Vágólapra másolva!
A BUX eddig kisebb emelkedésben van a tegnap délutáni komolyabb esés után. A forint euróval szembeni árfolyama a reggeli órákban a 299,5-ös szint körül mozog, amit a mai jegybanki kamatdöntő ülés eredménye befolyásolhat majd. Európában pozitívan indult a nap, a vezető indexek pluszban nyitottak. A kereskedés menetét a délelőtt folyamán megjelenő makroadatok irányíthatják.Kicsit elrontotta a hangulatot a vártnál gyengébb megjelenő német feldolgozóipari és szolgáltató szektorbeli menedzserindex adatok. Az euró gyengült a dollárral szemben, míg a DAX kisebb mínuszba váltott a hírekre.
Vágólapra másolva!

9:55 - Gyenge makroadat rontja a hangulatot

Valamelyest rontott a hangulaton a vártnál gyengébb megjelenő német feldolgozóipari és szolgáltató szektorbeli menedzserindex adatok. A feldolgozóipari beszerzési menedzser index 47,9 pont lett, míg az elemzők 49 pontos értéket vártak. A szolgálatató szektorbeli PMI pedig 49,2 pont lett, a szakértők 51 pontos várakozásával szemben.

Az euró gyengülni kezdett a dollárral szemben, az árfolyam 1,2986-ig esett. A DAX 0,1 százalék körüli mínuszba váltott a hírekre.

Az EUR/USD árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Egyelőre pluszban a hazai börze

Kisebb pluszban tartózkodik a magyar tőzsde, azok után, hogy tegnap a kereskedés végére komolyabb mínuszba került a budapesti parkett, melyet a Mol 2,5 százalék feletti zuhanással rántott vissza. A régióban egyelőre minimális elmozdulások látszanak, de a magyar parkett a jobban teljesítők között van.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Mol tegnapi lejtmenetét próbálja korrigálni, az olajpapír 0,8 százalékos pluszban van. Az OTP egyelőre 0,3 százalékos pozitív elmozdulást mutat. A Magyar Telekom 0,3 százalékkal emelkedik, ami ráfér a cégre, hiszen tegnap a telekomcég is 1,7 százalékkal került lejjebb tegnap. A Richter 0,3 százalékkal erősödni tud, míg az Egis ma alulteljesítő 0,3 százalékos csökkenésével, ami a tegnapi emelkedésének kisebb korrekciója lehet.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

5 százalék alá csökkent a CIG Pannónia nemrégiben lemondó elnökének, Horváth Bélának a részesedése a biztosítóban a társaság közleménye szerint tegnap. Részvényállománya mintegy 1,5 millió darabbal közel 3 millió darabra csökkent.

Ma tartja a Magyar Nemzeti Bank soron következő kamatdöntő ülését, ahol az elemzők többsége 25 bázispontos kamatcsökkentést vár. Ha ez bekövetkezik újabb rekord alacsony szintre, 4,75 százalékra csökkenne az alapkamat. Nem kizárt bár mégis meglepetés lenne, ha 50 bázisponttal vágna a jegybank. A Bloomberg által megkérdezett 26 elemző közül csak egy valószínűsített ilyen mértékű kamatcsökkentést.

Az MNB megkezdte annak a felmérést a kereskedelmi bankoknál, hogy mennyi pénzt lennének képesek MNB-kötvényekből állampapírokba áttenni - írja a Reuters. A hírügynökséggel több forrás is megosztotta annak az április 16-án kelt levelének a részleteit, amelyben Balog Ádám MNB-alelnök a Reuters szerint arról kérdezte a magyarországi kereskedelmi bankok vezetőit, hogy a kéthetes MNB-kötvény mekkora részét fektetnék be forintalapú állampapírba.

A 307-es szintekre várja a hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyamát a Credit Agricole. A szakértők szerint a forint további gyengülését a lassú gazdasági növekedési kilátások mellett a jegybanki alapkamat várható további csökkentése indokolja. A francia bankház már a harmadik a sorban, ami a forint gyengülését vetíti előre. Korábban a Goldman Sachs és a Morgan Stanley is a jelenleginél gyengébb forintárfolyamot prognosztizált.

Ma eddig a 299,5-ös szint alatt tartózkodik a forint az euróval szemben. Tegnap délután újra benézett 300 fölé a forint, onnan azonban sikerült visszakorrigálnia. A dollár/forint keresztárfolyam 229,6-nál, míg a CHFHUF 245,5-nél ingadozik.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Derűs a hangulat nap elején Európában

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, azok mértéke azonban egyelőre nem jelentős. Nagyban befolyásolhatják majd a piaci hangulatot a délelőtt folyamán megjelenő beszerzési menedzser index adatok.

A francia adatok már meg is érkeztek. A feldolgozóipari beszerzési menedzser index (PMI) jobb lett a vártnál, bár még mindig az 50-es érték alatt van a mutató. A szolgáltató szektorbeli PMI is kedvezőbben alakult, 44,1 pont lett a várt 42-es értékkel szemben. A francia index ennek megfelelően az egyik legjobban teljesítő a nyugat-európai tőzsdék között.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Felemás negyedéves számokat tett közzé ma reggel a holland KPN telekomcég. A társaság 2,91 milliárd eurós árbevételt ért el a várt 2,94 milliárd euróval szemben, és 1,01 milliárd eurós adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenéstől megtisztított eredményt (EBITDA) realizált. Itt a várakozások 997 millió euróról szóltak. Ugyanakkor negatívum, hogy 2013-ban és 2014-ben nem fizet osztalékot a cég és rövidesen a tőkeemelést is végrehajtja a vállalat. A cég részvényei 0,7 százalékkal csökkennek a mai kereskedésben.

Az International Airlines Group 18 Airbus A350-es, hosszú utazásokra alkalmas repülőgépet vesz a British Airways egységének. A Reuters értesülései szerint az Iberia légitársaság számára pedig Boeing és Airbus gépeket akar beszerezni az International Airlines Group. A vállalat részvényei 1,9 százalékkal emelkednek.

Az elemzői konszenzushoz képest némileg gyengébb árbevételt érte el a gumigyártással is foglalkozó Michelin. A társaság megerősítette éves célkitűzéseit, feltételezve, hogy nem mozognak a negatív irányban a devizák. A hírekre a társaság papírjai 2,6 százalékkal zuhannak.