Jó úton halad a Richter csúcstermékének bevezetése

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásoknál erősebb negyedéves eredményszámokat publikált a Richter amerikai partnere, a Forest Laboratories. A magyar befektetők számára ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a vállalat a Richter számára középtávon fontos profitmozgatónak bizonyuló cariprazine-nal kapcsolatban továbbra is a második félévre várja az amerikai gyógyszerfelügyelet bevezetéssel kapcsolatos jóváhagyását. Nem árfolyammozgató a hír, de legalább megnyugodhatunk, hogy egyelőre semmi fennakadás nincs a gyógyszer bevezetésének folyamatában.
Vágólapra másolva!

Erős negyedéves eredményszámokat közölt a Forest Laboratories, a vállalat egy részvényre jutó eredménye a várt 15 cent helyett 24 cent lett, sőt még a bevételi sor is pozitív meglepetést okozott. A menedzsment az idei évre megfogalmazott várakozásaival sem vétette el az elemzői prognózisokat, igaz ennek 1 dolláros értéke a vállalat EPS soron megfogalmazott 0,8-1 dolláros prognózisának a felső szélét jelenti.

Az eredmények nem festenek rosszul, de ami a magyar befektetők számára ennél is fontosabb, hogy mit mond az amerikai cég a Richter kutatói által felfedezett cariprazine-nal kapcsolatban. Mivel Amerikában és Kanadában a Forest birtokolja a készítmény forgalmazási jogait, a negyedéves jelentésekben rendszeresen szót ejtenek a projekt aktuális helyzetéről.

A sorok között azt olvashatjuk, hogy a vállalat prognózisai szerint az amerikai gyógyszerfelügyelet még az idei második félévben jóváhagyhatja a cariprazine beadott törzskönyvét. Ez a kijelentés nem jelent nagy meglepetést, hiszen a hatósági döntés időzítése már eddig is ismert volt, a Richter vezérigazgatója pedig ennek megfelelően - pozitív döntés esetén - 2014. közepére várja a cariprazine amerikai forgalomba helyezését. Az európai törzskönyvezés csak ezt követően valósulhat meg, így itt ebből származóan bevételt legelőbb 2016-ra prognosztizál a vállalat.

A Richter piacán árfolyamhatással nem jár majd a Forest jelentése, mégis megnyugtatóan hathat a befektetők számára, hogy a hazai gyógyszercég következő éves profitkilátásait nagyban befolyásoló cariprazine projekt az előre betervezett időzítéssel halad előre. A részvények árfolyamgrafikonja viszont nagyon lehervasztóan fest, újabb lokális mélypontot ütött ma a papír. Amióta tavaly novemberben kiesett a részvény az MSCI indexekből, nem igazán tud magához térni, persze időközben egy vártnál gyengébb gyorsjelentés és az Esmya idei prognosztizált bevételeinek csalódást keltő összege is borzolta a befektetői kedélyeket.

A Richter árfolyama (Ft)