Szíria dobhatja meg a Mol kitermelését

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió enyhíti a Szíria elleni olajembargót, és így próbálja pénzügyileg támogatni a Bashar al-Assad rezsime ellen harcoló ellenállókat. A döntés szimbolikus jelentőségű bár vélhetően így se fog egyhamar visszaállni a tilalmat megelőző időszakok termelési szintje Szíriában. A Molnak a horvát INA olajtársaságon keresztül vannak szíriai érdekeltségei és a kitermelés visszatérése egyértelműen pozitív katalizátor lehetne a magyar olajtársaság számára.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn arról egyeztek meg, hogy lazítanak a Szíria elleni olaj embargón. Ezzel a lépéssel mintegy pénzügyi támogatást kívánnak nyújtani a Bashar al-Assad rezsime ellen harcoló felkelőknek, akik több olajmezőt is fennhatóságuk alatt tartanak. Az EU még 2011 szeptemberében tiltotta meg a tagországainak a szíriai beruházásokat, majd 2011 decemberétől kezdve a tilalom kiterjedt a szíriai olaj importálására is.

A hivatalos bejelentésben az áll a Financial Times cikke szerint, hogy az Európai Uniós tagállamok vásárolhatnak, importálhatnak és szállíthatnak Szíriából kőolajat és olajszármazékokat, de ehhez egyeztetniük kell a szír ellenállókkal. A biztonsági tényezők miatt azonban még így sem lesz egyszerű Szíriából olajat importálni. A döntés szimbolikus jelentőségű és azt mutatja, hogy az Unió kész pénzügyileg támogatást nyújtani a jelenlegi rendszer ellen harcoló ellenállóknak.

Mit jelenthet ez a Mol számára?

A Mol a horvát INA olajtársaságon keresztül érdekelt Szíriában. Az embargó előtti időszakban több mint 20 ezer hordó kőolaj-egyenértékes volt a társaság kitermelés az országban, így Szíria a Mol akkori kitermelésének közel 14 százalékát adta. Idén a tilalom miatt jelentősen visszaesett a színhidrogén felhozatal és elemzők azzal számoltak, hogy még egy ideig biztos nem fog hozzájárulni Szíria a Mol kitermeléséhez. Ez azért is különösen fontos kérdés, mert a Mol kitermelése a következő években nem nagyon fog növekedni a társaság jelenlegi kőolajmezőit figyelembe véve.

Forrás: [origo]

Ebből a szempontból egy esetleges szíriai kitermelés jelentős pozitív katalizátor is lehetne, bár az valószínű, hogy a 2011-es termelési szint nem fog egyhamar visszaállni. Egyrészt azért, mert a mezőket azóta a szírek használták, másrészt pedig a bizonytalan politikai viszonyok is inkább azt sejtetik, hogy mérsékelt ütemben állhat vissza a termelés, ha visszaáll egyáltalán.

A helyzetet bonyolítja, hogy tavaly áprilisban a szír olajminiszter úgy nyilatkozott, hogy többek között az INA, a Total és a Royal Dutch Shell nem térhetnek vissza az országba, miután részt vesznek az embargóban.

MOL
Forrás: [origo]