Megpattant a Volkswagen, újabb rekordév jöhet

Vágólapra másolva!
A tavalyihoz képest gyengébb számokkal rukkolt elő első negyedéves gyorsjelentésében Európa legnagyobb autógyártója, a Volkswagen. A cég nyereség soron a várakozásoknak megfelelő számokat tett közzé, mely viszont jelentősebb visszaesést mutatott tavalyhoz képest. A vállalat ugyanakkor megnyugtatta a befektetőket, hogy idén meg tudják ismételni a tavalyi rekordszintű üzemi nyereséget hozó eredményüket. Erre van is esélyük, mivel a társaság jobban át tudja vészelni az európai autópiac visszaesését a versenytársainál, mivel a társaságnak sokkal jobban diverzifikáltabb az értékesítési szerkezete.
Vágólapra másolva!

A várakozásokkal nagyjából megegyező első negyedéves gyorsjelentést tett közzé Európa legnagyobb autógyártója, a Volkswagen. A vállalat adózás és kamatfizetés előtti nyeresége (EBIT) egy év alatt 26 százalékkal esett vissza, és 2,34 milliárd eurót tett ki a Bloomberg által összegyűjtött szakértői előrejelzéseknek megfelelően. Ez az eredmény még így is jobbnak számít a Mercedeseket is gyártó Daimler cégcsoport első negyedéves eredményeihez képest, ahol 56 százalékos volt az EBIT zuhanása éves alapon.

Ezen kívül a társaság árbevétele is visszaesett, egy év alatt 38 százalékkal csökkenve 46,6 milliárd eurót tett ki az első negyedévben, ami viszont már kissé elmaradt a 48,57 milliárd eurós várakozásoktól.

Forrás: [origo]

A tavalyinál gyengébb eredményt az európai autóipar hónapok óta tartó mélyrepülése okozta, az öreg kontinensen a gazdasági növekedés jóval a várt alatt alakult eddig. Európában közel húsz éves mélypontra esett az újautó regisztrációk száma, miközben Amerikában a piac növekedését lehet látni. A menedzsment közlése szerint a mostani negyedév tekinthető a mélypontnak a gyenge európai környezet miatt, azonban a következő hónapokban már mérsékeltebb javulásra számít a Volkswagen.

A Volkswagennél remélik, idén is tartani tudják a tavaly bevezetett legújabb Golf modelljük értékesítési számait. Ezen túl nagy reményeket fűznek a Volkswagen csoportba tartozó Audi átalakított A3-as modelljéhez, mely idén kerül majd piacra, és elsősorban az amerikai, valamint a kínai vásárlók között arathat nagyobb sikert a Bloomberg cikke szerint.

Részben emiatt a menedzsment megerősítette idei évre vonatkozó, már márciusban is előrejelzett célkitűzéseit, vagyis, hogy a társaság idei üzemi eredménye (EBIT) a tavalyi, mindenkori rekordot jelentő 11,51 milliárd eurós szinten alakulhat, és az eladásokat is növelni tudják. Ugyanakkor a Bloomberg által összegyűjtött elemzői várakozások átlaga ennél 1 milliárd euróval magasabb EBIT-ről szól, ami a Volkswagen menedzsmentjének eredményvárakozásainak mai közlése után némileg mérséklődhet. A szakértők a közeljövőben elkezdhetik visszavágni eredményvárakozásaikat, és nagy kérdés, hogy ez mennyire fog tükröződni a Volkswagen részvényeinek árfolyamában.

Ezen kívül a vállalatnak továbbra is az a célja, hogy a General Motorstól és a Toyotától átvegyék a piacvezető szerepet, és a világ legnagyobb autógyártójává váljanak 2018-ra.

Forrás: [origo]

A német autógyártó erőteljesebb kínai, brazil és oroszországi jelenléte miatt jobban át tudja vészelni az európai autópiac mélyrepülését a versenytársainál. Az Audi nagy riválisának számító Mercedeseket gyártó Daimler cégcsoport például a vártnál jóval rosszabb eredményekről számolt be mai gyorsjelentésében, idei profitvárakozásai visszavágása mellett, míg a Peugoet-nak erőteljes költségcsökkentő intézkedéseket, elbocsátásokat kell végrehajtania.

Forrás: [origo]

Ezzel szemben a Volkswagen számos beruházást tud végrehajtani 19 milliárd euró értékben, hogy az Európán kívüli gyártási kapacitásaikat növelni, technológiájukat fejleszteni tudják. Kínában például hét új üzemet hoznak létre, és az Egyesült Államokban is kiterjesztik gyártási tevékenységüket.

Valószínűleg ezek következtében a Volkswagen részvényei több mint 4 százalékos pluszban is forogtak, délután kissé veszítve előnyükből 2,6 százalékos erősödést mutatnak.

Volkswagen árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]