Túl sokan vannak a Facebookon

Vágólapra másolva!
Növelnie kell adattárolási kapacitását a Facebooknak a folyamatosan növekvő felhasználói létszám és az egyre nagyobb mobileszközökön keresztüli forgalom miatt, ezért új adatközpontot épít a cég Amerikában. Sajtóértesülések szerint akár 1,5 milliárd dollár értékű is lehet az új beruházás értéke.
Vágólapra másolva!

Új adatközpontot épít a Facebook, mivel a közösségi háló felhasználói bázisa már meghaladta az 1 milliárd főt, ami megnövekedett számítási és tárolási kapacitást követel a cégtől. Emellett az új szolgáltatásai és a megnövekedett mobileszközökön keresztüli használat miatt is növelnie kell kapacitásait. Az Iowa-i Des Moines közelébe építendő új létesítmény már a negyedik ilyen lesz, amióta 2010-ben elkezdte a cég adatközpontjai építését.

Forrás: [origo]

A társaság nem hozta nyilvánosságra mennyibe kerül majd a beruházás. Azonban egy Des Moines-i helyi újság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a létesítmény teljes költsége 1,5 milliárd dollár lehet. A Facebook már meg is kapta a jóváhagyást az építkezésre a helyi hatóságtól, míg az üzembe helyezésre 2014 végén kerülhet sor.

A cég arra vállalt kötelezettséget, hogy minimum 300 millió dollárt ruház be, és ennek fejében 18 millió dollár értékű adókedvezményben részesül, emellett pedig további pénzügyi kedvezményeket is kap Iowa államtól.

Jay Parikh, a mérnöki munkákért felelős alelnök szerint ahhoz is szükséges a nagyobb infrastruktúra, hogy folyamatosan képesek legyenek új szolgáltatásokkal megjelenni, nyilatkozta a Reutersnek. Azt is hozzátette nem szeretnék, hogy csak azért ne tudjanak egy új terméket bevezetni, mert nincs meg a megfelelő kapacitásuk.

A Facebook által 2012-ben felvásárolt népszerű képmegosztó szolgáltatás, az Instragram is egy fontos tényező az új beruházás mögött. Jelenleg az Amazon Web Services hálózatán keresztül tárolják az Instragram képeit, de a Facebook célja, hogy saját infrastruktúrájában legyenek majd tárolva az adatok, ha megépül az új létesítmény.

A Facebookot 2010-ben komoly kritika érte a Greenpeace felöl, hogy túlzottan a fosszilis energiahordozókra, elsősorban szénre támaszkodik adatközpontjának üzemeltetése során. Ennek hatására a társaság meg is kezdte a megújuló energia arányának növelését, és új létesítményeiben már elsődlegesen ilyen forrásokból szeretné biztosítani a szükséges energiát.

A Facebook részvénye a mai kereskedésben eddig 0,4 százalékos pluszt tudott felhalmozni a stagnáló amerikai indexekkel ellentétben.

A Facebook árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]