Újabb kihívás előtt a magyar mobilszolgáltatók?

Vágólapra másolva!
Korlátlan beszélgetési és SMS-ezési szolgáltatásokkal álltak elő az elmúlt hónapokban a hazai mobilszolgáltatók. Az új csomagok régiós átlagot felülmúló árai akár félelmeket is ébreszthetnek egyes befektetőkben, hiszen mintha azt sugallnák, hogy a magyar mobilszegmensben bizony van tere az árak lemorzsolódásának. Az Investor.hu alaposabb vizsgálatai azonban azt mutatják, hogy a normál díjcsomagok esetében az árak egy szinten vannak, és az egy előfizetőre jutó bevételek alapján sem egyértelmű, hogy van helye a drasztikus hazai árcsökkenésnek. Egy negyedik mobilszolgáltató lehetséges megjelenése miatt persze akár erősebb árverseny is kialakulhat, ami alapvetően a mobilpiaci kilátásokkal kapcsolatos kockázatokat erősíti, de a szektor képviselői számára jelenleg a vonalas szegmens lemorzsolódása, a különadó terhek és a frekvenciatenderek miatti kiadások jelentik a legnagyobb kihívásokat.
Vágólapra másolva!

Jelentős a különbség a díjak között

Jelenleg már két hazai mobilszolgáltatónál is elérhetőek a korlátlan beszélgetést és SMS-ezést nyújtó szolgáltatások. A Vodafone mellett a Magyar Telekom - a T-Mobile márkáján keresztül - is két díjcsomagot kínál ügyfeleinek április 1-jétől. A kisebb "Next L" névre keresztelt T-Mobile-os csomag havidíja 15 990 forint, míg a nagyobb "Next XL"-é 20 990 forint. A két verzió közötti különbség, hogy amíg az előző csak a telekomcég saját hálózatán belül használható, és 2 GB adatforgalomra jogosít fel, addig utóbbi bármely belföldi hálózaton belül érvényes legfeljebb 3 GB adatforgalom mellett.

Az Investor.hu gyűjtése szerint a hazai szolgáltatók jelenleg 54-74 eurós áron kínálják a korlátlan beszélgetést és SMS-ezést nyújtó szolgáltatásaikat, miközben a cseh és lengyel szektortársak hozzávetőleg 23-42 eurót számítanak fel ügyfeleiknek havidíjként. Az egyelőre háromszereplős cseh piacon a Telefónica O2 és a Vodafone sem olyan régen vezette be korlátlan szolgáltatását 23-37 eurós (600-950 koronás) áron. Eközben a négyszereplős lengyel piacon a TPSA egyik középkategóriás csomagja 33 euró (134 zloty), míg francia anyavállalata, a France Telecom hazai piacán 19,9-45,9 eurót számol fel a szolgáltatás fejében.

Forrás: [origo]

Jelen összehasonlításban minden telekomcég esetében két "tipikus" díjcsomagot választottunk ki, miután a hazai szolgáltatóknál is két választási lehetősége adódik az előfizetőknek. A kisebb és a nagyobb verziók közötti különbség egyrészt az adatforgalomban keresendő, előbbinél 2, míg utóbbinál 3 GB körüli csomagokat vettünk figyelembe, és ebben az esetben a kedvezmények köre is szélesebb. A cseh Vodafone alacsony áraihoz viszont jóval kisebb adatforgalom (150-600 MB) párosul, mint a szektortársak esetében.

Forrás: [origo]
Mi az oka a különbségnek?

Az árkülönbség egyik oka abban keresendő, hogy az egyes csomagok nem tökéletes másolatai egymásnak. A mobilszolgáltatók díjcsomagjainak kialakítása nem csak egy adott piacon belül tér el, hanem a régió egyes országai között is sok különbség fedezhető fel, így két tökéletesen egyforma csomagot szinte lehetetlen találni.

A díjazások közötti különbség másik oka lehet, hogy hazánkban csak nemrégiben került bevezetésre a korlátlan beszélgetést és SMS-ezést nyújtó szolgáltatás. Az "első fecske" magasabb árakat célozhatott meg, melyre az újabb belépő már azonnal kisebb mértékű diszkonttal reagált. Az egyre élesedő verseny a jövőben azonban az árak letörését hozhatja magával, ezzel pedig csökkenhet a régiós és a magyar árak közötti rés.

Fontos kiemelnünk, hogy vizsgálatainknak nem célja rangsort felállítani az egyes díjcsomagok között, hiszen ahogy láthatjuk, azok összehasonlítása a szolgáltatáscsomagban mutatkozó eltérések miatt nem lehet tökéletes. Inkább arra szeretnénk keresni a választ, hogy a korlátlan díjcsomagoknál megfigyelhető magas árakból vonhatunk-e le következtetéseket a hazai telekomszektor előtt álló jövőbeli kihívásokkal kapcsolatban.

Egy esetleges nagyobb árcsökkenés az árbevétel erózióján keresztül ugyanis kedvezőtlenül érinthetné a hazai mobilszolgáltatókat, persze erről egyelőre még korainak tűnik beszélni. Nem tudjuk ugyanis, hogy az ügyfelek a jövőben milyen arányban veszik igénybe az új lehetőséget, a szolgáltatás újdonsága miatt ráadásul egyelőre a korlátlan díjcsomagok bevételeken belüli aránya szinte észrevehetetlen lehet.

A KBC Securities intézményi elemzője nem tartja egyébként kizártnak, hogy tér nyílik az árak csökkenése előtt, másrészt szerinte csak idő kérdése, hogy ilyen árak mellett egy negyedik szereplő jelenjen meg a piacon.

Az egyedi magyar díjcsomagok viszont jól állják a sarat a régióban

A korlátlan csomagok esetében tapasztalt árazási különbségeket látva jogosan merül fel tehát a kérdés, hogy vajon a "normál" csomagok esetében is ekkora-e a különbség. Kedvező hír a befektetők számára, hogy erről egyáltalán nincs szó, a hazai árak versenyképesnek tűnnek a régió többi országában is, legalábbis a cseheknél mindenképp.

Az összehasonlítás ugyanakkor itt sem egyszerű, hiszen ahogyan a korlátlan csomagok esetében, úgy a "normál" csomagoknál sem találni két egyformát a régióban az Investor.hu gyűjtése szerint. Bár a konkrét számokat érdemes fenntartásokkal kezelni, az arányok mégis jól mutatják, hogy nagyjából egy árszínvonalon találhatók a közel hasonló szolgáltatást nyújtó díjcsomagok.

Forrás: [origo]

Habár a korlátlan hazai díjcsomagok árai érdemben felülmúlják a régiós szektortársakét, a normál csomagok esetében ez a megállapítás már nem állja meg a helyét leegyszerűsített vizsgálataink szerint. Mivel jelenleg ide sorolható a hazai telekomcégek ügyfélállományának jelentős része, talán némiképp túlzónak tűnhet az árak jelentős esését várni Magyarországon.

Nem vagyunk mi drágák

A régiós árszintek összehasonlításának egy másik, a fentiekhez képest jóval komplexebb (de persze még így sem tökéletes) módszere lehet a telekomszektorban, ha a mobilszolgáltatás bevételeit egy ügyfélre vetítjük (ARPU). Ebben az esetben a szerződéses ügyfeleken a Magyar Telekom 19,2 eurót keresett 2012 negyedik negyedévében egy hónapra vetítve, ami a cseh Telefónica (18,8 euró), és a lengyel TPSA (14,7 euró) értékeinél is valamivel magasabb. A feltöltőkártyás ügyfelek esetében viszont a Magyar Telekom által realizált bevétel alacsonyabbnak tekinthető.

Forrás: [origo]

Az előbbiekből kiindulva összességében arra a következtetésre juthatunk, hogy pusztán a régiós cégek számait elnézve a Magyar Telekomnak valamelyest valóban csökkenhet az egy szerződéses előfizetőre jutó bevétele (pláne, ha valóban érkezik egy negyedik szolgáltató, amely a lengyel piachoz hasonlóan erős versenyhelyzetet teremt). Érdemes lehet azonban egy pillantást vetni a nyugat-európai telekomszektorra, ahol az ARPU értéke rendre magasabb, mint a Magyar Telekomé, ami mindenképp azt mondatja velünk, hogy azért a mutató meredek csökkenését várni a Magyar Telekomnál túlzó lehet.

A régiós árak különbségének ugyanis oka lehet, hogy az egyes szolgáltatók eltérő kockázatokkal jellemezhető környezetben működnek. Tevékenységüket különböző országokban végzik, amiből fakadóan más és más szabályoknak kell megfelelniük, de a terhek eloszlása sem egyenletes. A díjstruktúra kialakítása során ezek a tényezők mind-mind fontos szerepet játszhatnak. A magasabb különadó terheléssel sújtott magyar telekomszektorra például komoly teher nehezedik, ami akár részben indokolttá is teszi, hogy magasabb bevételt várnak el a cégek egyetlen ügyfelüktől.

Van még probléma, látszik is az osztalékvárakozásokban

A mobilszegmensben látható lefelé mutató kockázatok (pl. korlátlan szolgáltatások árazása) mellett, komoly gondot jelenthet a Magyar Telekom számára a vonalas szegmens folyamatos zsugorodása is. Amellett, hogy az eredménykilátások romlanak, további jelentős összegeket emészthetnek majd fel a frekvenciatenderek, melyek során újabb frekvenciasávokért kell megküzdenie a már piacon lévő, és oda igyekvő társaságokkal. Hasonló sors vár a már korábban elnyert frekvenciasávokra is, ezeket ugyanis csak egy előre meghatározott ideig használhatják a szolgáltatók, utána újból fizetniük kell érte.

Ezek a kockázatok már a Bloomberg által összegyűjtött elemzői eredmény- és osztalékvárakozásokban is (részben vagy egészben) tükröződnek. A 2013-as üzleti év után 47,9 forint, míg a 2014-es után már csak 44,5 forint osztalék kifizetése várható a Magyar Telekomnál, ami egyaránt alulmúlja az elmúlt években fizetett 50 forintot. Sőt a rossz hír, hogy az osztalékvárakozások hónapról hónapra csökkennek.

Forrás: [origo]

A Magyar Telekom az Investor.hu-t is kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.