Nem fogytak elég jól a Philips termékei

Vágólapra másolva!
A várakozásoktól elmaradó első negyedéves gyorsjelentést tett közzé a Philips, mely szerint a vállalat árbevétele és nyeresége is alacsonyabb lett az előrejelzéseknél. A holland cégnél így eddig nem bizonyult túl sikeresnek az új stratégia, hogy a magasabb árréssel értékesíthető energiatakarékos világítóberendezések és egészségügyi felszerelések felé kezdenek fordulni a korábbi fogyasztói elektronikai cikkek felől.
Vágólapra másolva!

Elvétette a várakozásokat első negyedéves gyorsjelentésével a Philips. Az elektronikai cikkeket gyártó vállalat adózás és kamatfizetések előtti, különleges tételektől és értékcsökkenéstől tisztított eredménye (EBITDA) 421 millió eurót tett ki az év első három hónapjában, holott a szakértők 441 millió euróra számítottak.

A cég 5,26 milliárd eurós árbevételt ért el, ami 0,9 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévben mért árbevételnél, és több mint 6 százalékkal marad el az előző év azonos időszakában produkált 5,608 milliárd eurós árbevételtől, ráadásul az 5,48 milliárd eurós elemzői konszenzustól is elmarad.

Forrás: [origo]

Frans van Houten vezérigazgató vezetésével a Philips a magasabb árréssel értékesíthető termékekre kezdett fókuszálni az utóbbi években, így a korábbi kiskereskedelmi elektronikai cikkek helyét egyre inkább az energiatakarékos világítóberendezések és egészségügyi felszerelések értékesítése vette át. A cég nagyobb veszteségeket termelő televíziók értékesítésével foglalkozó egységét pedig a TPV Technology-val közös kapcsolt vállalkozásba szervezték ki. Az audió és videó üzletágukat pedig a Funai Electronic-nak adták el.

Forrás: [origo]

Az eredmények további javítása érdekében Van Houten vezetésével a Philips 1,1 milliárd eurós költségcsökkentő programot fog végrehajtani 2014-ig, melynek keretében 6700 alkalmazottjuktól fognak megválni. A vezérigazgató a múlt hónapban közölte, további 1 milliárd eurós költségcsökkentést tart megvalósíthatónak 2014 és 2016 között.

Ugyanakkor Van Houten mai nyilatkozata szerint a kedvezőtlen piaci trendek szerint lassú növekedésre számítanak a következő hónapokban Európában és az Egyesült Államokban. Ennek ellenére a vállalat nem módosított várakozásain, idén 10-12 százalékos EBITDA növekedésre számítanak az árbevételük 4-6 százalékos emelkedése mellett. Van Houten közölte, legkorábban szeptemberben módosíthatnak ezeken a célkitűzéseken.

A váratlan eredmények után szabadulni kezdtek a Philips részvényeitől a befektetők, a papírok már 2,9 százalékos mínuszban forognak Amszterdamban.

Royal Philips Electronics árfolyama (Amszterdam)

Forrás: [origo]