Vágólapra másolva!
Nap végére komoly eladói nyomás nehezedett a magyar tőzsdére a vártnál gyengébb amerikai lakáspiaci adatok miatt elromlott nemzetközi hangulat miatt. A BUX 1,4 százalékos eséssel zárt, amihez a Mol 2,5 százalékos zuhanással járult hozzá. A forint napközben a 300-as szint felett is járt az euróval szemben, azonban onnan sikerült visszakorrigálnia a hazai fizetőeszköznek, és jelenleg a 299,5-ös szint alatt tartózkodik.Európában vegyesen mozognak a vezető indexek, az élen továbbra is az olasz parkett áll, amit az itáliai bankok és biztosítók jó teljesítménye segít.Amerikában a várttól elmaradó használtlakás értékesítési adatok miatt felemás a hangulat. A Nasdaq minimálisan emelkedni tud, míg a Dow Jones és az S&P 500 0,5 és 0,2 százalékos mínuszban áll.
Vágólapra másolva!

Adták a magyar részvényeket a befektetők

Elkezdték adni a magyar részvényeket az Amerikából érkező gyengébb lakáspiaci adat hatására. A BUX 1,4 százalékos mínuszban zárt, amivel jóval alulteljesítette régiós társait. A cseh tőzsde 1,3 százalékos plusszal vezeti a rangsort.

Forrás: [origo]

A Mol és a Magyar Telekom kapta a legnagyobb pofont, előbbi 2,6, míg utóbbi 1,7 százalékos csökkenéssel zárt. Az OTP-ben is az eladók domináltak, a hazai bankpapír 0,8 százalékot gyengült. A Richter 1,4 százalékkal került lejjebb, míg az Egis tudta tartani magát és 1,9 százalékos emelkedést produkált.

Forrás: [origo]

Elveszítette a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége elleni pert a csekkbefizetésekkel kapcsolatban a Magyar Telekom, de fellebbez a döntéssel szemben. A cég továbbra is fenntartja, hogy a 2012. május 1-jével bevezetett, majd jogszabályváltozások folytán 2012. november 17-én megszüntetett tranzakciós díjjal kapcsolatban a társaság eljárása minden tekintetben mindvégig megfelelt a hatályos jogszabályi előírásoknak. A társaság papírjainak gyengébb teljesítményében ez is közrejátszhat.

A Mol árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

A kisebb papírok közül az ANY Biztonsági Nyomda nap végén is 8 százalék körüli mínuszban zárt, mivel már osztalék nélkül forognak a részvények. A Synergon 0,8 százalékkal emelkedett, mert olyan hírek láttak jelentek meg, hogy a cég mégiscsak részt vehet az elektronikus útdíjfizetési rendszer kiépítésében. Az utolsó kötés azonban délelőtt érkezett a papírra. A délelőtt folyamán volt egy nagyobb átkötés a CIG Pannónia részvények kereskedésében, ennek következtében jelentősen megugrott a forgalom a papírban. Ez az egy kötés tette ki a teljes forgalom 92 százalékát. A vállalat részvényei 1,8 százalékos emelkedéssel zárták a napot.

Csupán 1,9 százalékos lett 2012-ben a GDP-arányos államháztartási hiány, derült ki a Eurostat legfrissebb adataiból. A kormány által számított 2 százalékos hiánnyal szemben az a különbség, hogy a tavalyi mobilfrekvencia-tender bevételeinek eltérő elszámolásából adódóan 35 milliárd forinttal alacsonyabb volt 2012-ben az államháztartási hiány.

A forint napközben újra benézett a 300-as szint fölé az euróval szemben, azóta viszont sikerült visszakorrigálnia a hazai fizetőeszköznek, jelenleg 299,4-nél jár az árfolyam. A forint gyengülésben szerepet játszhat az MNB monetáris tanácsának holnapi kamatdöntő ülése, melytől az elemzők ismét a kamat csökkentését várják. Így az alapkamat újabb rekordalacsony szintre 4,75 százalékra csökkenhet. A dollár/forint keresztárfolyam 229,9-nél, míg a CHFHUF 245,6-nál ingadozik.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Öntik a Commerzbank részvényeket

Elrontotta a hangulatot az Amerikából érkező vártnál gyengébb makroadat Európában is, így a vezető nyugat-európai indexek többsége visszacsúszott a negatív tartományba. Az olasz és a spanyol tőzsde azonban egyelőre továbbra is tartja 1 százalék feletti pluszát.

Forrás: [origo]

Az Unicredit 2,6 százalékkal megy feljebb, a Banco Popolare 3,7 százalékkal, míg az ország legnagyobb biztosítója az Assicurazioni Generali 4,6 százalékkal emelkedik. Az olasz befektetők Napolitano elnök újraválasztásának örülhetnek. A kockázat keresés az olasz kétéves kötvényhozamokat is történelmi mélységbe küldte.

Az Unicredit árfolyama (Milánó)

Forrás: [origo]

3,7 százalékra zsugorodott az eurózóna országaiban a költségvetési hiány 2012-ben, a 2011-ben elért 4,2 százalék után. Ugyanakkor a GDP-arányos eladósodottság 87,3 százalékról 90,6 százalékra hízott. 17-ből 11 ország nem tudta teljesíteni a 3 százalék alatti GDP-arányos deficitet.

Nagyon gyengén muzsikálnak a Commerzbank részvényei, melyek ma új történelmi mélységekbe is estek, a nap végén 4,4 százalékkal zuhan az árfolyam. Pénteken közölte a cég, hogy az első negyedévben nem sikerült profitot elérnie a pénzintézetnek, aminek oka a nagyszámú létszámleépítésekben keresendő. A közgyűlésen egy újabb tőkeemelést kellett megszavazniuk a tulajdonosoknak.

A Commerzbank árfolyama (Frankfurt)

Forrás: [origo]

Gyenge lakáspiaci adatok miatt idegesek a befektetők

Vártnál gyengébb lakáspiaci adatok érkeztek a tengerentúlról. A márciusi használt lakásértékesítések 0,6 százalékkal csökkentek, ami jóval elmarad az elemzők által várt 0,4 százalékos növekedéstől. Az előző havi adatot pedig 0,8 százalékról 0,2 százalékra helyesbítették.

A várakozásoktól elmaradó adatokra a Dow Jones 0,5 százalékkal csökken, míg a Nasdaq minimálisan emelkedik, az S&P 500 pedig 0,2 százalékkal kerül lejjebb.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül 5 emelkedni tud, míg 5 csökken jelenleg, az ipar és a pénzügyi szektor az alulteljesítő, míg az energia és a távközlés 0,2 százalékkal emelkedik.

Forrás: [origo]

Több amerikai vállalat is jelent ma az Egyesült Államokban. Csalódást keltő eredményeket közölt első negyedéves gyorsjelentésében az amerikai Caterpillar. A vállalat ráadásul csak 7 dolláros éves EPS-t vár a korábbi 7-9 dolláros prognózisával szemben, az árbevétel pedig csak 57-61 milliárd dollár lehet a korábban jósolt 60-68 milliárd dollárral szemben. A részvény eleinte negatívan reagált, onnan meglepő módon 0,3 százalékos emelkedésbe váltott a részvény, jelenleg viszont újra 0,3 százalékkal csökken.

4 százalékot ugrott a Halliburton árfolyama, mivel az olajipari beszállító EPS és árbevétel soron is jó negyedévet zárt. Az év első három hónapjában 1,2 millió részvényt vásárolt vissza cég, és még mindig van 1,7 milliárd dollárnyi kerete a részvények visszavételére.

A General Motors 4 új üzemet akar a következő három évben létrehozni Kínában. Az autógyártó a Reuters szerint 5 millió autót akar az ázsiai országban összerakni. 2016-ig összesen 11 milliárd dollárt készül költeni beruházásokra Kínában a társaság a kínai közös vállalatával. A cég papírjai jelenleg 0,1 százalékkal csökkennek.

Sokkal gyorsabban nő a Google "app" boltja, a Google Play, mint az Apple Store a Reuters szerint. Ugyanakkor az Apple uralja árbevétel szempontjából a piacot, ugyanis az App Store-ban 1,48 milliárd dollárt költöttek az első negyedévben a felhasználók, míg a teljes piacon 2,2 milliárd dollárt.