Végrehajtási adatbázist tervez a kormány

Vágólapra másolva!
Igazolást kérhetnének a magánszemélyek a végrehajtói kamarától arról, hogy nincs ellenük végrehajtás. Az illetékes minisztérium a hitelezővédelemmel indokolja az újítást.
Vágólapra másolva!

Bármely magánszemély lekérdezheti majd egy központi adatbázisból, hogy folyt, illetve folyik-e ellene végrehajtás, ha a kormány elfogadja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) erre vonatkozó tervezetét.

A kormany.hu-n a múlt héten megjelent, egyelőre hangsúlyozottan nem hivatalos, közigazgatási egyeztetés alatt álló tervezet szerint a nyilvántartásból közhiteles adatokat lehetne lekérdezni - hasonlóan ahhoz, ahogy az adóhatóságtól kérhet az adózó "nullás" igazolást arról, hogy nincs adótartozása.

A tervezet szerint a lekérdezés a kérelmezőnek 3000 forintba kerülne a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara által vezetett nyilvántartásból. A rendszer tesztelésre alkalmas változatának 2013. július 15-ig kellene elkészülnie.

A tervezet indoklásában az áll, hogy "a hitelezővédelem egy magasabb szintjének biztosítása" érdekében van szükség minderre: az adóssal szerződési viszonyba lépő jogalanyok, a különböző juttatásokat odaítélő szervek így meggyőződhetnek róa, hogy az illetővel szemben végrehajtási eljárás nincs, vagy meghatározott időn belül nem volt folyamatban.