Szibériai olajmezőről tárgyal a Mol

Vágólapra másolva!
A török Hurriyet szerint közös vállalat létrehozását tervezi a török TPAO és a Mol, melynek keretein belül a szibériai Baitugan mezőről napi 12 ezer hordó olajat hoznának a felszínre. Ez azt jelentené, hogy a jelenlegi 5500 hordós napi kitermelés több mint megduplázódna. Egyelőre a Mol részéről nem történt hivatalos bejelentés a tárgyalásokról.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg a török Hurriyet információit idézve arról számolt be, hogy a török állami olajtársaság, a TPAO közös vállalatról tárgyal a Mol-lal. A projekt célja a Mol szibériai Baitugan mezőjén zajló kitermelés növelése lenne.

A Mol legutóbbi kutatási és kitermelési riportjában még arról írt, hogy a 100 százalékban a Mol tulajdonában lévő mezőről a kitermelés napi 5500 hordó volt, ami a Mol Csoport teljes kitermelésének közel 5 százaléka. A riportból az is kiderül, hogy a mezőn 110,5 millió hordó kőolaj-egyenértékes tartalék található és a Mol szerint 2023-ban érhetik majd el a csúcs kitermelési szintet.

Egyelőre a Mol részéről nem érkezett bejelentés az üggyel kapcsolatban. A török hírforrás szerint akár napi 12 ezer hordó is lehet a mező kitermelése, ami a Mol jelenlegi termelésének 10 százalékát jelentené.

Összességében a hír kapcsán még sok a homályos pont. Nem tudni, hogy mekkora részesedésről tárgyalnak a felek és így a kitermelésből mennyi jutna a Mol-nak, és mennyit kapna a török fél. Az sem világos, hogy milyen áron szállna be a TPAO és hogy mennyi beruházás szükséges ahhoz, hogy elérhető legyen a hírben szereplő 12 ezer hordós kitermelési szint.

MOL

Forrás: [origo]