Ezúttal nem okozott csalódást a lengyel Telekom

Vágólapra másolva!
Az elmúlt negyedévekkel ellentétben pozitív meglepetést tartogatott a befektetők számára a legnagyobb lengyel telekommunikációs cég gyorsjelentése. A profit mintegy 73 százalékkal felülmúlta a várakozást, igaz, az előző év azonos időszakához képest harmadára esett vissza a nyereség. Ezúttal nem került sor osztalékvágásra, az idei üzleti év utáni kifizetésről még korai beszélni. Ugyanakkor az elemzői várakozások szerint a következő két évben nőhet az osztalék nagysága, ami azonban a 10 éves kockázatmentes állampapírhoz képest nem olyan vonzó, mint a Magyar Telekom, vagy a cseh Telefónica CR esetében.
Vágólapra másolva!

Nem okozott csalódást, de nagyot zuhant a profit

Hatalmas profitzuhanásról számolt be első negyedéves gyorsjelentésében a lengyel TPSA telekommunikációs vállalat, ugyanis a nyereség az előző év azonos időszakához képest 67 százalékkal, 81 millió zlotyra esett vissza. Ennek ellenére mégis jobban teljesített, mint amire az elemzők számítottak. A Bloomberg profit konszenzusa csupán 47 millió zlotys nyereséggel számolt.

Az árbevétel tekintetében is közel hasonló megállapításokat tehetünk, ugyanis a tavalyi bázishoz képest 7 százalékkal csökkent az értékesítés. A 3,27 milliárd zlotys bevétel minimális mértékben ugyan, de meghaladta az elemzői várakozást.

Forrás: [origo]

A vállalat két fő szegmense közül a vezetékes és a mobil is csökkenő árbevételről számolt be. Előbbi értékesítése 9,6, míg utóbbié 7,3 százalékkal esett vissza. A mobil szegmens annak ellenére gyengélkedett, hogy az előfizetői állomány 274 ezer fővel (+1,9%) bővült. Ennek tudható be, hogy a telekomcégek egyik legfontosabb mutatója, az egy előfizetőre jutó bevétel (ARPU) folyatatta negyedévről negyedévre való csökkenését. Eközben néhány hete a lengyel sajtó ismét megszellőztette a vezetékes szegmens leválasztásának lehetőségét, amit azonban a TPSA rögtön cáfolt.

Forrás: [origo]

Jelentős leépítés előtt állunk

A társaság profitabilitása a negyedév során tovább romlott. Az amortizáció és értékcsökkenés előtti üzemi eredményhányad (EBITDA margin) 31,6 százalékra csökkent az előző évi 34,9 százalékról. A költségek visszaszorítása érdekében idén 1700 fős leépítést tervez a TPSA, melyet az elkövetkezendő években tovább folytatna a telekomcég. Ennek érdekében tárgyalásokat folytat a szakszervezetekkel. Maciej Witucki a gyors jelentést követő sajtótájékoztatón kifejtette, hogy 2016-ra 15-16 ezer főre szeretné csökkenteni a TPSA munkaerő-állományát a jelenlegi 22 114 főről.

Magasabb lehet a 2013-as üzleti év utáni osztalék?

A legutóbbi két gyorsjelentése rendkívül gyatrára sikerült a TPSA-nak, amit még egy-egy osztalékcsökkentéssel is megfejelt a lengyel telekomcég a befektetők nagy bánatára. A két lépéssel gyakorlatilag harmadára, 0,5 zlotyra csökkent a kifizetés mértéke az előző évek 1,5 zlotyjához képest.

Jelenleg a Bloomberg által összegyűjtött elemzői vélemények szerint a 2013-as üzleti év után 0,59, míg a 2014-es után 0,62 zloty osztalékot fizethet a TPSA, azaz a várakozások némiképp meghaladják a legutóbbi osztalék mértékét. Érdemes kiemelni, hogy a menedzsment tájékoztatása szerint a telekomcég pénzügyi helyzete lehetővé tette volna legutóbb is az 1 zlotys osztalék kifizetését, de inkább óvatosságra törekedtek.

Forrás: [origo]

Osztalékpapírok esetében célszerű megnézni, hogy a papírok a kockázatmentes 10 éves állampapírhoz képest mekkora felárat kínálnak. A TPSA esetében a prémium mértéke 5,7 százalék, ami egyrészt elmarad a Magyar Telekom 6,1 százalékos prémiumához képest, másrészt jócskán alulmúlja a cseh Telefónica CR 9,8 százalékát is.

Forrás: [origo]

Óriási zuhanás után

A TPSA eddig 2013 legrosszabbul teljesítő WIG20 komponensének számít, ami egyáltalán nem meglepő az imént vázolt negatív fejlemények tudatában. A mai pozitív gyorsjelentést azonban pozitív reakció követett, a TPSA árfolyama jelenleg 1,5 százalékos pluszban található.

A TPSA árfolyama (Varsó)

Forrás: [origo]