Dollármilliárdokért rendel Airbusokat a British Airways

Vágólapra másolva!
6 milliárd dollár értékben rendel 18 darab Airbus A350 típusú repülőgépet a British Airways anyavállalata, az IAG az EADS-tól a brit leánya számára. A dollármilliárdos üzletet hetek óta rebesgették a légiiparban, azonban az csak most vált hivatalossá. A hírekre az EADS részvényei 1 százalék feletti pluszba lendültek.
Vágólapra másolva!

18 darab Airbus A350 típusú repülőgépet rendelt az EADS-tól a British Airways anyavállalata, az International Consolidated Airlines Group (IAG) - írja a Bloomberg. A gépeket a British Airways fogja megkapni, és a megrendelés összértéke 6 milliárd dollárt tesz ki. Ezzel igaznak bizonyultak az elmúlt hetekben felröppent pletykák a brit légitársaság tervezett gépvásárlásairól.

Az A350-eseket 2017 és 2023 között folyamatosan fogja leszállítani az EADS, és az IAG kilátásba helyezte további 18 gép vásárlását is, elsősorban a British Airways és másik leányának, a spanyol Iberia számára. A brit és a spanyol vállalat gépparkja ugyanis igencsak elöregedett, a brit társaság leginkább a Boeing 747-eseit, a spanyol cég pedig Airbus A330s és A340s típusú gépeit szeretné lecserélni.

Az Iberia számára viszont csak akkor rendeli meg az IAG az új repülőgépeket, ha a spanyol társaság újra nyereségesen fog működni, amihez többek között a költségei jelentős csökkentésére, és működésének átalakítására lesz szükség. Első lépésként az Iberia bejelentette, 3000 alkalmazottjától fog megválni veszteséges egységeinél.

A megrendelés elnyerésével nagy csapást mért a Boeingre az Airbus, mivel a Boeing egy ideje győzködi az IAG-t, hogy inkább a frissített 777-es modellt vegye meg a brit cég, ne a rivális gépeit. A Wall Street Journal egy korábbi forrása úgy véli, azzal, hogy az EADS-tól veszi meg az Airbusokat a British Airways, a későbbiekben a Boeing már nem nyújt majd olyan nagy kedvezményeket a társaságnak.

A dollármilliárdos megrendelés hírére az EADS részvényei 1,4 százalékot erősödtek.

EADS árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]