Cáfol az Egis, félreértés a koreai mizéria

Vágólapra másolva!
Túlzás, hogy az Egis szerződéseit veszélyeztetnék a Celltrion tulajdonosi körében esetleg bekövetkező változások - véli az Egis gazdasági igazgatója, aki leginkább félreértésnek tartja, hogy egyes befektetők aggodalmuknak adtak hangot a hírek kapcsán. A magunk részéről túlságosan leegyszerűsítőnek látjuk az érvelést, de ez nem jelenti, hogy tényleg katasztrófa történt volna.
Vágólapra másolva!

Nem érinti az Egisszel kötött szerződéseket, ha a Celltrion tulajdonosi struktúrája megváltozik, bár a helyzetet nyilvánvalóan meg kell vizsgálni a konkrét információk ismeretében is - mondta el az Egis gazdasági igazgatója, Poroszlai Csaba a Gazdasági Rádió kérdésére, hozzátéve, hogy leginkább félreértésnek tekinti a sajtóban - így az Investor.hu-n is megjelent - aggodalmakat.

A szakember hangsúlyozta, hogy az Egisnek 2010 eleje óta érvényes szerződése van a Celltrionnal, és két termékre már a konkrét szállítási szerződést is megkötötte a cég. A remények szerint hamarosan a szállítások is hamarosan megindulhatnak, hiszen az egyik termék törzskönyvezése már a végéhez közeledhet. Poroszlai szerint a piaci gyakorlatban sem jellemző, hogy az eladó tulajdonosi körének változása befolyásolná a már megkötött vételi szerződéseket.

Az Egis gazdasági igazgatója szerint a Celltrion-együttműködés fontos értéket tenne hozzá a cég működéséhez, de e nélkül is egyre erősebb az alaptevékenység. Az elmúlt negyedéves gyorsjelentések alapján a FÁK országokban erősödik a növekedés, a jövedelmezőség is kedvezően alakul, ami a költséghatékonysági intézkedésekkel együtt tovább javul idén - emelte ki Poroszlai.

Mint ismeretes, múlt héten pattant ki több rossz hír is az Egis fontos partnere, a koreai Celltrion körül. A hírek alapján a cég alapítója és nagytulajdonosa értékesítené a részesedését, leginkább egy globális szereplőnek. Az esetleges tranzakcióról nem sokat tudni, de összességében nem tekinthető kedvező jelnek, különösen annak fényében, hogy közben kiderült, a Celltrion egyik termékének tesztjeit felfüggesztették, bár később a cég hangsúlyozta, folytatni fogják a vizsgálatokat.

Investor.hu vélemény: Ez így túlságosan leegyszerűsítő

Meglátásunk szerint nem szerencsés stratégia bagatellizálni a Celltrion körüli fejleményeket, legalábbis a befektetők idegeit így valószínűleg nehezebb megnyugtatni, mint a kockázatokat elismerő és részletesen tálaló, minden értesülést összefoglaló vállalati kommunikációval. Az általános tőzsdei tapasztalatok szerint egy nagytulajdonos (sőt, az alapító) várható kiszállása, az egyik termék sikertelen vizsgálatai, a Celltrion borzasztó mélyrepülése - alig pár nap alatt lényegében lefeleződött az árfolyam -, és az ezekhez kapcsolódó zavaros információáramlás a befektetői számára mind-mind aggasztó jelek, és egyértelműen kockázatokat jelölnek az Egis-Celltrion együttműködésre nézve.

Nem nehéz elképzelni olyan forgatókönyvet, amiben a Celltrion új nagytulajdonosa - főként ha valóban nagy, globális szereplő - homlokegyeneset megváltoztatja az érintett termékekkel kapcsolatos stratégiáját, hiszen nem kész, piacra bevezetett, jól futó szerekről, hanem tervekről és tesztelés alatt lévő termékekről van szó (ugyanígy természetesen nagyot is lendíthet ezeken a fejlesztéseken az új tulajdonos). Ezzel együtt érdemes azt is kiemelni, hogy mivel a Celltrion-megállapodás egyelőre még javarészben egy jövőbeli "ígéret", kicsi a valószínűsége, hogy igazán részletesen és a teljes potenciális értéken szerepeljen az elemzői modellekben. Emiatt könnyen lehet, hogy a részvény fair értékét tekintve valóban korlátozott a hatás, és az első sokk után egyszerűen elmúlik a piacról ez a riadalom.

Éppen emiatt nem szeretnénk túlzott katasztrófahangulatot kelteni, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a Celltrion-üzletet a legtöbben, így mi magunk is, az egyik fontos növekedési katalizátorként emlegették az Egis esetében, és ha ez sérül, az a részvény általános megítélését is ronthatja, még akkor is, ha a számszerűsíthető hatások nem is olyan óriásiak. Emiatt a Celltrion-ügyet nagyobb súlyú kérdésnek tartjuk, mint ahogy az a fenti interjúból átjött.