Vágólapra másolva!
Jelentős mennyiségű OPUS átváltható kötvényt vásárolt tegnap az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, dr. Csányi Sándor. A bank elsőszámú embere 3945 darabot vásárolt az ezer eurós névértékű kötvényekből 56,71 százalékos árfolyamon, vagyis összesen nagyságrendileg 671 millió forint értékben. Az elmúlt hónapokban az OTP vezetői közül többen is nagymennyiségben vettek az OPUS kötvényekből.
Vágólapra másolva!

Az OTP részvényeire átváltható OPUS kötvények az elmúlt hónapokban egyre ngyobb népszerűségnek örvendnek az OTP vezetői körében. Február elején Erdei Tamás, előtte pedig Csányi Sándor felesége vásárolt a kötvényekből, de már Gresa István is megjelent vevőként az értékpapír piacán.

Mi az az Opus kötvény?

2006-ban a FÁK térsége felé terjeszkedett az OTP, az orosz Investsberbank-csoport 96,4 százalékos részvénycsomagjának 373 millió eurós, illetve a Raiffeisenbank Ukraine 100 százalékos pakettjének 650 millió eurós vételárának előteremtéséhez azonban jelentős külső forrásokra volt szüksége. A bank ezen igényét elégítette ki részben az Opus kötvények közvetett módon történő kibocsátásával.

2006 októberében 31-én külföldi intézményi befektetők 514,3 millió euró értékben jegyeztek le az Opus Securities S.A. által zárt körben kibocsátott kötvényeket. Az Opus az így befolyt összeget 14,5 millió darab OTP törzsrészvény megvásárlására költötte, mely papírok az esetleges kötvényátváltás fedezetének is tekinthetők.

A kötvények 2011. október. 31. és 2016. október 17. között 9 345 forintos árfolyamon az OTP Bank Nyrt. törzsrészvényeire átválthatók, kamatuk 2016-ig évi fix 3,96 százalék, azt követően pedig a három hónapos európai irányadó bankközi hitelkamatláb, azaz az Euribor plusz 3 százalékpont. 2016. október 31-től a bank bármikor visszahívhatja a papírokat.



Még mindig nagyon vonzó a kötvény

Az Opus kötvények a válság idején jelentős, kétszámjegyű eurós hozamot kínáltak az intézményi befektetők kényszerű eladásainak hatására, ezeken a vonzó szinteken azonban már megjelent a zömében magyar befektetőkből álló vásárlói réteg. A papírok euróban mérve még mindig vonzó, 6,5 százalékos hozamot kínálnak, vagyis azok népszerűsége ezek fényében részben érthető is.

Amennyiben ráadásul az OTP visszahívná ezeket a kötvényeket (ami attól fog függni, hogy a visszahívást lehetővé tevő 2016-os dátum után a bank talál-e kedvezőbb finanszírozási forrást a három havi Euribor + 3 százalékpontos konstrukciónál), úgy a mostaninál jóval nagyobb hozammal kecsegtethetne a papír.