Hullámvasúton az árupiac

Vágólapra másolva!
A kedd délelőtti kereskedésben még újabb jelentős veszteségeket mutattak az árupiaci termékek, de az amerikai részvénypiacok feltámadása ebbe a szektorba is visszahozta a vásárlói kedvet. A legtöbb nyersanyagpiaci instrumentum nemcsak ledolgozta a nap első felének veszteségeit, hanem folytatja jó szereplését a mai európai nyitásban is.
Vágólapra másolva!

A brent olaj tegnap nem sokkal dél előtt 99 dollár alá csúszott, 24 órával később ismét 100, 6 dolláron kereskedik. Hasonló másfél dolláros hintán van túl a WTI crude is, természetesen tartva az utóbbi napokban stabilizálódó 11 dolláros diszkontot európai vetélytársához mérten.

Brent nyersolaj árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az olajpiacokon tapasztalt hullámzás jellemezte az egész piacot, de továbbra is megállapítható, hogy a részvénypiacokhoz mérten meglehetősen alulteljesítő ez a piaci szegmens. A borúsabb piaci hangulatban (pl. tegnap délelőtt) intenzív eladásokat láthatunk, míg a vételi hullámok igen visszafogottan jelentkeznek. A fontosabb amerikai részvényindexek mind 1 százalék feletti pluszban zártak, miközben a nyersanyagok éppen, hogy le tudták dolgozni korábbi veszteségeiket.

Az arany 1406 dollárig süllyedt, majd visszatalált az 1425 dolláros szintre, az ezüst megint virgoncabban viselkedett 22,55-ös mélypontról kapaszkodott vissza 23 dollár fölé. Ismét az arany közelébe került a platina árfolyama, a ma délelőtti 1429 dolláros jegyzése csupán 4 dolláros prémiumot tartalmaz.

Még az utóbbi időben sokat szenvedett réz is jó formát mutat, 2,1 százalékot erősödött a tegnapi záráshoz képest. Van honnan erősödnie, mivel a vártnál gyengébb kínai beszerzési menedzser index egészen 3 dollár közelébe lökte tegnap hajnalban.

Nem sokáig élvezhette négyhetes csúcsát az arabica kávé árfolyama. A 3 százalékos áresés szertefoszlatta a gyors árkorrekcióba vetett a reményeket, pedig a márciusi mélypont után szépen építkezett az árfolyam.

Arabica kávé árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Négyhónapos csúcsán zárt viszont a kakaó, amely lényegében egyedüliként mutat bikapiaci jeleket az egész commodity szektorban. A lokális mélypont hat hete a nyugat afrikai szüret befejezésekor volt, azóta a jövő évi gyengébb termésvárakozások hajtják felfelé az árakat. A következő fontos ellenállás 2450 dollárnál található, addig szabad az út egy újabb emelkedés előtt...

Kakaó árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]