Milliárdok egy afrikai cégért

Vágólapra másolva!
Szerda volt az utolsó nap, amikor hivatalosan pályázni lehetett a Vivendi 53 százalékos részesedésére  a Maroc Telecomban. Bár a Vivendi nem nevezte meg a két ajánlatot benyújtott céget, vélhetően az Etisalat és a Qatar Telecom voltak az ajánlattevők, melyek körül előbbi már valószínűleg most rendelkezik a felvásárláshoz szükséges 6-8 milliárdos forrással.
Vágólapra másolva!

Csütörtöktől nem lehet hivatalos ajánlatot tenni a Vivendi által eladásra felkínált 53 százalékos, 6 milliárd dollárra értékelt többségi részesedésre a Maroc Telecomban. A telekomszektor egyik legnagyobb idei felvásárlási üzletét vélhetően az Etisalat, vagy a Qatar Telecom ütheti nyélbe, miután a dél-koreai KT Corp visszalépett a hivatalos ajánlattételtől, bár a Vivendi egyenlőre nem fedte fel az ajánlattevők kilétét.

A francia telekommunikációs cég 53 százalékos csomagja mellett a pályázat nyertesének kötelezően ajánlatot kell tennie a fennmaradó kisebbségi csomagra is. Ebből 30 százalékot a marokkói állam birtokol, amely a végső szót hivatott kimondani a tranzakcióban. Így elképzelhető, hogy a legnagyobb esélyesnek tartott Etisalat akár jóval nagyobb részesedést is megszerez, mint a Vivendi 53 százalékos részvénypakkja.

A potenciális jelölteknek mindezek mellett tisztázniuk kell a közel 6 milliárd dolláros összeg forrását, sőt a kisebbségi tulajdonosoknak benyújtott ajánlat fedezetét is igazolniuk kell. Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, az Etisalat tárgyalásokat folytatott több bankkal is egy 8 milliárd dolláros keretösszeg felállításáról, melyből az ügyletet finanszírozná.

A Vivendi számára nélkülözhetetlen a felvásárlás sikeressége, ugyanis a francia cég számára kulcsfontosságú az alacsony növekedési kilátásokkal rendelkező üzletágak mihamarabbi leválasztása, annál is inkább, mert a múlt hónapban épp a brazil GVT egységének felvásárlása vallott kudarcot. A francia vállalat papírjai a héten remekül teljesítettek vélhetően a felvásárlási sztorival kapcsolatos kedvező fejlemények hatására, több mint 5,6 százalékot emelkedett az árfolyam.

A Vivendi árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]