Vágólapra másolva!
A BUX továbbra is 0,2 százalékkal emelkedik a jó nemzetközi hangulatban. Kiemelkedő teljesítmény nem láthaó a blue-chipek között, de a Richter kivételével a pozitív tartományban mozognak a részvények. A forint nem mutat nagy elmozdulást, az euróval szembeni árfolyam 298,8 közelében ingadozik.Európában az olasz tőzsde állt az élre, ahol leginkább a bankszektor részvényeit vásárloják a befektetők, az Unicredit 4,2 százalékkal, míg a Banco Popolare 5 százalékkal menetel felfelé. De a többi nyugat-európai börze is szép pluszokat mutat.Az USA-ban is 0,5-0,7 százalékos emelkedéssel nyithatnak a tőzsdék a határidős indexek alapján. Fontosabb makroadat nem lát ma napvilágot a tengerentúlról, így továbbra is a vállalati gyorsjelentések adhatnak irányt a piacoknak.
Vágólapra másolva!

Álmos kereskedés a hazai parketten

Továbbra is 0,2 százalék körüli pluszban áll a BUX, ezzel alulteljesítő a magyar tőzsde mind a régióban, mind pedig a nyugat-európai társakhoz képest. A forgalom meglehetősen alacsony, alig haladja meg a 1,7 milliárd forintot a nap közepén. Közép-Európában a cseh index vezeti továbbra is a rangsort 1,6 százalékos emelkedésével.

Forrás: [origo]

Itthon a blue-chipek közül a Richter kivételével a pozitív tartományban tartózkodnak a papírok. A nagyobbik gyógyszergyártó részvényei 0,6 százalékkal csökkennek. Az OTP 0,4 százalékkal, a Mol 0,2 százalékkal, míg a Magyar Telekom 0,2 százalékkal emelkedik. A kisebbik gyógyszerpapír, az Egis 0,8 százalékkal megy felfelé.

Forrás: [origo]

A kisebb papírok közül az ANY Biztonsági Nyomda 8 százalékot zuhant, mivel ma már a papíronkénti 44 forintos osztalék nélkül forognak a cég részvényei a tőzsdén, így törvényszerű volt, hogy a körülbelül 9 százalékos esést nem kerülheti el a részvény. A Synergon 0,8 százalékkal tud emelkedni, miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy a cég mégiscsak részt vehet az elektronikus útdíjfizetési rendszer kiépítésében.

A forintban nincs nagy mozgás, továbbra is 1 forintos sávban ingadozik az euróval szemben, jelenleg 298,8 közelében jár a hazai fizetőeszköz. A dollárral szembeni keresztárfolyam 229-nél, míg a CHFHUF jegyzések 245,2-nél mozognak.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Az olaszok az élen Európában

A nap közepén is jól teljesítenek a vezető nyugat-európai indexek. A legelőrébb az olasz parkett jár, ami már 2 százalékkal emelkedik. A milánói börzét az segítheti, hogy újraválasztották Giorgio Napolitano elnököt, ami valamelyest mérsékelheti a politikai bizonytalanságot az országban. Az olasz kétéves kötvények hozama 7 bázisponttal 1,267 százalékra csökkent, ami mindenkori mélypontnak számít.

Forrás: [origo]

A olasz részvények közül a pénzügyi szektor teljesít jól, a Banco Popolare 5, míg az Unicredit 4,2 százalékkal menetel felfelé.

Az Unicredit árfolyama (Milánó)

Forrás: [origo]

A holland Philips 3 százalékkal esik, folytatva hetedik napja tartó lejtmenetét. Ma tette közzé a vállalat negyedéves gyorsjelentését, amiben a várt 441 millió eurós adózás, kamatfizetések és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) helyett csak 421 millió eurót ért el a cég az első negyedév során. A cég 5,26 milliárd eurós árbevételt ért el, ami 0,9 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévben mért árbevételnél, és több mint 6 százalékkal marad el az előző év azonos időszakában produkált 5,608 milliárd eurós árbevételtől.

A Philips árfolyama (Amszterdam)

Forrás: [origo]

A Hermes francia luxuscég 10 százalékos árbevétel növekedésről számolt be az első negyedévre vonatkozóan, amit elsősorban az ázsiai piacokon elért jó eredmény hajtott. A párizsi központú vállalat 857 millió euró bevételt ért el, míg az elemzők 854 millió eurót vártak. A cég részvényei 1,1 százalékkal emelkednek.

Az amerikai határidős indexek alapján a tengerentúli börzék 0,5-0,7 százalékos pluszban nyithatnak. Ma fontosabb makroadat nem érkezik Amerikából, így továbbra is a vállalati gyorsjelentésekre figyelhetnek a befektetők.

Ezek közül a Caterpillar jelentését várhatják leginkább a piacok. Több elemző is arra számít, hogy a cég csökkenti 2013-as várakozásait a mai gyorsjelentése során. A vállalat pénteken jelezte, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest 11 százalékot esett az értékesítés.