Nagy kilengés után 300 alá tért vissza a forint

Vágólapra másolva!
A vártnál gyengébb makroadatok láttak napvilágot Kínából és Németországból, ezen kívül az S&P hitelminősítő kilátásba helyezte Japán lehetséges leminősítését, melyek együttesen a forint piacán is elronthatták a hangulatot. Így a hazai fizetőeszköz délelőtt gyengülésnek indult, és a 300-as szint fölé is benézett az euróval szemben. A jegybanki kamatdöntő ülés eredményének nyilvánosságra hozása előtt néhány perccel pedig egy kínos baki pillanatok alatt a 303-as szint közelébe lökte a forintot, onnan viszont visszaereszkedett a hazai fizetőeszköz kurzusa, és délután a 300-as szint alatt mozog az euróval szembeni árfolyama.
Vágólapra másolva!

16:30

Kisebb riadalmat okozott a forint piacán a jegybanki kamatdöntő ülés előtt, hogy a Bloomberg hírportálon tévesen 400 bázispontos kamatcsökkentésről szóló hír jelent meg. A "bakit" természetesen gyorsan korrigálták, ennek ellenére a forint a 300 körüli szintekről egészen három hetet mélypontjáig, 302,8-ig gyengült az euróval szemben.

A mai ülésen egyébként 25 bázisponttal, 4,75 százalékra vágta vissza az alapkamatot a monetáris tanács, ami nem rendítette meg a hazai fizetőeszközt. A forint erősödni kezdett, az euróval szembeni jegyzése 299 alatt is megfordult, késő délután 299,5 körül mozog. A dollár/forint árfolyama 230-nál, a svájci franké pedig 244,5-nél található.

EURHUF napi árfolyama

Forrás: [origo]

A régiós devizák közül a forint a középmezőnyben foglal helyet, a lengyel zloty és a román lej kismértékben erősödni tud az euróval szemben, míg ma eddig a cseh korona kissé lemaradt társaitól. Nagyobb kilengések viszont a forint kivételével egyik devizánál sem láthatóak.

Forrás: [origo]

10:30

Folytatódik a forint gyengülése, és már a 300-as szint fölött mozog az euróval szembeni árfolyama.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

10:08

A 300-as szint közelében mozog a forint az euróval szemben, melyben az is szerepet játszhat, hogy a vártnál gyengébb makroadatok láttak napvilágot Kínából és Németországból. A kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index (PMI) kéthavi mélypontjára zuhant, és a német PMI adat is a várt 49 pontos szint helyett csupán 47,9 ponton alakult, ami a szektorok zsugorodásáról árulkodik.

Ezen kívül az S&P hitelminősítő közölte, lát esélyt Japán adósberosolásának rontására, leginkább a deflációból és a recesszióból eredő kockázatok miatt.

Ezzel a hazai fizetőeszköz továbbra sem tud talpra állni, és a forintot nem segítheti az sem, hogy a Goldman Sachs és a Morgan Stanley után a francia Credit Agricole is a forint további gyengüléséről szóló előrejelzéseket tett közzé. A francia bankház elemzőinek véleménye szerint a hazai fizetőeszköz árfolyama meg sem áll majd a 307 forint/eurós szintekig, ami némileg optimistább előrejelzés, mint a GS 310-es, és a MS 320-as árfolyamra vonatkozó prognózisa.

A forint piacán így némileg pesszimistábban várhatják a befektetők a mai jegybanki kamatdöntő ülést, ahol a monetáris tanács várhatóan tovább csökkenti a jegybanki alapkamatot. A szakértők többsége 25 bázispontos kamatvágást vár, amivel 4,75 százalékra, történelmi mélypontjára mérséklődne az alapkamat.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

A forint hosszú távú grafikonját vizsgálva a hazai fizetőeszköz egy kulcsszinthez ért el. Egyrészt a 300-as pszichológiai szint tartóztatja fel az árfolyamot, másrészt az 50 napos mozgóátlag (szürke vonal) is feltartja a forint gyengülését. Ha ezek a szintek elesnének, akkor első körben 307,5-ig is elpattanhat az árfolyam, míg pesszimista esetben a 317 körüli szintek is elképzelhetőek.

Ellenkező esetben, az erősödő forint 295 közelében ütközhet akadályba a trendvonal közelében, igaz, ennél azonban markánsabb szintnek ígérkezik a 290-es szint. Ezt a közelben húzódó, és lélektanilag fontos szerepet játszó 200 napos mozgóátlag is erősíti.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Az elmúlt egy hétben a forint bizonyult a leggyengébb régiós devizának, az elmúlt egy hétben közel 1,5 százalékot gyengült az euróval szemben. A régiós devizák közül a cseh korona és a lengyel zloty nagyjából ugyanott található, mint múlt hétfőn.

Forrás: [origo]