Dánia eltörli az üdítőital-adót

Vágólapra másolva!
Nem jött be a dánoknak az üdítők megdrágítása: eltűnt több ezer munkahely, de az emberek továbbra is megveszik az italokat, ráadásul egy részüket a határokon túl. A kormány ezért eltörli a különadót.
Vágólapra másolva!

Dánia eltörli az üdítőitalokra kivetett különadót. A kormány hétfői bejelentése szerint az adót két lépésben szüntetik meg: 2013. július 1-jétől előbb 50 százalékra mérséklik, majd 2014. január elsejével teljesen eltörlik.

Dánia Európában az elsők között vetett ki különadót az üdítőitalokra, az egyik legmagasabbat a kontinensen. Az adó megszüntetésének célja, hogy a dán gazdaságban megfelelő feltételek alakuljanak ki a gazdasági növekedés beindításához és a munkahelyteremtéshez.

Dánia tavaly eltörölte az egy évvel korábban bevezetett zsíradót is, mert az túlságosan költséges volt, és nem járult hozzá a dánok étkezési szokásainak megváltozásához - emlékeztetett keddi közleményében az Európai Alkoholmentes Italgyártók Szövetsége (UNESDA).

"Az üdítőitalokra kivetett különadók a végüket járják, egyre több országban törlik el őket egész Európában. Bebizonyosodott, hogy az emberek nem lesznek tőlük egészségesebbek, viszont munkahelyek szűnnek meg miattuk, és csökken a gazdaság teljesítménye" - idézte a közlemény az UNESDA főtitkárát, Alain Beaumont-t.

A szövetség szerint az adó miatt korábban megszűnt ötezer munkahely nagy része újrateremthető. A dánok ugyanis jelenleg Németországba és Svédországba járnak át üdítőitalokat vásárolni, mivel ott olcsóbb.

Magyarországon a népegészségügyi termékadó (közismert nevén chipsadó) az üdítőitalok bizonyos fajtáira is vonatkozik. Az ágazat eladásai 2012-ben százalékkal visszaestek.