Vágólapra másolva!
Emelkedéssel zárt a hazai tőzsde, amit elsősorban a Magyar Telekom segített 1,2 százalékos emelkedésével. A forint euróval szembeni árfolyama a 301-es szintig szökkent a késő délután folyamán.Európában a nap folyamán végig kitart a jó hangulat a várnál gyengébb német és amerikai makroadatok ellenére. A befektetők vásárlási kedvét az ECB esetleg kamatcsökkentésével kapcsolatos spekulációk tarthatják fenn.Amerikában viszont a negatív tartományban mozognak az indexek a gyenge makroadat hatására, bár a mínuszok mértéke nem nagy, 0,1-0,3 százalékos.
Vágólapra másolva!

Pluszban zárt a BUX

A magyar tőzsde 0,4 százalékos pluszban zárt a jó európai hangulatban. A régióban még ezzel a teljesítményével is alulteljesítő volt azonban, ahol az osztrák börze volt az élen.

Forrás: [origo]

A blue-chipek közül a Magyar Telekom teljesített a legjobban 1,5 százalékos emelkedésével, de a Mol és az OTP is pluszban zárt, előbbi 0,4, míg utóbbi 0,1 százalékkal került feljebb. A kisebbik gyógyszerpapír viszont alulteljesített ma, az Egis 0,3 százalékos csökkenéssel zárt, míg a Richter 0,3 százalékkal emelkedni tudott.

Forrás: [origo]

Kerstin Günthert, a Deutsche Telekom európai technológiai területének vezetőjét választotta a Magyar Telekom igazgatósága a testület elnökévé. A telekomcég közleménye szerint a változás nem érinti az elnöki posztot eddig betöltő Christopher Mattheisen vezérigazgató feladatkörét és igazgatósági tagságát.

Piacfelügyeleti vizsgálatot indított a PSZÁF a keddi jegybanki kamatcsökkentés bejelentése előtt történt, piaci mozgásokat kiváltó hírügynökségi hiba miatt, írja a HVG. Binder István, a PSZÁF szóvivője hangsúlyozta, a vizsgálat lezárulása után nyilvános határozatban teszik közzé annak eredményeit.

Egész nap a 300 körül ingadozott a forint árfolyama az euróval szemben, jelenleg viszont már 301-nél járnak a jegyzések. A svájci frankkal szemben 244,4, míg a dollárral szemben a 231,6-os szintnél jár a forint árfolyama.

Az EUR/HUF napi árfolyama

Forrás: [origo]

Tovább veszik az európai papírokat

Európában nem tudta elrontani a hangulatot a rossz amerikai makroadat sem, a vezető nyugat-európai tőzsdék mind emelkedni tudnak, sőt még fokoztak is a tempón a börzék. A befektetőket továbbra is az esetleges jövő heti ECB kamatvágás tartja lázban. Többek között a USB, az RBS és a Nomura elemzői is 25 bázispontos kamatvágást valószínűsítenek, de a Bloomberg által megkérdezett 35 szakértőből 21 tette le a voksát a kamatcsökkentés mellett.

Forrás: [origo]

Jól sikerült a mai olasz és német kötvényaukció. Az olaszok 2014-ben lejárú zéró kuponú kötvényt adtak el rekord alacsony hozam mellett. A németek pedig 30 éves állampapírt értékesítettek 1,68 milliárd euró értékben soha nem látott alacsony hozam mellett.

A várakozásokkal nagyjából megegyező de a tavalyihoz képest gyengébb első negyedéves gyorsjelentést tett közzé Európa legnagyobb autógyártója, a Volkswagen. A vállalat ugyanakkor megnyugtatta a befektetőket, hogy idén meg tudják ismételni a tavalyi rekordszintű üzemi nyereséget hozó eredményüket. A cég részvényei több mint 2,5 százalékos erősödést mutatnak.

Több mint 8 százalékkal emelkedik a francia Peugeot árfolyama, miután 13,03 milliárd eurós első negyedéves árbevétele túlszárnyalja a Bloomberg elemzői konszenzusban szereplő 12,7 milliárd eurós értéket.

Jelentős mértékű profit csökkenésről számolt be a legnagyobb francia telekommunikációs cég, a France Telecom első negyedéves gyorsjelentésében. A társaság adózás, kamatfizetés, értékcsökkenés és amortizáció előtti nyeresége (EBITDA) 3,12 milliárd eurót tett ki a január-márciusi időszakban, ami 9 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakában mért 3,43 milliárd eurós profitnál, viszont megegyezik az elemzői várakozásokkal. A France Telecom részvényei a visszaeső eredmények ellenére 3,4 százalékos pluszban forognak.

Gyengébb makroadatok hátráltatják az indexeket az USA-ban

A vártnál gyengébb makroadat a negatív tartományba húzta az amerikai indexeket, habár a mínuszok mértéke 0,1-0,2 százalékos, sőt az S&P 500 már pluszba váltott.

Forrás: [origo]

Az S&P szektorai közül 6 tud emelkdeni, míg a távközlés cégeit megütötték és nagyon alulteljesítő 3,5 százalékos mínuszával.

Forrás: [origo]

A márciusi tartós cikkek rendelésállománya éves alapon 5,7 százalékos visszaesést mutat az elemzői konszenzusban szereplő 3 százalékos visszaesés helyett, ami augusztus óta a legrosszabb adat. A közlekedési eszközöktől tisztított adat 1,4 százalékot csökkent, holott 0,5 százalékos bővülésre számítottak a szakemberek.

A vártnál jobb negyedéves eredményeket tett közzé a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó 1,73 dolláros egy részvényre jutó eredményt (EPS) ért el az első negyedévben, míg az elemzők 1,49 dollárt vártak. Emellett a cég megemelte 2013-ra vonatkozó teljes évi várható árbevételére vonatkozó előrejelzését 82 milliárd dollárról 85 milliárdra. A jó adatokra 3,5 százalékkal emelkednek a vállalat részvényei.

A Ford az elemzői várakozásokhoz viszonyítva magasabb árbevételt és EPS-t tett közzé első negyedéves gyorsjelentésében. Az egyszeri hatásoktól megtisztított egy részvényre jutó eredmény 41 cent lett, 11 százalékkal magasabb, mint a szakértői konszenzusban szereplő 37 centes érték. Az észak-amerikai piacon rekordértékű eladásokat ért el a Ford, amivel sikerült ellensúlyozni az európai és a dél-amerikai veszteségeket. A jó eredmények ellenére 1,5 százalékkal csökken a Ford árfolyama.

5,6 százalékkal esik a Procter & Gamble, miután a társaság az árbevétel soron némi csalódást okozott a részvényeseknek. A cég úgy véli, 3,96-4,04 dollár lehet az éves EPS, holott februárban még 3,94-4,04 dollárt vártak, míg a piac 4,06 dollárt. 6 milliárd dollár értékben akar még a vállalat saját részvényeket visszavásárolni, az előző negyedévi 1 milliárd dollárt követően.

1,2 százalékos mínuszban van az Apple miután bár a legfontosabb sorokon egyaránt a visszafogott elemzői várakozások felett teljesített a cég, de a jövőre vonatkozó kilátások viszont lényegesen gyengébbek.