Vágólapra másolva!
Ázsiában a japán tőzsde áll az élen a vezető indexek között. A Nikkei 1,8 százalékkal menetel felfelé, miután pénteken a G20-as találkozón a vezetők rábólintottak a japán kormány lazító monetáris politikájára. A jen dollárral szembeni árfolyama a lélektani 100-as határ közelébe ugrott. Kínában a szombati földrengés hatására csökkennek az indexek, amit a biztosítótársaságok esése okoz. Szakértők szerint viszont nem várható, hogy a földrengés komolyabb hatással lenne a gazdasági növekedésre.Pénteken Amerikában kifejezetten jó hangulat uralkodott, a vezető indexek mind erősödni tudtak, amit a Nasdaq vezetett 1,4 százalékkal, elsősorban a Google és a Microsoft jó teljesítményének köszönhetően. Hétfőn tovább folytatódik a gyorsjelentési szezon az USA-ban, míg fontosabb makroadat ma nem lát napvilágot.Európában a határidős indexek alapján emelkedéssel kezdhetik a hetet a vezető nyugat-európai tőzsdék. A kontinensről egy fontosabb makroadat ékezik, délután az eurózónabeli fogyasztói bizalom áprilisi alakulása.
Vágólapra másolva!

Földrengés hátráltatja a kínai indexeket

A japán tőzsde lépett az élre az ázsiai tőzsdék között, köszönhetően a jen újbóli gyengülésének. A befektetők úgy értelmezték a pénteki G20-as találkozó nyilatkozatát, hogy a nemzetközi közösség támogatja a japán monetáris lazítás politikáját.

Forrás: [origo]

A találkozón nagyon nagy figyelmet kapott a devizapolitika, de a végső eredmény az lett, hogy tovább lehet folytatni a gyengítő politikát.

Az USD/JPY árfolyama

Forrás: [origo]

A japán Nikkei 1,8 százalékos emelkedésben van, amit a legnagyobb exportőrök jó teljesítménye fűt, és ezzel az index 5 éves csúcsára ért. Például a Canon 2,1 százalékos, a Nissan 3,2 százalékos, míg a Fujitsu 3 százalékos emelkedésben van. Emellett a pénzügyi szektor is jó teljesítményt mutat két százalék körüli erősödéssel. A japán jen dollárral szembeni árfolyama pedig újra a lélektani 100-as határ közelébe került.

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A többi ázsiai piacon az ausztrál és a dél-koreai emelkedni tud, azonban Kínában rosszabb a hangulat és a tőzsdék csökkennek a Szecsuán tartományban bekövetkezett 186 halálos áldozatot követelő földrengés miatt. A Shanghai Composite-ot a biztosítók mélyrepülése húzza le, míg az építkezési vállalatok emelkedni tudnak a későbbi újjáépítési munkálatok reményén.

Hong Kong-ban is hasonló a helyzet, a biztosítók 1-2 százalékos mínuszban tartózkodnak, míg az építőiparhoz kapcsolódó cégek 1 százalék fölött emelkednek.

Szakértők szerint azonban a földrengésnek nem lesz komolyabb hatása az ország gazdasági növekedésére, mivel az leginkább olyan hegyvidéki területeken következett be, ahol alacsony a népesség.

Jó volt a hangulat pénteken Amerikában

Sikerült pénteken komolyabbat erősödniük a meghatározó amerikai tőzsdeindexeknek a hathetes mélypontjukról, 0,7-0,8 százalékos pluszt ért el a DowJones és az S&P 500, míg a Nasdaq 1,4 százalékot tudott erősödni, főként a Google és a Microsoft jó teljesítménye miatt.

Forrás: [origo]

Tízből nyolc S&P 500 szektor volt képes növekedni pénteken. A legjobb formában a távközlési cégek és az alapvető fogyasztási javak voltak. Az olaj és a gáz szektor képviselői gyengén muzsikáltak.

Forrás: [origo]

3 százalékkal nagyobb lesz az amerikai GDP júliustól, mivel figyelembe veszik a GDP számításánál a 21-ik századi komponenseket, mint például a filmek után járó jogdíjak és kutatás-fejlesztésre fordított összegek. Több milliárd dollár értékben kerülnek bele a GDP-be immateriális javak.

13,4 dollárig zuhant pénteken a Dell árfolyama, miután kiderült, hogy a társaságot a Blackstone kockázati tőke társaság nem akarja megvenni. A Dell menedzsmentje továbbra is Michael Dell és a Silver Lake részvényenkénti 13,65 dolláros felvásárlási ajánlatát támogatja.

8 éve nem látott mértékű zuhanást ért el pénteken az IBM. A technológiai óriás több mint 8 százalékot zuhant, miután az elemzői várakozásoktól elmaradó eredményről számolt be.

Az IBM árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

Több elemző is arra számít, hogy a Caterpillar csökkent a 2013-as prognózisain a mai gyorsjelentése során. A vállalat pénteken jelezte, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest 11 százalékot esett az értékesítés. A társaság januárban 7-9 dolláros éves EPS-t és 60-68 milliárd dolláros bevételt jósolt, de úgy fest, a sáv teteje nehezen lesz elérhető.

Nem érkezik ma fontosabb makroadat az USA-ból, de további nyolc S&P 500 komponens jelent. Piacnyitás előtt számol be előző negyedéves teljesítményéről a Halliburton, a Caterpillar, míg piacnyitás után a Netflix és a Texas Instruments számai lehetnek érdekesek.

A határidős indexek alapján Európában a pozitív tartományban nyithatnak az indexek. Ma Európából csak egy fontosabb makroadat érkezik délután, méghozzá az eurózónabeli fogyasztói bizalom áprilisi értéke.