Vége lehet az Apple vesszőfutásának?

Vágólapra másolva!
Több szempontból is speciális gyorsjelentést tesz kedd este közzé az Apple. A cég hosszú idő után először nem adott iránymutatást a profit várható alakulására, cserébe az elemzők nagyon rég nem látott mértékű profitcsökkenést várnak. Az is kiderülhet, hogy tovább morzsolódik-e az Apple árrése, és hogy tényleg csak a régebbi, olcsóbb iPhone-okat veszik-e a fogyasztók. Mi összességében továbbra is óvatosak vagyunk a részvénnyel kapcsolatban, ez a gyorsjelentés még kis eséllyel hozza el a várt nagy fordulatot.
Vágólapra másolva!

Hatalmas pozitív meglepetésre lenne szükség az Apple kedden este, piaczárás után érkező gyorsjelentésében a negatív trend tartós megtöréséhez. Az Apple piacairól kialakult képünk és a menedzsment kommentárjai alapján azonban kevéssé tartjuk valószínűnek, hogy kirobbanó eredményekről számolna be a cég, és az előttünk álló negyedévre vonatkozó prognózis is visszafogott lehet.

Jó jel viszont, hogy az elemzők és a befektetők is kijózanodni látszanak a tavaly őszi "Apple-mániából", és az inga átlendülhet a túlzóan pesszimista oldalra. Nehéz megmondani, hogy ez mikor történik meg, nem kizárt, hogy már itt tartunk, de egyelőre sem az elemzői várakozások, sem az árfolyam esésére játszó pozíciók nagysága nem tükröz még extrém negatív hangulatot.

Reálisabbak a várakozások

A várakozások viszont már egészen visszafogottnak tűnnek a legfontosabb termékkategóriákban, egyedül az iPad esetében számítanak az elemzők drasztikus, 50 százalék feletti bővülésre az egy évvel korábbi értékesítéshez képest. Ez alapján jó esély mutatkozik rá, hogy a nagy negatív meglepetést elkerüljük, cserébe viszont egy vártnál mégis gyengébb iPhone vagy iPad szám hatalmasat üthet a részvényen.

Forrás: [origo]

A konzervatív hozzáállás ráadásul indokoltnak is tűnik, hiszen az Apple kiemelt piacain a növekedés erőteljesen lassul. Az IDC előrejelzései szerint az okostelefonok értékesítése 27, a táblagépeké 49 százalékkal nőhet 2013-ban, de ez jelentős részben az Apple készülékeinél alacsonyabb árkategóriájú szegmensek és a nagy feltörekvő piacok miatt van így. Mindkét területen kihívásokkal küzd az Apple, így a saját termékeinél kisebb lehet a tényleges növekedés.

Az iPhone kilátásait erősíti viszont, hogy a Verizon hálózatában az egy évvel ezelőttinél 25 százalékkal több iPhone-t aktiváltak. Mivel nem ismerjük a többi nagy szolgáltató adatait, ráadásul az amerikai értékesítések mind kisebb szerepet játszanak az Apple növekedésében, kár lenne messzemenő következtetéseket levonni ebből az egy adatból, de egy apró pozitív jelnek azért jó.

Forrás: [origo]

A mérleg másik serpenyőjébe is kerül adat: a Verizon hálózatában eladott iPhone-oknak csupán fele volt a legújabb modell, a többi a korábbi, olcsóbban értékesített modellek közül kerül ki. Ha általános ez a trend, az a várt átlagos értékesítési áraknál alacsonyabb árat és bevételt jelenthet, hiszen az elemzők jellemzőn 60 százalék köré tették az iPhone 5 súlyát az értékesítési mixben.

Mindemellett az iPad terén sem csak rózsaszín a kép, egyre másra jelennek meg a hírek a gyenge kereslet miatt visszafogott iPad-gyártósorokról, és egyes Apple-beszállítók is gyenge prognózisokkal riasztották el a befektetőket. Ezeket a híreket sem szabad túlértékelni, de arra figyelmeztetnek, hogy korlátozott eséllyel láthatunk csak az elemzői becsléseknél lényegesen jobb számokat a fő termékszegmensekben. Az iPad Mini térnyerése ráadásul az átlagos árakra és ezen keresztül a bevételekre is nyomást gyakorol.

Talán kellően konzervatívak a várakozások

Az Apple menedzsmentje 2012 elején szakított a korábbi gyakorlattal, és a szinte nevetségesen könnyen teljesíthető célok helyett a valós teljesítményhez egészen közel (3-6 százalékra) eső iránymutatást ad a bevételekre. A negyedévre várt 42,3 milliárd dolláros bevétel a menedzsment által januárban megadott 41-43 milliárd dolláros sávhoz igazodik, így kisebb az esélye a nagy negatív meglepetésnek.

Az Apple viszont hosszú idő után először nem adott előrejelzést az egy részvényre jutó profitra. A titkolózás mindig rossz jel, még úgy is, hogy az elemzői várakozások a negyedévre 25 százalékkal csökkentek az elmúlt fél évben, javarészben az Apple elmúlt két, negatív meglepetést hozó gyorsjelentése miatt.

Forrás: [origo]

Az elemzői konszenzus alapján 2009 óta nem látott gyenge, 10 százalék körüli lehet az Apple árbevétel-bővülése, míg az említett, 9,99 dolláros EPS-prognózis közel 19 százalékos zsugorodást implikál az egy évvel korábbi szinthez képest. Hasonló visszaesésre "emberemlékezet óta" nem volt példa az Apple esetében. Ez mind a negatív meglepetés valószínűségét csökkenti.

A bruttó margin alakulása kulcskérdés, hiszen eldőlhet, hogy a negyedik negyedévben csak a sok új termék piacra dobása miatt csökkent az árrés, vagy strukturális okok állnak a háttérben. Mi az utóbbit valószínűsítjük, így itt következhet kellemetlen meglepetés, a várt 38,3 százalék alá süllyedhet a mutató (a menedzsment 37,5-38,5 százalékot prognosztizált, így van tere a lemaradásnak).

A tényadatok mellett szinte biztosan kiemelt figyelem övezi majd a menedzsment második negyedévre vonatkozó előrejelzéseit is. Az elemzői konszenzus szerint 38,7 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 8,96 dolláros profitot könyvelhet el a vállalat a második negyedévben, ha ennél csak kicsivel is gyengébb prognózist ad a cég, arra heves eladásokkal reagálhat a piac, ahogy egy negyedévvel ezelőtt láthattuk (akkor a vártnak többé-kevésbé megfelelő számok mellett is nagyot esett a részvény a gyenge prognózis miatt).

Forrás: [origo]

A gyorsjelentés utáni tájékoztatón a vezetőség utalhat a készpénzállomány felhasználására is, az osztalékemelés vagy vaskosabb részvényvisszavásárlások egyaránt támaszt adhatnak az árfolyamnak. Meglátásunk szerint azonban hosszú távú, tartós fordulathoz a növekedési kilátások javulására lesz szükség.

Még nem utálják eléggé

Érdemes a negyedéves eredményvárakozások mellett az elemzői ajánlásokra is vetni egy pillantást, hogy lássuk, vajon kellően negatív-e már a hangulat a pozitív meglepetéshez. Az elemzői ajánlások viszont úgy tűnik, nem billentek még át a túlzóan negatív oldalra, a céget követő elemzőknek csupán egyötöde nem ajánlja vételre a részvény, ezzel még elmarad a pesszimizmus a 2009-es, elsősorban külső tényezőkkel magyarázható eséskor látottaktól.

Az árfolyam esésére játszó short pozíciók ugyan nagyot nőttek az elmúlt hónapokban, de nem értek el extrém szintet. A 2008-ban véget ért emelkedő trend során tartósan lényegesen magasabb volt a short pozíciók közkézhányadhoz mért aránya. Érdemes azért hozzátenni, hogy a 2009 eleji markáns mélypont idején a mostanihoz hasonló volt a short állomány, és ennek leépülése is fűthette az induló ralit. Akkor viszont egészen más volt a részvénypiaci környezet, így az analógia sántít, kár lenne arra számítani, hogy a shortállomány leépülése indítana be emelkedést.

Forrás: [origo]

Az elemzői célárak is jelentősen csökkentek, de még mindig erősen optimistának tűnnek az aktuális árfolyamhoz képest. A célárakból számított konszenzus talán a legnehezebben változó mutató, és még mindig lemorzsolódóban van, ahogy a lassan minden elemző reagál a negatív helyzetre, fokozatosan csökkenti célárát (ügyelve arra, hogy minél kisebb arcvesztés mellett hátráljon ki a 800-900 dolláros korábbi jóslatából). Ez arra utal, hogy még van tere a negatív meglepetéseknek, nem minden modellt igazítottak még teljesen hozzá az új trendekhez.

Forrás: [origo]

Nem szabad persze megfeledkezni arról, hogy az Apple fundamentálisan rendkívül alulértékeltté vált, de ennek minimális a jelentősége egy gyorsjelentésre adott piaci reakcióban. Az alacsony értékeltség leginkább arra utal, hogy az elemzői modellekben szereplőnél lényegesen kisebb növekedésre számítanak a befektetők, az egy részvényre jutó profit stagnálásával számolva pedig már az értékeltség sem lenne annyira alacsony.

A hatalmas készpénzállomány persze jócskán eltorzítja az értékeltségről alkotott képet, de meglátásunk szerint a túlzóan magas nettó készpénzállomány inkább hátráltató tényező, sok befektető azért fordul el a részvénytől, mert nem számít jelentősebb készpénzvisszajuttatásra.

Forrás: [origo]

Elborzasztó a technikai kép

Az Apple esetében nem lehet kihagyni a technikai elemzést. A világ legjobban követett részvényéről van szó, így minden értesülés, vélekedés, feltételezés vélhetően beépült az árfolyamba. A technikai kép arra utal, hogy a jól értesült és nagy pénzeket mozgató befektetők még nem veszik nagy arányban a részvényt, a látszólag rendkívül alacsonnyá vált értékeltség és a vonzónak mondható osztalékhozam ellenére.

A részvény masszív csökkenő trendben tört le egy kemény támaszt 420 dollárnál, a következő erősebb szint pedig 355 dollár környékén húzódik. Egyetlen pislákoló jel, hogy az RSI indikátor már enyhe túladottságot mutat, de ez még kevés az üdvösséghez.

Az Apple árfolyama (dollár)

Mindezeket összefoglalva továbbra is a távolmaradás mellett tesszük le a voksunkat az Apple részvényénél. A cég általános megítélését meglátásunk szerint nem egyetlen negyedév eredményei változtathatják meg, a jelenlegi termékstruktúrában rejlő értéket viszont már beárazta a piac. Új katalizátor kellene, aminek viszont, ahogy már korábbi elemzéseinkben is írtuk, a cég hatalmas mérete miatt gyengék az esélyei.

Ezzel együtt a gyorsjelentéssel kapcsolatos várakozások nem tűnnek túlhajtottnak, amiből két dolog következhet: egyfelől visszafogott lehet a reakció, ha a vártnak megfelelő a gyorsjelentés; másfelől viszont ismét extrém eladói nyomás jöhet, ha még a viszonylag alacsonyra rakott lécet is leveri az Apple. Ahhoz, hogy ismét lehetőségeket keressünk az Apple piacán, tartós fordulat vagy a mostaninál is negatívabb hangulatot kellene látnunk (a legjobb lenne, ha egyszerre lenne mindkettő).