Kamatplafont vezetne be a szlovák kormány

Vágólapra másolva!
Megelégelte a szlovák kormány, hogy a lakosság ötöde ellen végrehajtás folyik, jórészt valamilyen nem banki kölcsön miatt. Felső határt szabnának a kamatnak.
Vágólapra másolva!

Kamatplafon bevezetését tervezi a szlovák kormány az uzsorajellegű fogyasztói hitelek visszaszorítása érdekében - írta kedden a pozsonyi Pravda.

Az utóbbi években jelentősen nőtt azoknak a száma Szlovákiában, akik nem banki pénzügyi szolgáltatóktól, sokszor rendkívül előnytelen feltételek mellett felvett fogyasztói hiteleik miatt kerültek kilátástalan helyzetbe. Ezek az ügyfelek gyakran nem teljesítik a banki hitelek feltételeit, így ha hitelhez akarnak jutni, csak ilyen vállalkozásokhoz fordulhatnak, mivel ezek általában nem vizsgálják az ügyfelek jövedelmét. Az általuk nyújtott hitelek kamatterhe azonban többnyire nagyon magas.

A lakosság nem banki pénzügyi szolgáltatókkal szembeni tartozása a központi bank (NBS) adatai szerint csak tavaly 66 millió euróval emelkedett, jelenleg csaknem 2,4 milliárd eurót tesz ki. Ezek a kölcsönök főként az alacsonyabb összegű hitelt keresők körében népszerűek.

Az elmúlt időszakban jelentős mértékben nőtt azoknak az eseteknek a száma, amikor az ilyen kölcsönök nem fizetése miatt az adósnak a tartozás összegét jócskán meghaladó értékű ingatlanja került végrehajtás alá, esetenként csupán néhány száz eurós tartozás behajtása miatt. A probléma súlyát jelzi, hogy Szlovákiában jelenleg minden ötödik lakos ellen folyik végrehajtási eljárás, és ezek száma az elmúlt 8 év alatt az ötszörösére emelkedett.

Kérdés, hogy a készülő törvénymódosítás eléri-e célját, mert az igazságügyi tárca egyelőre csak a hitelkamatok, nem pedig a teljes hiteldíjmutató felső határának bevezetését tervezi. Így a cégek a szabályt megkerülhetnék az egyéb járulékok felemelésével vagy új illetékek bevezetésével.