Vágólapra másolva!
A Richter rossz teljesítménye húzta vissza a hazai parkettet, így 0,3 százalékos mínuszban zárt a BUX, míg a gyógyszergyártó 2 százalékot zuhant. A forint a kamatdöntés után továbbra is a 299,5-ös szint környékén ingadozik az euróval szemben, azokután, hogy néhány perccel a döntés előtt nagyot gyengült, miután a Bloomberg tévesen azt állította, hogy 1 százalékra csökkent a jegybanki alapkamat.Európában a befektetők az ECB kamatvágására spekulálhatnak, és ennek hatására bonatkozhatott ki délutánra a hatalmas rali a nyugat-európai tőzsdéken. A sort a francia és a spanyol börze vezeti 3 százalék feletti ugrásával.Amerikában is 1 százalék körüli pluszokban állnak az indexek a vártnál jobb újlakás értékesítési adatokra és a jó gyorsjelentések hatására.
Vágólapra másolva!

Nem szerették a Richtert

0,3 százalékos mínuszban zárt a budapesti tőzsde, amely a lengyel parkettel karöltve alulteljesítő volt, holott Nyugat-Európában valóságos eufória alakult ki délután. A régió többi fontos indexe is emelkedni tudott, az osztrák börze 1,7 százalékkal erősödik.

Forrás: [origo]

A Richtert megütötték ma, a nagyobbik gyógyszercég 2 százalékot zuhant. Az OTP és a Magyar Telekom emelkedéssel zárta a napot, előbbi 1 százalékkal, míg utóbbi 0,5 százalékkal került feljebb. Ellenben a többi blue-chip már nem muzsikált túl jól. A Mol 0,8 százalékkal csökkent, míg az Egis végül tegnapi záróárán fejezte be a napot.

Forrás: [origo]

A Richter számára középtávon fontos profitmozgatónak bizonyuló cariprazine-nal kapcsolatban a cég továbbra is a második félévre várja az amerikai gyógyszerfelügyelet bevezetéssel kapcsolatos jóváhagyását. Emellett a Richter amerikai partnere, a Forest Laboratories erős negyedéves eredményszámokat közölt, bár ez a cég részvényárfolyamára nincs hatással.

A kisebb cégek közül a CIG Pannónia 2,6 százalékkal, míg a Synergon 13,9 százalékkal esett. Az FHB papírjai azonban 0,3 százalékot erősödni tudtak.

Jóváhagyták a Graphisoft Park által javasolt 40 forintos osztalékot részvényenként a tulajdonosok a mai közgyűlésen. A kifizetés rendjével kapcsolatban a későbbiekben fog tájékoztatást adni a cég. Az összeg közel 4,4 százalékos osztalékhozamnak felel meg a mai piaci árral számolva. A részvények tegnapi záróárukon fejezték be a napot.

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 4,75 százalékra vágta vissza az irányadó kamatlábat mai kamatdöntő ülésén a monetáris tanács. Ezzel új történelmi mélyponton van a ráta. A kamatláb lassan eléri a Monetáris Tanács 4 külső tagja által tavaly novemberben megfogalmazott, kívánatosnak tekintett 4,5 százalékos szintet. Gerhardt Ferenc tegnap kinevezett alelnök a 4,5-5 százalék közötti szintet nevezte megfelelő szintnek parlamenti meghallgatásán.

A forint néhány perccel a döntés előtt nagyot gyengült, miután a Bloomberg tévesen azt állította, hogy 1 százalékra csökkent a jegybanki alapkamat. Részben ennek hatására a hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama 302,8-ig pattant, onnan viszont már vissza tudott korrigálni, és jelenleg a 299,5-ös szint közelében mozog. A dollár/forint keresztárfolyam 229,9-nél, míg a svájci frankkal szembeni jegyzések 244,2-nél ingadoznak.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Komoly hegymenet Európában

Kitörő eufória uralkodik a nyugat-európai piacokon, amit a spanyol és francia tőzsde vezet 3 százalék feletti hegymenetével, de csaknem az összes index 2 százalék feletti emelkedésben van. A DAX délelőtt még minimális mínuszban is járt, onnan azonban valósággal kilőtt a német index.

Forrás: [origo]

A 3 hónapja nem látott mértékű rali annak ellenére bontakozott ki, hogy vegyes beszerzési menedzser indexek láttak napvilágot ma. Ezeket azonban úgy értékelték a befektetők, hogy emiatt az ECB kamatvágásra adhatja a fejét, és ez fűtheti a piacokat.

A kockázatvállalási hajlandóság erősödését az is mutatja, hogy az olasz 10 éves kötvényhozamok tovább csökkentek, és 2010 novembere óta először értek a 4 százalékos szint alá. Eközben a francia tízéves kötvényhozamok is rekordalacsony mélységbe, 1,71 százalékra zuhantak.

A svájci luxuscég, a Richemont már 8 százalékkal emelkedik, miután a társaság közzétette, hogy teljes évi nettó eredménye 30 százalékkal emelkedett, leginkább az erősödő dollárnak köszönhetően. Az elemzők 25 százalékos növekedést vártak.

A Richemont árfolyama (Zürich)

Forrás: [origo]

A Michelin részvényei már 2,7 százalékos pluszban járnak a francia piacon kialakult hatalmas vételi kedvnek köszönhetően, pedig a társaság 8,1 százalékos első negyedéves árbevétel csökkenésről számolt be még nap elején. Ezt követően még 4 százalékos mínuszban tartózkodott a papír, de délutánra már a gumiabroncsgyártó részvényeit is tépték a befektetők.

18 darab Airbus A350 típusú repülőgépet rendelt az EADS-tól a British Airways anyavállalata, az International Consolidated Airlines Group (IAG). A gépeket a British Airways fogja megkapni, és a megrendelés összértéke 6 milliárd dollárt tesz ki. A hírekre az EADS részvényei 2,6 százalékkal emelkednek.

Kedvező makroadat és jó gyorsjelentések segítik az indexeket

Az újlakás értékesítések márciusi száma éves alapon 417 ezerre, 1,5 százalékkal növekedett, míg az elemzők csak 416 ezerre számítottak.

A kedvező makroadat és a jó gyorsjelentések hatására az amerikai indexek is 1 százalék körüli emelkedésben vannak. Legjobban a Nasdaq teljesít 1,1 százalékos plusszal, de az S&P 500 és Dow Jones sincs sokkal lemaradva.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül mind a tíz pozitív tartományban tartózkodik, ahol a pénzügy és a technológia a felülteljesítő.

Forrás: [origo]

2,5 százalékkal emelkedik a Travelers árfolyama, miután a negyedéves működési eredmény részvényenként 2,31 dollár lett, szemben a 2,02 dolláros elemzői várakozással. A bevételek esetén azonban a 6,33 milliárd dolláros értékkel elmaradtak az 6,43 milliárd dolláros várakozástól. A menedzsment ezzel együtt a várakozásoknak megfelelően, 50 centre növelné a negyedéves osztalék nagyságát.

A nyereség tekintetében remek első negyedévben van túl a United Technologies, miután az EPS 1,39 dollár lett, szemben az elemzői konszenzusban szereplő 1,29 dollárral. Ezzel együtt az árbevétel elmaradt a várakozásoktól, csak 14,4 milliárd dollárt ért el, míg az elemzők 14,93 milliárdra számítottak. A cég részvényei 0,9 százalékkal csökkennek.

2,7 százalékkal erősödött a Du Pont árfolyama a cég első negyedéves gyorsjelentését követően. A vegyipari társaság az év első három hónapjában 1,56 dolláros EPS-t ért el, szemben az elemzői konszenzusban szereplő 1,53 dollárral.