A minőségre helyezi a hangsúlyt a France Telecom

Vágólapra másolva!
Az árbevétel jelentős visszaeséséről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében a France Telecom. A cég élesebb árversenybe keveredett a francia telekommunikációs piacon, melynek során néhány versenytársa jelentős mértékben csökkentette előfizetői díjait, amivel a France Telecom egyelőre nem tud versenyezni. Ennek következtében a társaság nyeresége is visszaesett egy év alatt, ráadásul a cég magas adósságállománya miatt az S&P hitelminősítő egy kategóriával vágta vissza hétfőn a cég adósbesorolását.
Vágólapra másolva!

Jelentős mértékű profit csökkenésről számolt be a legnagyobb francia telekommunikációs cég, a France Telecom első negyedéves gyorsjelentésében. A társaság adózás, kamatfizetés, értékcsökkenés és amortizáció előtti nyeresége (EBITDA) 3,12 milliárd eurót tett ki a január-márciusi időszakban, ami 9 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakában mért 3,43 milliárd eurós profitnál, viszont megegyezik az elemzői várakozásokkal.

A vállalat árbevétele szintén visszaesett egy év alatt, a 10,28 milliárd eurós árbevétel 5,9 százalékkal marad el a tavalyi év első három hónapjában mért 10,92 milliárd eurótól. Ezzel az előzetes szakértői várakozásokat is alulmúlta, az elemzők ugyanis 10,34 milliárd eurós árbevételre számítottak.

A francia vállalat 30,5 milliárd eurós adóssággal rendelkezett tavaly, ami miatt jelentős nyomás nehezedik rá számos hitelminősítő felől. Az S&P például a társaság magas adóssága és a vártnál gyengébb eredmények hétfőn egy kategóriával, a korábbi "A-"-ról "BBB+"-ra vágta vissza a France Telecom adósbesorolását.

Forrás: [origo]

Az árbevétel és a nyereség csökkenését leginkább a vezeték nélküli hálózatok piacán zajló éles árverseny okozta. A mintegy két éve piacon lévő Iliad jelentős árcsökkentést hajtott végre a piacon az előfizetők megnyerése érdekében, 2 eurós havi előfizetői díjával messze a legolcsóbbnak számít Franciaországban. Ráadásul az SFR (Vivendi mobilcége) és a Bouygues is nem egyszer csökkentette díjait. A France Telecom ezzel szemben a minőségre helyezte a hangsúlyt, emiatt pedig kénytelen volt megemelni tarifáit. Ennek következtében ezen a piacon 8,1 százalékkal esett vissza a France Telecom árbevétele, ami így 2,16 milliárd eurót tett ki.

Gervais Pellissier vezérigazgató megerősítette, továbbra is a költségek csökkentésén van a legnagyobb hangsúly, hogy csökkenteni tudják hatalmas adósságaikat, melynek ezekben a hónapokban meg is lesz az eredménye. Pellisier közölte, 219 millió euróval csökkentették közvetett költségeiket, és stabilizálni tudták bérköltségeiket. Különösen nagy reményeket fűznek új, szupergyors 4G mobilszolgáltatásukhoz, mely fellendítheti a cég forgalmát. A vállalat számára további jó hír, hogy lengyel leányvállalatuk, a TPSA kellemes meglepetést okozott tegnap első negyedéves gyorsjelentésével, viszont 67 százalékos profitcsökkenésről számolt be éves alapon.

Ugyanakkor a 27 százalékos állami tulajdonú France Telecom nehezebb helyzetben van, mint a Vivendi, és a Bouygues, mivel a társaságnál jóval nehezebb elbocsátásokat végrehajtani Francois Hollande államfő ez elleni tiltakozása miatt. A két versenytársának vezetőit ugyanis nem fenyegeti népszerűség vesztés a választópolgárok körében, így az utóbbi időben szinte "gond nélkül" váltak meg dolgozóiktól.

A France Telecom részvényei a visszaeső eredmények ellenére 3,4 százalékos pluszban forognak, melyben az játszhat szerepet, hogy a vállalat megerősítette idei várakozásait, mely szerint 0,8 eurós részvényenkénti osztalékot fognak fizetni, és az üzemi nyereségük a tervek szerint 7 milliárd euró fölött alakulhat.

France Telecom árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]