Pocsék európai autópiac miatt szenved a Renault

Vágólapra másolva!
Árbevételének jelentős mértékű csökkenéséről számolt be szerdai beszámolójában a francia Renault. Az autógyártó értékesítési számai elsősorban Európában estek vissza nagyobb mértékben az európai autópiac hónapok óta tartó mélyrepülése miatt, de Dél-Amerikában is mérséklődött az eladott gépjárműveik száma éves alapon. A társaság az európai autópiac mérsékelt javulására számít idén, viszont még mindig 5 százalékos zsugorodást várnak az öreg kontinensen.
Vágólapra másolva!

A Renault árbevétele 8,27 milliárd eurót tett ki az első negyedévben, ami közel 12 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakában mért 9,37 milliárd eurónál, ráadásul a 8,57 milliárd eurós elemzői várakozásoktól is elmarad - írja a Bloomberg.

Forrás: [origo]

A tavalyinál gyengébb eredményt az európai autóipar hónapok óta tartó mélyrepülése okozta, az öreg kontinensen a gazdasági növekedés jóval a várt alatt alakult eddig. Európában közel húsz éves mélypontra esett az újautó regisztrációk száma, miközben Amerikában a piac növekedését lehet látni. Emiatt szerdán számos autógyártó a tavalyi eredményekhez képest szintén gyengébb számokkal rukkolt elő első negyedéves gyorsjelentésében, többek között a Volkswagen, a Peugeot és a Daimler is az eredmények visszaeséséről számolt be.

Ugyanakkor a vállalatoknál a elemzőkhöz hasonlóan a piac mérsékelt javulását várják az év hátralévő részében. A Renault menedzsmentje arra számít, hogy az európai autópiac idén a korábban előrejelzett 3-5 százalékos sáv felső határán, vagyis 5 százalék közelében fog zsugorodni éves alapon, ami viszont alacsonyabb lenne a tavalyi 9 százalékos mélyrepülésnél.

A Renault európai autóértékesítéseinek 12 százalékos éves visszaesését az első negyedévben némileg ellensúlyozni tudták a többi régióban megugró autóeladások, a FÁK tagállamokban például 21 százalékkal, a Közel-Keleten és Afrikában 9,1 százalékkal, Ázsia többi részén pedig 3,8 százalékkal több autót adtak el az első negyedévben, mint egy évvel korábban. Dél-Amerikában viszont 8 százalékos volt a visszaesés, elsősorban a brazil piac 19 százalékos zsugorodása miatt, melyben az játszhatott szerepet, hogy itt a Renault-nak be kellett zárnia egyik üzemét költségcsökkentés miatt. Így összességében 4,7 százalékos volt a globális eladásaik csökkenése, és 2013 első három hónapjában ez összesen 608 455 jármű eladását jelentette.

A Renault viszont az eladások visszaesésének mérséklődésére számít a következő hónapokban, elsősorban egy új szériának köszönhetően, mely a dinamikusan növekvő városi terepjáró piacra kerül majd bevezetésre hamarosan.

A Renault részvényei 0,1 százalékos pluszban nyitottak.

Renault árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]