az erről szóló törvénymódosítási javaslatot.

A mostani módosítás egyik része az, hogy tízszázalékos kereskedelmi árrést garantál azoknak a dohánytermék-kiskereskedőknek is, akik elsősorban (vagy kizárólag) a dohánytermékek forgalmazásából kívánják bevételeiket biztosítani.

Korábban is módosítgatták a már elfogadott törvényt. Eredetileg csak dohánytermékeket és kiegészítőit lehetett volna értékesíteni, de a trafikosok így nem érezték biztosítottnak a jó üzletet, ezért Lázárék engedtek egyéb árucikkeket, így szeszes italt, kávét vagy újságokat is.

Ennek ellenére kiderült, hogy több mint 1400 településen nem sikerült trafikost találni az állami pályázaton. Ezzel szemben viszont a nyertes pályázók közül többről kiderült, hogy kötődik a CBA-tulajdonosokhoz, és Lázár János segítője is nyert koncessziós jogot.

Lázár az MTI-nek azt mondta, hogy a törvény a népegészségügyi szempontokat alapul véve, a fiatalkorúak védelme érdekében tovább szigorodik azzal, hogy egyértelmű céllá válik, hogy a dohánybolt célközönsége kizárólag a felnőtt lakosság lehet.

A módosítás emellett a dohánytermékek szponzorációját is szigorítja. A javaslat előrehozza a tiltott szponzoráció szabályainak bevezetését, megakadályozva, hogy a dohányipar egyes szereplői a kiskereskedőket kiszolgáltatott helyzetbe hozzák.