Vágólapra másolva!
Jól megy ma a budapesti tőzsdének, amit elsősorban a Magyar Telekom segít 1 százalék feletti emelkedésével. A forint euróval szembeni árfolyama nap közepére már a 299-es szint alá is nézett, jelenleg annak közelében mozog.Európában továbbra is az ECB kamatcsökkentésével kapcsolatos spekulációk hajthatják a vételi kedvet, avezető indexek az olasz és a belga börze kivételével mind pluszban tartózkodnak, amit a vártnál gyengébb német gazadsági hangulatindex sem tudott elrontani. A Peugeot részvényei több mint 8 százalékkal erősödnek a társaság vártnál jobb negyedéves eredményeire.A határidős indexek alapján Amerikában is folytatódhat a tegnapi emelkedés, ahonnan ma a tartós cikkek rendelésállományának márciusi alakulása lát napvilágot. Emellett ma további 45 S&P 500 komponens cég jelent. Piacnyitás előtt számol be előző negyedévéről többek között a Procter & Gamble, a Ford, vagy a Boeing is.
Vágólapra másolva!

Szépen menetel a BUX

Fél százalék feletti növekedésben van a hazai tőzsde a nap közepén, a BUX ezzel próbál javítani tegnapi rosszabb teljesítményén. A régióban ezzel második helyen áll a hazai parkett, ahol a lengyel börze ma sem tud emelkdni.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A sort a Magyar Telekom vezeti 1,2 százalékos emelkedéssel, de a Mol és az OTP is fél százalék felett drágul. A két gyógyszerpapír vegyesen mozog, az Egis kezdeti emelkedéséből már komolyabb mínuszba váltott, és 0,8 százalékkal csökken, míg a Richter 0,6 százalékkal megy felfelé.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az OTP részvényeire átváltható OPUS kötvényeket vett a legnagyobb hazai bank elnök-vezérigazgatója, dr. Csányi Sándor. 3945 darabot vásárolt az ezer eurós névértékű kötvényekből 56,71 százalékos árfolyamon, vagyis összesen nagyságrendileg 671 millió forint értékben.

A kispapírok közül az E-Star 2,6 százalékkal emelkedik, míg az FHB 1,1 százalékos pluszban áll. A CIG Pannónia jelenleg tegnapi záróárán tartózkodik.

Az E-Star ESCO Kft. tulajdonában marad nagyjából 2,3 milliárd forint névértékű E-Star kötvény, mivel az ESCO elállt egy korábban bejelentett "kötvény-átruházási" szerződéstől. A lépés mögött az állhat, hogy a csődegyezség keretein belül vélhetően bekövetkező kötvény-részvény tranzakciót követően a cégcsoporton belüli részvényeket azonnal be lehessen vonni.

A forint euróval szembeni árfolyama már a 299-es szint közelében ingadozik, bár reggel még benézett 300 fölé is a jegyzés. A dollár/forint keresztárfolyam 230-nál, míg a svájci frank 243,3 forintnál mozog.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Tépik a Peugeot részvényeit

Nyugat-Európában továbbra is a pozitív tartományban állnak a vezető tőzsdék, egyedül az olasz és a belga börze tartózkodik mínuszban. Annak ellenére tartják magukat a piacok, hogy a német Ifo gazdasági hangulat index értéke a vártnál gyengébb lett. Az üzleti bizalmat jelző mutató 104,4 pontra esett a márciusi 106,7-ról, ami a 106,2 pontos elemzői várakozásoktól is elmaradt. A német 30 éves államkötvények hozamok rekordalacsony szintre, 2,16 százalékra csökkentek.

A USB, az RBS és Rabobank elemzői is 25 bázispontos kamatvágást valószínűsítenek a jövő heti ECB kamatdöntő ülésen, amit a tegnap megjelenő vártnál gyengébb feldolgozóipari és szolgáltatás szekotrbeli beszerzési menedzserindex adatokra alapoznak. A kamatcsökkentéssel kapcsolatos spekulációk ösztönözhetik vásárlásokra a befektetőket.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Peugeot már 8 százalékos szárnyalásban van a várakozásokhoz képest jobb első negyedéves adatokra. A francia autógyártó 13,03 milliárd eurós árbevételt ért el az elemzői konszenzusban szereplő 12,74 milliárd euróval szemben. Az autó divízió 8,72 milliárd eurós árbevételt hozott össze. A cég idén üzemi szinten eredményes szeretne lenne, ezzel megerősítette korábbi prognózisát. Az európai autópiac 5 százalékos zsugorodásra számít a menedzsment.

A Peugeot árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nagy profitcsökkenésről számolt be a Barclays. Az angol bank első negyedéves adózás előtti, átértékelési hatásoktól tisztított eredménye 1,79 milliárd fontra rúgott, ami nagy csökkenést jelent az egy évvel korábbi 2,4 milliárdos szintekhez, és az elemzők által várt 2,1 milliárd fonthoz képest is. A befektetők kezdetben megijedtek a vártnál rosszabb eredmények láttán, azonban mostanra már tovatűnt a félelem és a részvények közel 3 százalékos emelkedést mutatnak.

Csalódást keltő eredményekről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében a Mercedeseket is gyártó Daimler cégcsoport. A német prémium autógyártó első negyedéves adózás és kamatfizetés előtti nyeresége (EBIT) "csupán" 917 millió eurót tett ki az év első három hónapjában, miközben az elemzők 1,06 milliárd euróra számítottak. A részvények már 2 százalékkal gyengülnek a pocsék számokra.

A Daimler árfolyama (Frankfurt)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Heineken részvényei 6 százalékkal zuhannak a csalódást keltő negyedéves adatokra. 2,7 százalékkal esett a sörgyártó első negyedéves organikus árbevétele, holott az elemzők 2 százalékos növekedést vártak. A cég leginkább a nehéz európai környezetre panaszkodik. Az első negyedévben 4,145 milliárd euró lett az árbevétel a várt 4,27 milliárd euróval szemben.

Az első negyedévben 1,3 milliárd frankos profitot termelt a Credit Suisse, amivel sikerült felülmúlni az 1,26 milliárd frankra vonatkozó piaci várakozásokat. A svájci bankház a befektetési banki üzletágában hajtott végre konszolidációt, amellyel 13 százalékkal csökkentette a költségeket. A cég részvényei a kezdeti 1 százalékhoz közeli emelkedésből, nagyjából tegnapi záróárukra estek vissza.

A határidős indexek alapján Amerikában is folytatódhat a tegnapi emelkedés, ahonnan ma a tartós cikkek rendelésállományának márciusi alakulása lát napvilágot. Emellett ma további 45 S&P 500 komponens cég jelent. Piacnyitás előtt számol be előző negyedévéről többek között a Procter & Gamble, a Ford, vagy a Boeing is.