Vágólapra másolva!
A negatív tartományba csúszott vissza a hazai tőzsde, bár komoly mínuszokról nem beszélhetünk. Azért meglepő az alulteljesítés, mert a többi európai piacon kifejezetten jó a hangulat. A forint is benézett újra a 300-as szint fölé, de onnan sikerült visszábbjönnie.Európából folyamatosan érkeztek a beszerzési menedzser index adatok, amelyek bár vegyesen alakultak a befektetők között mégis a vevők dominálnak. Az élen a francia tőzsde halad, de az olasz parkett is jól teljesít, emellett a milánói börzének is jól megy, az olasz 10 éves kötvényhozamok pedig 2010 novembere óta nem látott mélysége estek.Az amerikai tőzsdék vegyesen  nyithatnak a határidős indexek alapján. Ma fontos lakáspiaci adatok is érkeznek az USA-ból, valamint tovább folytatódik a gyorsjelentés-áradat, többek között ma teszi közzé negyedéves számait az Apple is.
Vágólapra másolva!

Mínuszba csúszott a BUX

Alulteljesítő a hazai tőzsde Európában a lengyel börzével együtt. A befektetők valószínűleg az MNB kamatdöntő ülése miatt idegesebbek a magyar piacon. A BUX 0,3 százalékos csökkenésben van, ezzel csak lengyel társát tudja megelőzni.

Forrás: [origo]

A blue-chipek közül a Mol és a Magyar Telekom tartózkodik pluszokban, az olajpapír 0,3 százalékkal emelkedik, míg a telekomcég 1,5 százalékkal megy feljebb. Az OTP 0,1 százalékkal araszol felfelé, míg a két gyógyszerpapír csökken a legnagyobb mértékben.

Forrás: [origo]

Tartási ajánlással kezdte meg ismét a Magyar Telekom részvények követését a Wood. A cseh brókercég elemzője pesszimistább a piac nagy átlagánál, hiszen a Bloomberg adatai szerint jelenleg valamivel 400 forint felett tartózkodik az elemzői célárak átlaga.

Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn arról egyeztek meg, hogy lazítanak a Szíria elleni olaj embargón. A Molnak a horvát INA olajtársaságon keresztül vannak szíriai érdekeltségei és a kitermelés visszatérése egyértelműen pozitív katalizátor lehetne a magyar olajtársaság számára.

A forint már a 300-as szint fölött is tartózkodott az euróval szemben, de jelenleg is a lélektani határ környéken áll. A gyengülésben szerepet játszhat, hogy a Goldman Sachs és a Morgan Stanley után a francia Credit Agricole is a forint további gyengüléséről szóló előrejelzéseket tett közzé. A francia bankház elemzőinek véleménye szerint a hazai fizetőeszköz árfolyama meg sem áll majd a 307 forint/eurós szintekig. A dollár/forint keresztárfolyam 231-nél mozog, míg a CHFHUF 245,7-nél ingadozik.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Az MNB monetáris tanácsa várhatóan tovább csökkenti a jegybanki alapkamatot mai ülésén. A szakértők többsége 25 bázispontos kamatvágást vár, amivel 4,75 százalékra, történelmi mélypontjára mérséklődne az alapkamat.

A délelőtti 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukción tovább csökkent az átlaghozam, 8 bázisponttal 4,26 százalékra. Az előzetesen meghirdetett mennyiségnek megfelő 50 milliárd forint értékben adott el diszkontkincstárjegyeket az ÁKK, pedig a befektetők 85,5 milliárd forint értékben is vásároltak volna a papírokból.

Forrás: [origo]

Kitörő öröm Európában

Komolyabb pluszokban vannak a vezető nyugat-európai tőzsdék, annak ellenére, hogy az eurózónára vonatkozóan is vegyes beszerzési menedzser index (PMI) adatok érkeztek. A szolgáltató szektorbeli PMI 0,1 százalékkal jobb lett a várakozásoknál, azonban a feldolgozóipari PMI 46,5 pont lett az elemzők által várt 46,7 pont helyett, míg a kompozit index értéke az előrejelzéseknek megfelelően alakult.

Forrás: [origo]

Korábban még rontott a piaci hangulaton, hogy a német a feldolgozóipari beszerzési menedzser index 47,9 pont lett, míg az elemzők 49 pontos értéket vártak. A szolgáltató szektorbeli PMI pedig 49,2 pont lett, a szakértők 51 pontos várakozásával szemben. Azonban ennek hatása már tovatűnt, habár a DAX továbbra is a sor végén kullog, ugyanakkor már a német index is fél százalékos emelkedésben van.

A francia PMI adatok jobbak lettek a vártnál, ami a francia parkettet 1,5 százalékos pluszig segítette. Ezzel a párizsi index felülteljesítő Európában.

Az olasz 10 éves kötvényhozamok tovább csökkentek, és 2010 novembere óta először értek a 4 százalékos szint alá. A jó hangulatban olasz börze is 1 százalék körüli emelkedésben van.

Forrás: [origo]

A svájci luxuscég, a Richemont 5 százalék felett drágul, miután a társaság közzétette, hogy teljes évi nettó eredménye 30 százalékkal emelkedett, leginkább az erősödő dollárnak köszönhetően. Az elemzők 25 százalékos növekedést vártak.

A Michelin 8,1 százalékos első negyedéves árbevétel csökkenésről számolt be. Az eladások értéke 4,88 milliárd euróra esett, az egy évvel korábbi 5,3 milliárd euróról, és a bevétel elmaradt az elemzők által várt 4,97 milliárd eurótól is. A társaság azonban megerősítette éves célkitűzéseit, feltételezve, hogy nem mozognak a negatív irányban a devizák. A részvények kezdetben 4 százalékkal zuhantak, azonban jelenleg már 0,6 százalékos emelkedésben vannak, amit a vártnál jobb francia PMI adatok és az általános piaci hangulatjavulás is okozhat.

A határidős indexek alapján kisebb mínuszban nyithatnak az amerikai indexek. Ma további fontos makroadatok érkeznek a tengerentúlról, többek között a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex áprilisi értéke és az újlakás értékesítések márciusi alakulása. Emellett érkezik több vállalati gyorsjelentés is, ma jelent például az Apple vagy az AT&T is.